Streamelnél? Ezekre lesz szükséged


Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tett szert a videojátékok élő közvetítése, havi szinten több mint száz millióan nézik a különböző streameket. Ha minőségi tartalmat akarunk előállítani, ahhoz minőségi eszközökre is van szükség. Mutatjuk, merre érdemes elindulni.
Streamelnél? Ezekre lesz szükséged
2017
júl
20

Egy jó streamert rengeteg dolog különböztet meg egy középszerű videóstól, és ha valaki nemcsak hobbiszinten, hanem komolyan akar foglalkozni a témával, az kénytelen lesz áldozni is erre a dologra. A setup legfontosabb része egyértelműen maga a PC, hiszen a gameplay rögzítése extra terhelést jelent, ez azonban nagyban függ attól is, hogy milyen játékokkal akarunk játszani. Egy Hearthstone streamernek például teljesen fölösleges két GTX 1080 a gépébe, hiszen semmilyen előnye nem származik majd belőle, de ha a legújabb játékokkal akarunk játszani, akkor bizony combos konfigra lesz szükségünk. Most elsősorban nem erre, hanem a különböző kiegészítőkre koncentrálunk majd, hiszen ezek azok, amelyek mindenki számára egyformán fontosak. A játékmenet mellett a hang és képminőség is központi szerepet játszik, így egyáltalán nem mindegy, milyen mikrofont vagy webkamerát használunk.

Webkamera
Ha valaki facecamet is szeretne használni a streamjeinél (ezt egyébként nagyon szeretik a nézők, mert sokkal közvetlenebb lesz tőle a műsor), akkor szüksége lesz egy minőségi webkamerára. Sajnos a filléres modellek sokszor nagyon homályos képet biztosítanak, főleg gyenge fényviszonyok mellett, ezért a legtöbben komolyabb modellek mellett döntenek. A legnépszerűbb a piacon a Logitech C920-as modellje, ami képes Full HD felbontás mellett 30 fpssel rögzíteni a képet. Ha valaki ennél jobb framerate-re vagy képminőségre vágyik, az választhatja ennek a modellnek a nagyobb testvérét, a C922-t is. Az egyik legizgalmasabb modell a piacon a Razer Stargazer, amely az Intel RealSense 3D technológiának köszönhetően képes felismerni a kamera előtt ülő videóst és kivágni mögüle a hátteret akár tökéletes megvilágítás és zöld háttér nélkül is, ez azonban extra terhelést jelent a gépünknek.

Mikrofon
Míg a hétköznapi játékhoz bőven elég a headsetünk saját mikrofonja, egy minőségi streamhez ennél jobb hangminőségre van szükség. Ha behallatszik az utca zaja vagy a mechanikus billentyűzetünk kopogása, az rövid úton a nézők idegeire megy majd.  Minőségi mikrofonokat már 20 ezer forint környékén is kapunk, a határ azonban a csillagos ég, a drágább stúdiómikrofonokért akár 100-200 ezer forintot is elkérnek, de mivel a streamek egyébként is rontanak a minőségen, ezekre nem igazán van szükség. A streamerek körében a Blue Yeti a legnépszerűbb modell, amely remek hangminőséget és több különböző rögzítési modellt is kínál, így a streamelés mellett akár podcastekhez is használható. Fontos megjegyezni, hogy a mikrofon általában nem elég a tökéletes végeredményhez, érdemes hozzá rögtön beszerezni egy rugós kart, hogy a megfelelő helyre tudjuk pozicionálni, egy shock mountot, ami felfogja a különböző rezgéseket, valamint egy pop filtert is, ami nemcsak a fröcsögő nyáltól védi meg a mikrofont, hanem a levegővételeink és a beszédünk beszűrődő zajait is szűri.

Capture kártya
Erre elsősorban azoknak lesz szüksége, akik konzolról akarnak streamelni vagy videót rögzíteni, de a PC-nkről is le tud venni némi terhelést, ha egy külső kártyán keresztül toljuk át a videót. Mielőtt egy ilyenre beruházunk, mindenképp érdemes megnézni a specifikációkat, mert ha 60 fpssel akarunk streamelni egy lövöldözős játékot, de a kártya csak 30 fps-re képes, akkor elég nagy bajban leszünk. A legnépszerűbb modellek közt az ElGato HD 60-at és az Avermedia termékeit találjuk.

Egyéb kiegészítők
A webkameránál már volt szó a zöld háttérről, amit helyhiány esetén megpróbálhatunk kiváltani egy speciális kamerával, a legjobb képet azonban akkor kapjuk, ha egy jól megvilágított green screent használunk. Ilyenkor azonban fel kell készülni arra, hogy az arcunk mellett magát a vásznat is be kell lőni rendesen a lámpákkal, mert az árnyékok tönkretehetik a végeredményt. A körbevágott, átlátszó hátterű kamera sokat tud dobni egy stream élvezeti értékén, de ezzel már csak akkor érdemes foglalkozni, ha megvan a minőségi webkamera és mikrofon, ezek ugyanis jóval fontosabbak a végeredmény szempontjából.

Szerző: Berze András