Ne dobd ki: így hasznosíthatod a régi laptopod


Van egy ezeréves, porosodó laptopod, és fogalmad sincs mihez kezdj vele? Mutatunk néhány ötletet, amivel életet lehelhetsz egykori kedvencedbe.
Ne dobd ki: így hasznosíthatod a régi laptopod
2017
okt
04

Itt a blogon többször is körüljártuk már a laptopvásárlás témakörét, és mindannyiszor hangsúlyoztuk, hogy az egyik legfontosabb tulajdonsága egy notebooknak, hogy jövőbiztos legyen. Egy jól megválasztott gép hosszú évekig velünk lesz, és ha 5-6 év múlva meg is érezzük a lassulást, ideális esetben még mindig bővíthetünk a hardveren, ha nem akarjuk azt újra cserélni.

De mi van akkor, ha a laptopunk már menthetetlen? Sok háztartásban és irodában akadnak matuzsálem korú gépek, amelyek nehezek, vaskosak, rondák, kényelmetlenek, és még lassúak is. Már a komolyabb irodai alkalmazások futtatására is alkalmatlanok, meg aztán nem is szívesen mutatkoznánk velük a barátaink vagy kollégáink körében. A legtöbb ilyen masina a szemétben végzi, pedig rengeteg módja van annak, hogy újrahasznosítsuk őket.

Állapotfelmérés
Mielőtt fejest ugranánk a DIY laptopfelújításba, először is vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban van a gép. Egy vacakoló merevlemezt még nem lehetetlen cserélni, de ha törött a kijelző, hiányzik a fél billentyűzet, vagy egyéb komoly problémával állunk szemben, akkor nem biztos, hogy megéri annyit költeni a gépre, amennyiből ezeket helyre tudjuk hozni. Ha a hardver még látszólag rendben van, akkor megnyílnak a lehetőségek. Régi Windowst semmiképp se telepítsünk rá, hiszen ez már csak biztonságtechnikai szempontból sem igazán jó. Ha mindenképp ragaszkodunk a Microsoft operációs rendszeréhez, akkor egy formázás után (természetesen csak miután lementettük a fontos adatainkat) telepítsünk Windows 10-et a gépre. De vannak ennél jobb megoldások is.

Telepíts Linuxot
Ezzel a módszerrel hozhatjuk ki a legtöbbet egy gyengélkedő laptopból. Amikor ezt a rendszert telepítjük, akkor a korábbi, lassú, döglődő operációs rendszer helyett egy villámgyors, vírusokkal szemben teljesen ellenálló, de azért a Windows kezelőfelületéhez valamennyire hasonló rendszert kapunk, ami gyakorlatilag bármire képes. Ha valaki esetleg nem ismerné: a Linux egy nyílt forráskódú rendszer, amely több ezer alkalmazás futtatására képes a LibreOffice-tól kezdve a legfontosabb böngészőkön át (Chrome, Firefox, Opera) a Thunderbirdön keresztül a GIMP-en át egészen bizonyos játékokig, mint mondjuk a Minecraft. A kezelés elsajátítása talán nem olyan egyszerű, mint a Microsoft oprendszere esetében, de érdemes rászánni némi időt és energiát, hogy elsajátítsuk az alapokat. Számos Linux változat (disztribúció) létezik, de a Mint és az Ubuntu a legnépszerűbbek, előbbi minden bizonnyal azért, mert a kezelőfelülete nagyon hasonlít a Windowséhoz, miközben a gépigénye jóval alacsonyabb.

Csinálj belőle Chromebookot
A Chromebook gyakorlatilag egy hagyományos laptop alacsony számítási teljesítménnyel, ami egy Google által vezérelt interfészen keresztül bonyolítja a feladatokat, éppen ezért nincs is szüksége bivalyerős hardverre. Egy régi laptop több mint elég kakaóval bír ahhoz, hogy futtassa a Chromium operációs rendszert. És hogy miért választanánk ezt a Linux-szal szemben? Ennek még a Linuxnál is alacsonyabb a hardverigénye, ráadásul az egész rendszer a Google szolgáltatásaira épít, így különösen az Android felhasználók otthon érzik majd magukat. Ha nincs szükségünk másra, mint egy böngészőre és néhány felhő-alapú szolgáltatásra, akkor a Chromium a tökéletes választás.

