Videók a felhők közül? Legyen neked is saját drónod!


Ami néhány éve még a milliomosok futurisztikus játékszere volt, az mára egy mindenki számára elérhető technológiává vált, ez pedig az életünk számos területére hatással van.
Videók a felhők közül? Legyen neked is saját drónod!
2017
jún
22

A különböző drónokkal jó ideig legfeljebb a haditechnikai híradásokban találkozhattunk, míg néhány éve meg nem jelentek a hétköznapi használatra gyártott darabok. Az akkor még gyerekcipőben járó technológia persze sokakat azonnal elriasztott, hiszen amellett, hogy egy vagyont kellett fizetni a bénább modellekért is, nehézkes irányítás és az extra funkciók teljes hiánya fogadta azokat, akik valamiért úgy döntöttek, hogy márpedig nekik szükségük van egy hangosan zúgó szörnyetegre. Az elmúlt időszakban jelentősen átalakult a piac, megjelentek az üzleti célra szánt, rengeteg kényelmi extrával felvértezett és a tényleg csak gyerekjátékként kezelt, filléres modellek is, a drónok pedig egyre inkább a hétköznapok részévé váltak.


A belépőszintet jelentő pár ezer forintos nano drónok tényleg csak gyerekjátékok, amik elsősorban beltéri használatra vannak kitalálva, innen pedig szép lassan lépegethetünk fel árban és méretben attól függően, hogy pontosan milyen célra szeretnénk használni az eszközt. Az 50-100 ezer forintos árkategóriában már kifejezetten sokat ígérő modellekkell találkozhatunk, de ezen a szinten még nem feltétlen szabad mindent elhinni, amit a gyártók állítanak. Itt már akadnak kamerával szerelt modellek, ezek azonban erősen kompromisszumosak, sem az irányításuk, sem a repülési idejük nem az igazi, a készített felvétel minőségéről nem is beszélve.

Első körben érdemes lehet megpróbálkozni egy olcsóbb modellel, hiszen az irányítást azért valamennyire szokni kell, és egy 30 ezres darabnak a javítása is olcsóbb, mint egy 300 ezresnek, és garantált, hogy egyszer-kétszer azért oda fogjuk csapni a kicsikét a falhoz, de az okosabb modellek szerencsére rengeteg olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek segítik az irányítást. A DJI Phantom 3 például nagyon pontosan vezérelhető, képes önállóan is lebegni, ha épp nem irányítjuk, rendelkezik GPS követéssel, és ha esetleg kilépne a hatósugárból, azonnal visszatér a kiindulópontra. Erre a drónra már egy Full HD videók rögzítésére is alkalmas kamerát is szereltek, méghozzá stabilizátorral, így gyönyörű, stabil képeket és videókat készíthetünk a levegőből, miközben akár több száz méteres távolságokat járunk be.
 

Videó: Bujtás Zoltán

A határ persze továbbra is a csillagos ég, így aki megengedheti magának, akár milliós nagyságrendben is választhat magának drónt. Ezek a modellek már több kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, számos biztonsági extrával bírnak (például automatikusan észlelik és kikerülik az akadályokat), képesek 4K felvételek készítésére, akár fél óráig is a levegőben tudnak maradni, képesek egy megadott célpont követésére, sőt, akár 50-60 km/h-s sebességgel is tudnak közlekedni.

Munkára elsősorban fényképeszek és videósok vásárolnak drónokat, hogy korábban elképzelhetetlen szögekből vagy helyzetekből rögzítsenek képanyagot, de számos más területen is hasznosak tudnak lenni ezek a kütyük. Használják őket az ingatlanpiacon, amikor egy nagyobb épületet vagy telket kell megmutatni, a különböző sportközvetíéseknél, de az építőiparban és a mezőgazdaságban is egyre fontosabb szerepet töltenek be.

Szerző: Berze András