Smart home – amikor az otthonunk figyel ránk


Tisztán emlékszem az első találkozásomra az okosházzal, és az enyhe idegenkedésre, ami elfogott a Langy esők jönnek című novellát olvasva, a világégésben elszenesedett tulajdonosait (valamennyivel) túlélő, és rendületlenül tovább működő szuper otthonnal szemben.
Smart home – amikor az otthonunk figyel ránk
2016
okt
27

Ray Bradbury már 1950-ben a Marsbéli krónikákban látnoki képességgel álmodta meg ezt a technológiát, ami most megvalósulni látszik, a filmekben-könyvekben láthatunk erre számtalan kreatív ötletet pl. a Second Chance sorozatától, Kim Stanley Robinson, kvantumszámítógép vezérelt csillaghajójáig, az ő fantáziájukból bőven meríthetnek a mai tervezők is.

Sok helyről hallottam ezt-azt, így kedvem támadt kicsit belemászni a témába, hogy tisztuljon ez a futurisztikus kép, mert azért ott még nem tartunk, ahol a képzeletünkben, de jó úton haladunk efelé a jövő felé. Szóval a lényeg az épületek automatizálása, egy központi vezérlőegység  által, vezetékek nélkül, melyet legoptimálisabban az újépítésű házaknál/irodáknál lehet kiépíteni, de a kész épületeknél is kivitelezhető. Ennek során a rendszert a felhasználó igényei alapján programozzák, tehát a tulajdonosnak nem kell például az ideális hőmérséklet beállításával foglalkoznia, mert ezt a ház önállóan is tudja szabályozni az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően.

És lássuk mit ad nekünk ez a hiper-szuper technológia:
  • Első körben energiatakarékosságot, a fűtés-hűtés optimalizálással, árnyékolás és világítás technikával, ami remek dolog, hisz mind emlékszünk még a szigetelés nélküli télen-nyáron forró panellakásokra vagy épp kifűthetetlen családi házakra, na ezeket itt elfelejthetjük, mert ennél a rendszernél mindent előre eltervezhetünk és mire hazaérünk kellemes meleg/hűvös fogad, felfűtött medencével/jacuzzival, tökéletesre sütött étellel, kellemes zenei aláfestéssel... Álomszerű, de megvalósítható. Persze nem olcsó mulatság, de az alapcsomagok már pár száz ezer forintos ráfordítással elérhetőek és néhány év alatt meg is térülhet a befektetés, miközben élvezhetjük az előnyeit.
  • Kiemelt biztonságban tudhatjuk fészkünket a zártrendszerű kamerákkal, mozgásérzékelőkkel, automatikus redőnyökkel, programozott világítással hosszabb távollét során is. Paranoiásoknak külön ajánlott!
 

 
  • Kényelem: a távoli elérés funkcióval elérhetünk és beállíthatunk mindent okostelón, tableten, multifunkciós képernyőn vagy smart TV-n keresztül is.
  • Felzárkózóban van minden nő álma az okoskonyha is, ahol az eszközök: sütő, elszívó, mosógép is wifin keresztül irányítható, internethez csatlakozó intelligens készülékek. Az okoshűtő, kameráival érzékelve a fogyatkozó készleteket, önállóan rendel utánpótlást vagy a smart kávéfőző, amelyik megfőzi a feketét mire a lakók felébrednek.
  • Még ilyen extra finomságokkal, mint a talajnedvességét monitorozó, és annak függvényében működő öntöző rendszer, a hővisszanyerős szellőztető, központi porszívó, minden a megrendelő kényelmét szolgálja.
A Cordia ingatlanfejlesztő cég már el is kezdte az okosotthonok építését és értékesítését Budapesten, melyekben távolról vezérelhetőek a konnektorok, a világítás, szabályozható a fűtés, sőt még okoszárral és ajtó- és ablaknyitás érzékelővel is fel vannak szerelve. Az új technológia tehát nem csak árban válik egyre inkább elérhetővé mindenki számára, hanem már-már karnyújtásnyira van tőlünk.

Szerző: Katja

okosotthon | intelligens otthonok