Nem vagy elégedett a kijelződ színeivel? Majd mi segítünk!


A tervező- és grafikai munkákat végzők számára kifejezetten fontos, hogy a monitorukon 100%-os pontossággal jelenjenek meg a színek, de egy megfelelően beállított monitorból nem csak ők profitálhatnak.
Nem vagy elégedett a kijelződ színeivel? Majd mi segítünk!
2016
dec
21

Ahány notebook, annyi különböző kijelző. Ezek nemcsak gyártástechnológiában, hanem minőségben és a beállításokat illetően is nagyon eltérhetnek egymástól. Bár a drágább gépekben alkalmazott IPS panelek általában közelebb állnak a színhelyeshez, badarság lenne azt mondani, hogy minden esetben tökéletes az eredmény.

Mi az, hogy egy kijelző nem színhelyes?

Ez tömören összefoglalva azt jelenti, hogy a monitorunkon megjelenő színek nem tükrözik a valóságot, ennek következtében pedig az általunk megtervezett grafika teljesen más színben jelenik majd meg egy másik monitoron vagy nyomtatás után. Mindegy, hogy hobbifotózásról, webfejlesztésről, vagy asztali kiadványok szerkesztéséről van szó, ha a végeredmény nem olyan, mint amilyet a megrendelő elvár (vagy amit mi szerettünk volna), az bizony rengeteg bosszúságot okozhat. A már említett IPS kijelzők jó alapot képeznek, azonban ezek sem tökéletesek, inkább csak közel állnak a színhelyes megjelenítéshez.

Hogyan lehet ezen segíteni?

A megjelenítést a kijelző beállításainak megfelelő módosításával finomhangolhatjuk. Ehhez egy professzionális kolorimétert, egész pontosan egy X-Rite i1 Display Prót használunk, amely beméri a monitor színeit és színterét, majd összeállítja az ideális értékeket, amelyek alapján az operációs rendszer képes korrigálni a hibákat.

A kalibráció nem azt jelenti, hogy innentől a monitorunkon sokkal szebb, élénkebb színekkel találkozunk majd, hanem azt, hogy a megjelenített színek tükrözik a valóságot, már amennyire az adott kijelző engedi. A minőség tehát javul, de ettől nem biztos, hogy látványosabb is lesz a végeredmény.

A kalibárció során általában a kijelző fehéregyensúlyát, fényerejét, a gammát és a pontos színeket állítjuk ideális értékre, de természetesen ha valakinek egyéni igényei vannak (például filmes munkára használja a gépet), akkor arra is van lehetőség, hogy ennek megfelelően kalibráljuk a monitort.

Szükségem van nekem erre?

A tervezői munkát folytatóknak, retusőröknek, grafikusoknak és egyéb szakmabelieknek gyakorlatilag kötelező, hogy színhelyes legyen a kijelzőjük, hiszen ez garantálja, hogy a végeredmény pontosan olyan lesz, mint amilyet megálmodtak.

Mindenki másnak pedig szimplán ajánlott, hiszen a megfelelő beállításoknak köszönhető változásokból profitálunk majd egyszerű irodai munka, böngészés, filmezés és játék közben is, hiszen biztos, hogy nem fognak árnyalatok vagy egész színek odaveszni a nem megfelelő kalibráció miatt.

A kalibráció egy mindössze néhány perces folyamat, a notebookok kijelzője mellett asztali monitorok esetén is elvégezhető, sőt, az általunk használt X-Rite i1 Display Pro képes hardveresen is kommunikálni a felső kategóriás monitorokkal, így az ideális értékeket maga a megjelenítő tárolja.

Szerző: Berze András