Okosságok városi szinten


Hihetetlen távlatok nyíltak meg előttem, ahogy múltkor az okosotthonok világában kutakodtam, majd ezen a vonalon tovább haladva eljutottam az okosváros koncepciójához.
Okosságok városi szinten
2016
nov
24

Minden okos mostanában körülöttünk, okostelefon, digitális otthon és intelligens város, de vajon miben okosabbak ezek a dolgok az elődjeiknél? Eddig ezek szerint buták voltak? Vagy csak mi nem voltunk elég okosak, hogy úgy összehangoljuk az technológiai innovációkat, hogy a lehető legoptimálisabban kiszolgálják igényeinket? Igaz ettől még most is elég távol állunk, de tervekben és fantasztikus ötletekben nincs hiány.

Szerencsére egyre inkább terjed az okos szemlélet, az energiatakarékos megoldásoktól, a közlekedésen át, a szolgáltatások minőségének javítása is a cél, a lakosság mind teljesebb bevonásával, amit akár e-szavazás útján is megtehetnénk gyorsan, kényelmesen és okosan.

Bár az elnevezés némileg csalóka, hiszen az okos városról a legtöbb embernek első blikkre a technológiai innovációk jutnak eszébe, sokszor viszont egyáltalán nem erről van szó. Koppenhágának például egyik kiemelt célja az olyan zöld közterületek létrehozása, ahol az emberek több minőségi időt tölthetnek el, ez pedig egyáltalán nem technológia orientált elképzelés, ahogyan pl. a vertikális "ökokarcolók", a zöld falak, tetők közösségi kertek vagy a gerillakertészkedés sem.

Illetve új magyar találmány az okos térkő is fantasztikus ötlet, amely áramot termel, információt oszt meg és emellett újrahasznosított hulladékból készül!

Különben Budapesten és több magyarországi településen is megtalálhatók olyan remek fejlesztések, amelyeket méltán hívhatunk okos megoldásoknak, érdemes végig görgetni ezt a smart-city-példatárat, mert eszméletlen okosságok vannak benne.

Csak párat emelnék ki közölük:
Ilyen például a BKK Futár, vagy a BKK Rigó elektromos jegyrendszere, amely európai szinten említésre méltó, de ide sorolható a MOL Bubi bringabérlő hálózata, az Ügyfélkapu, a tűzcsapokat ivóvíz forrássá átalakító Ivócsap, vagy Debrecenben a napelemes telefontöltő, az intelligens zebra, a QR kódos turista tájékoztató rendszer.

Szolnokon a város fejlődésében a társadalmi részvételt erősítő Internetakadémia, a T-Kids gyerekszakkör vagy az „Alakítsd a jövő városát” program is.
Több településen működik intelligens közvilágítás-vezérlő rendszer, ami egyúttal környezeti adatok gyűjtésére is alkalmas, de olyan egyéb szolgáltatások is, mint egészségügyi területen a Healthcare Mobile, a WEBBeteg, a szomszédokat közösségi hálózattá formáló Miutcánk vagy a mozgáskorlátozottakat segítő Route4U.

Mobilról is felügyelhetjük az áramfogyasztásunkat, az EDF Démász okos mérési programjával vagy egyéb okosmérők használatával.

Országos szinten az E-kártya is okos megoldás, amivel mindent el lehet intézni bankügyeinktől az egészségügyig az és nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió legtöbb tagállamában is.

Vagy a dugóelkerülésben segítséget nyújtó Waze, amely egy közösségi adatszolgáltatáson alapuló navigációs applikáció okostelefonokra. A Mini Cooper pl. saját autóihoz kifejlesztett egy olyan okos szemüveget, amivel a sofőr láthatja az egyébként takarásban lévő tárgyakat, közlekedőket és segíti a parkolásban, illetve a dugók elkerülésében.

A közlekedésben pedig a jövő az elektromos- és önjáró autóké, a közösségi autóbérlésé-kölcsönzésé vagy pl. a Hollandiában tesztelés alatt álló okos autópályák előtt nyílik szélesre, amelyek terveiben szerepelnek:
  • a sötétben világító vonalak, melyek napközben nyelik el a működéshez szükséges energiát;
  • a dinamikus felfestés, mely a hőmérséklettől függően látszik vagy láthatatlan, így jelezve például a csúszós utakat és szükség szerint változtathatók szaggatottá vagy folyamatossá, alkalmazkodva az adott forgalmi helyzethez.
  • az elektromos elsőbbségi sáv, amely elektromos autóknak biztosítja, hogy menet közben szívják fel magukat magukat indukciós töltés segítségével,
  • interaktív szenzorokkal vezérelt közvilágítás, amely mozgás hatására kapcsol be, illetve a jármű sebességre is reagál;

Vagy például nagyon király ötlet a Napenergia stadion:
Tajvan különlegessége, hogy egy olyan stadiont terveztek, amely napenergia segítségével évi 1,14 millió kWh energiát képes előállítani. A hatalmas, tekeredő sárkány formájú épület teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készül. A környezetbarát stadion koncepcióját egy japán tervező, Toyo Ito álmodta meg. A modern építmény képes lenne fedezni a környező lakóépületek energiaszükségletének 80%-át is. E mellett a technológia irányt mutat a jövő építkezéseihez is.
Forrás: ecolounge.hu

Illetve könyvmolyként imádom a londoni Foyles könyvesbolt új applikációját is, ahol az online felületen rákereshetünk könyvcímekre, szerzőkre és az alkalmazás egy térképen megmutatja a könyv helyét és az elérési útvonalat. Ennek újszerűsége pedig abban áll, ahogy az online vásárlás gördülékenységét összeköti a könyvesbolti hangulattal.
 
És még folytathatnám estig a felsorolást, mert ötletekkel nagyon jól állunk és nekem nagyon tetszik ez az irány és út, kíváncsian várom és használom a most felfedezett és folyamatosan érkező alkalmazásokat és erre bíztatlak benneteket is!

Szerző: Katja

okostelefon alkalmazások | okosotthon | innováció