Telefonjaim emlékére - 2. rész


Kis túlzással, lassan már nem telik el hét, hogy ne jelenne meg egy új telefon. 4G-ről hamarosan 5G-re váltunk, és több RAM kerül bele, mint egy notebookba. A „fényképezőgépet eldobhatjuk” mondat is egyre gyakoribb és jogosabb (az otthoni használatra alkalmas coolpixek esetében). Ez azonban nem mindig volt így. Nem is kell sokat visszautazni az időben, és az egyre nagyobb méretű kijelzők kisebbek, a kezelés nyomógombos, és a telefon háza nagyobb lesz. 
Rendhagyó cikk, a régen megboldogult Samsung E330-as telefonomnak.


 
Telefonjaim emlékére - 2. rész
2016
aug
09

Én szerencsére pont abban a generációban nőttem fel ahol, ha 3-4 évente váltottunk telefont, óriási volt a különbség, és nem csak pár apró hardveres vagy operációs rendszer fejlesztést akartak eladni több százezerért, hanem tapasztalható volt minden változás.

Életem második telefonja egy Samsung E330-as mobiltelefon volt.

A zöld-fekete kijelzős Nokia 3410 után a színes kijelzős, felnyitható, FÉNYKÉPEZŐS, elegáns kis telefon minden szempontból hatalmas ugrás volt. Tudjátok, ez volt az a fajta telefon, amire megérte súlyos pénzekért polifonikus csengőhangot, hátteret, Crazy Froghoz hasonló rövid animációkat megvenni és letölteni. És itt jön az egyik lényeg: a letöltés.

Ez a telefon nyitotta meg számomra az ajtót az internet felé. A telefonra letölthető tartalmak mellett az akkor népszerű oldalak böngészése itt kezdődött el igazán. A kijelző volt már olyan nagy, hogy el tudjam olvasni a cikkeket vagy megnézni az akkor új filmek előzetesét.

De miért fogyott el olyan hamar a telefonra feltöltött párezer forint?

Akkor még nem értettük teljesen ennek a működését, de emlékszem arra, amikor az általános iskolai osztálytársakkal összedobtunk kb. 700 Ft-ot és annak az egy személynek adtuk, aki vállalta, hogy letöltöti a Matrix hátteret és a Darth Vader csengőhangot, hogy aztán bluetoothon mindenkinek ingyen átküldje. Ezek szép idők voltak! A fényképezés, rövid videók készítése miatt mindenki „művész” lett. Lefotóztuk a kutyánkat, hogy mit építettünk legoból, és rövid filmeket készítettünk az iskolai szünetekben.

Belőlem is ekkor bújt elő először a filmes. Amikor épp nem ezt csináltam, a Snowball Fight lehetetlen pályáit próbáltam végigvinni, de ez sosem sikerült. Ez örökre megmarad!

A Samsung E330 viszonylag gyors volt, a színes kijelző, rengeteg alkalmazás és fényképezőgép használata miatt azonban 3 naponta tölteni kellett. Ez akkor nagyon nagy nehézségnek tűnt, és nehéz volt rászokni. Sokszor megesett, hogy reggel merült le a telefon, mert este elfelejtettem rátenni a töltőre. A strapabírósága azonban nagyon visszaesett a korábbi elpusztíthatatlan Nokia után. A zsanér kilazult, a kijelző össze-vissza fityegett és a szürke ház is viszonylag hamar elkezdett kopni, a nyomógombok számai is egyre felismerhetetlenebbek lettek, azonban nem ez volt az a probléma, ami azóta is állandó jelenség a telefonoknál: A melegedés!

A telefon képes volt már kora tavasszal úgy felmelegedni, hogy az eltávolított akkumulátort hosszú percekig nedves pólóval dörzsöltem, hátha lehűl. Mit értettem én ahhoz, hogy ez veszélyes is lehet. Ezt a telefont 3 év alatt teljesen le tudtam amortizálni, a háza kopott, a kijelző karcos lett a telefon védő fólia hiánya miatt, a felnyitható kijelző pedig még meglazult is. Végül naponta igényelt töltést, és egyre kevesebb idő kellett ahhoz, hogy felmelegedjen.

Végül ez is lett a veszte.

Emlékszem, amikor egy nyári táborban furcsa forróságot éreztem a zsebemben, majd amikor belenyúltam, tudtam, hogy baj van. Csak a szerencsén múlott, hogy az akkumlátor nem a lábam irányában volt, ugyanis szép lassan felpúposodott, kettényílt, égetett, füstölt, majd pukkant is. A lerugdosott nadrágom zsebét, hangos sistergések közepedte teljesen kiégette.

Ekkor tudtam meg, milyen érzés az, amikor minden kontaktom elvész, ugyanis a Sim kártyám is odaveszett…

Lemaradtál előző cikkemről ? Sebaj ! Olvasd el itt: Telefonjaim emlékére 1. rész.
 

Szerző: Bundi

telefon védő fólia | zöld-fekete