Thinkpad, Yoga vagy Ideapad – melyiket szeressem?


A Lenovo számos különböző termékcsaláddal képviselteti magát a piacon, az otthoni és üzleti felhasználók mellett a prémium kütyükért rajongók igényeit is kielégítsék. És hogy mit rejtenek az egyes márkanevek? Most segítünk elmagyarázni.
Thinkpad, Yoga vagy Ideapad – melyiket szeressem?
2017
febr
23

Hogy megkönnyítsék a vásárlók dolgát, a Lenovónál családokba rendezték a különböző notebookokat. Néhány éve még sokkal könnyebb helyzetben voltunk, hiszen akkoriban a Thinkpad és az Ideapad mellett csak az Essentials széria létezett, ahová a pénzárcabarát megoldásokat gyűjtötték össze, azóta viszont bejött a Yoga sorozat és elindult a Legion család is. Az már csak hab a tortán, hogy ezeket az utóbbi időben elkezdték keresztezni is, így például az üzleti 2-in-1 gépek már Thinkpad Yoga néven kerülnek a piacra. De ne rohanjunk ennyire előre.

Thinkpad

Ide tartoznak a Lenovo üzleti notebookjai. Ezek általában prémium anyagokból készülnek, így masszív kialakítással és bírnak. Külsőre nem sokat változtak az elmúlt évtizedben, továbbra is egyszerű, letisztult formákkal van dolgunk, hardveresen azonban alkalmazkodtak a piaci igényekhez. Ennek köszönhetően a gyengébb, szövegszerkesztéshez és böngészéshez tervezett modellektől egészen a legújabb i7-es processzorral szerelt  high-end gépekig szinte minden megtalálható Itt nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra (egyre nagyobb szerephez jutnak az ujjlenyomat-olvasók), a változatos kimeneti és bemeneti csatlakozásókra, valamint a különböző dokkoló állomásokra.  Aki hosszú távra, irodai munkára keres gépet, annak itt érdemes szétnéznie.

Ideapad

Ezzel a családdal az otthoni felhasználókra lő a Lenovo. Ha elsősorban szórakozáshoz, multimédiás tartalomfogyasztáshoz keresünk gépet, akkor jó helyen járunk, de egyetemisták is gyakran választanak innen laptopot. Ha nem is extravagánsak, ezek a gépek már jóval mutatósabbak, fiatalosabbak, mint a Thinkpad szériába tartozó darabok: lekerekített élekkel, színes panelekkel, felmatricázott fedlapokkal is találkozunk. Természetesen itt is vannak erősebb és gyengébb darabok, de ha főleg filmezni, böngészni és játszani, esetleg képszerkeszteni szeretnénk, akkor itt megtaláljuk majd az ideális gépet hozzá.

Yoga

Ez a legflexibilisebb család, amelyben androidos és windowsos táblagépek, áthajtható és szétpattintható 2-in-1 gépek és egyéb izgalmas megoldások találhatóak. A Yoga családot gyakran keresztezik a a Thinkpad és Ideapad gépekkel is, így létrehozva kifejezetten prémium hibrid gépeket, amelyek izgalmas alternatívákat kínálnak az üzleti és magánszérában is. A Yoga család egyik legújabb tagja a kifejezetten extravagáns Yoga Book, amely a hagyományos billentyűzet helyett egy hatalmas érintőfelülettel rendelkezik, amelyre a hozzá járó speciális tollal akár firkálhatunk vagy jegyzetelhetünk is.

Legion

A Lenovo Y-széria már évek óta jelen van a piacon, 2017-ban azonban a gyártó úgy döntött, hogy a gamereknek szánt notebookjait egy külön márkanév alá gyűjti, mint ahogy teszi azt az ASUS a Republic of Gamers, vagy a Gigabyte az Aorus sorozattal. A Lenovónál a Legion név mellett döntöttek, a hardvert és az árazást pedig úgy lőtték be, hogy azok számára kínáljanak elfogadható alternatívákat, akik nem akarják egy lakás árát gamer notebookra költeni. Ennek köszönhetően a dupla GTX 1080 helyett ezekben a gépekben főleg GTX 1050 és GTX 1060 kártyákkal találkozunk majd. Az alacsonyabb ár persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy fapados gépekről lenne szó, amelyekből minden extrát kihagytak a mérnökök, sőt, olyan kuriózumok várnak ránk, mint a Dolby Atmos támogatású Harman hangrendszer, vagy a beépített Xbox One gamepad vezérlő.

Szerző: Kiss Róbert