Nem bootol a Windows, mit tegyek?


Bekapcsolod a gépet, de az operációs rendszer nem hajlandó betölteni. Mit teszel? Ha nem tudod a választ, most segítünk.
Nem bootol a Windows, mit tegyek?
2017
aug
07

Rengeteg oka lehet annak, hogy nem bootol a Windows, ennek okán pedig általában a megoldáshoz is egy több lépésből álló utat kell végigjárnunk. Az újabb operációs rendszerek szerencsére sokkal jobbak ezen a téren, mint korábbi társaik, így a Windows 10 olyan esetekben is képes önállóan helyreállni, ahol az XP már rég csődöt mondott volna.

Változott-e valami?
Első lépésként gondoljunk vissza arra, hogy megváltoztattunk-e bármit azóta, hogy a legutóbb elindítottuk a gépet? Cseréltünk-e például hardvert, mondjuk merevlemezt vagy RAM-ot a gépben, vagy csak felnyitottuk-e a gépházat. Simán előfordulhat, hogy az új eszköz nem kompatibilis, összeakad a drivere, vagy a beszerelés során véletlenül kihúztunk valamit, amit nem kellett volna.

Ha egyáltalán nem kap áramot
Ha megnyomtuk a bekapcsológombot, de nem történt semmi, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy a tápkábel megfelelően be van dugva (laptopok esetén azt is érdemes megnézni, hogy az akkumulátor rendesen ül-e a helyén) Asztali gépek esetén a tápon vagy egy extra kapcsoló, amit valaki véletlenül (vagy direkt) lekapcsolhatott. Ha egyáltalán nem nyúltunk a géphez, de az meg sem mozdul a bekapcsológomb hatására, akkor elképzelhető, hogy elszállt a tápunk, ezt azonban érdemes szakemberrel is megvizsgáltatni, mielőtt veszünk egy újat.

Ha bekapcsol, de nem tud honnan bootolni
Amennyiben a gépünk elindul, de néhány másodperc múlva egy DOS-os felület és a „No bootable device” vagy a „disc read error” felirat fogad minket, az azt jelenti, hogy a gép nem éri el a háttértárat, ahonnan az operációs rendszert próbálja betölteni. Ilyenkor indítsuk újra a gépet, lépjünk be a BIOS-ba és bizonyosodjunk meg arról, hogy a gép a megfelelő helyről próbál bootolni. Amennyiben a merevlemezünk meg sem jelenik a listában, akkor előfordulhat, hogy kihúzódott egy kábel, vagy teljesen meghalt a háttértár.
Amennyiben a BIOS-ban mindent rendben találunk, megpróbálkozhatunk egy rendszervisszaállító lemezzel. Ha erről indítjuk a gépet, ez megpróbálja automatikusan helyreállítani azt. Megtisztítja például a boot szektort, ha azt véletlenül felülírta volna valami. Amennyiben ez nem hajlandó elindulni, valószínűleg hardveres eredetű problémával van dolgunk, de azért ellenőrizzük mégegyszer a BIOS boot beállításait.

Ha bootolás közben elszáll
Az is elképzelhető, hogy a gép már elkezdi betölteni a rendszert, de közben romlik el valami. A probléma ilyenkor hardveres és szoftveres eredetű is lehet. Ilyenkor az előbb említett rendszervisszaállító lemez vagy a beépített Startup Repair funkció is a segítségünkre lehet. Amennyiben egyikkel sem járunk sikerrel, elképzelhető, hogy kénytelenek leszünk újratelepíteni a Windowst, vagy Windows 8 / 10 esetén lefuttatni egy teljes Refresht.

Kékhalál
Bár ez a képernyő már koránt sem olyan félelmetes, mint a Windows korábbi változataiban, még mindig nem jó dolog találkozni vele. Ha minden indításnál ez fogad, annak hardveres és szoftveres okai is lehetnek. Lehet, hogy valamelyik alkatrész rakoncátlankodik, jobb esetben pedig csak egy driver akad össze valamivel az indításkor.
Hogy ezt ellenőrizzük, indítsuk a gépünket Safe Mode-ban. Ilyenkor a Windows nem töltni be a legtöbb drivert illetve azon szoftverek nagy részét, amiket egyébként minden indításkor. Ha így elindul a gépünk, akkor próbáljuk meg eltávolítani a közelmúltban telepített drivereket, hajtsunk végre rendszervisszaállítást és víruskeresést. Ha szerencsések vagyunk, ezek megoldják majd a problémánkat és a Windows újra normálisan bootol majd. Ha ezek sem segítenek, akkor megpróbálkozhatunk a Windows újratelepítésével vagy Windows 8/10 esetén a már korábban is említett Refresh opcióval, ami gyakorlatilag a gyári beállításokat hozza vissza. Ha ezek sem segítenek, akkor a probléma hardveres eredetű.

Hogyan mentsünk meg az adatainkat
Ha a Windows nem hajlandó betölteni, de a gépen tárolt adatokra mindenképp szükségünk van, esetleg le akarjuk őket menteni, mielőtt újrahúzzuk a rendszert, akkor használhatjuk erre a célra a Windows telepítő lemezt vagy egy Linux Live CD-t is. Ezek teljes egészében lemezről futnak, így egy pendrive vagy bármilyen más külső adattároló segítségével lementhetjük a fontos fájlokat. Itt is győződjünk meg arról a BIOS-ban, hogy a gép a megfelelő helyről próbál bootolni.

Amennyiben ez sem válik be, vagy nem tudunk ezekről a lemezekről bootolni, esetleg kifagy a gép töltés közben, akkor a probléma valószínűleg hardveres eredetű. Ilyenkor megpróbálhatjuk kivenni a merevlemezt és behelyezni azt egy másik gépbe, hogy lemásoljuk a fájlokat.
Ezekkel a lépésekkel szinte minden boot probléma megoldható. Ha mégsem jártunk volna sikerrel, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert elképzelhető, hogy csak bizonyos alkatrészek, vagy az egész gép cseréje jelent megoldást a problémára.

Szerző: Kiss Róbert