Építs belőle NAS-t
A NAS, vagyis Network Attached Storage egy hálózatra csatolt tároló, amely a számítógépes hálózatra csatlakoztatva biztosítja, hogy bárhonnan elérjük az adatainkat. Képes fájlmegosztásra, jogosultságkezelésre, szerverek üzemeltetésére, és ami a legfontosabb: nagy mennyiségű adat tárolására. A dolog lényege, hogy legyen otthon egy méretes háttértárunk, amire minde eszközünk, telefonunk, tabletünk és PC-nk is rácsatlakozhat, nemcsak otthonról, hanem a világ bármely pontjáról. Nem kell a zenét vagy filmeket a gépen vagy a telefonon tárolni, egyszerűen streamelhetjük őket a NAS-ról. Természetesen vásárolhatunk direkt erre a célra tervezett és gyártott NAS rendszereket, de ha a régi laptopunknak van egy méretes merevlemeze, miért ne használnánk ki az abban rejlő potenciált? Nincs más dolgunk, mint letölteni a fájlmegosztáshoz és multimédia-streameléshez tervezett FreeNAS szoftvert, amit még csak telepítenünk sem kell, hiszen bootolhatunk lemezről vagy pendrive-ról, és már kész is a bárhonnan elérhető saját tárhelyünk.

Állíts fel egy médiacentert
Ez kicsit más, mint a NAS, itt ugyanis nem az adattárolás, sokkal inkább a multimédiás tartalom lejátszása a cél. A lényeg az, hogy a laptopunk szolgálja ki a tévét, és ez végezzen mindent az adás rögzítésétől a Netflixes filmek lejátszásáig. Az okostévék terjedésével ez az opció bizonyos szempontból fölösleges, hiszen a Netflix mint alkalmazás már ott is elérhető, a régi laptopok pedig általában egyébként is gyengék ahhoz, hogy DVR funkciókat lássanak el. Sőt, ha nincs a gépen HDMI kimenet (amire elég nagy az esély egy régebbi gép esetében), akkor fölöslegesen is gondolkodunk ebben. Ettől függetlenül ha valaki mindenképp ebbe az irányba szeretne elmenni, a Kodi nevű szoftver segítségével megépítheti a nappalit vezérlő szuperszámítógépet.

Áldozd fel a kutatás oltárán
Néhányaknak talán még ismerős lehet a Berkeley egyetem SETI@home névre keresztelt kutatása, ami hatalmas dolognak számított másfél évtizeddel ezelőtt. Bár sokan azóta megfeledkeztek róla, a projekt még mindig működik. A SETI@home lényege, hogy a gépünkkel felcsatlakozunk egy hálózatra, amely a gépünk erőforrásait igénybe véve rádióhullámok elemzésével foglalkozik. Konyhanyelven szólva egy nagy szuperszámítógép részesei leszünk, amely idegen lények után kutat. Ehhez nincs más dolgunk, mint letölteni a Boinc nevű programot, és kiválasztani, melyik kutatáshoz akarunk csatlakozni. Ha az ufó-vadászat annyira nem jön be, akkor bekapcsolódhatunk orvosi kutatásokba és klímaváltozás-elemzésbe is. Mindössze a valamivel magasabb villanyszámlát és egy nagyon minimális sávszél-használatot kell feláldoznunk a tudomány oltárán.

Csinálj belőle biztonsági kamerát
Az elmúlt évek lehallgatási botrányai után sokan féltek attól (nem teljesen ok nélkül), hogy valaki a webkamerájukon keresztül megfigyeli őket. Itt az ideje, hogy megfordítsuk a dolgot, és mi figyeljünk meg másokat a webkameránk segítségével. Az iSpy nevű nyílt-forráskódú szoftver segítségével egy egyszerű laptopból is biztonsági kamerát készíthetünk, amivel természetesen nemcsak a betörőket, hanem a gyerekeinket, a háziállatainkat, vagy a fal száradását is megfigyelhetjük távolról. Egy ilyen eszköz nagyon jól tud jönni, ha mondjuk egy alvó csecsmpt akarunk szemmel tartani. Helyi hálózatban ingyenesen használhatjuk a szoftvert, de ha távolról is hozzá akarunk férni, akkor van egy havi előfizetési díj, amit le kell tennünk az asztalra.

Építs belőle digitális képkeretet
Ezt a felhasználási módot a DIY szerelmeseinek ajánljuk, akik tényleg szeretnek barkácsolni. Nem sok izgalmasabb dolgot tudunk elképzelni annál, mint hogy teljesen szétbontsuk a régi laptopunkat, hogy azztán egy igazán menő digitális képkeretet csináljunk belőle. A neten rengeteg magyarázatot, tutorialt, videós és szöveges útmutatót találunk a művelethez, de az alapok nem kifejezetten bonyolultak: szedjük szét a gépet, majd a kijelzőt pattintsuk be egy keretbe, a hardvert pedig rejtsük el emögött ízléses módon. Ezt követően nincs más dolgunk, mint elindítani egy speciális szoftvert, vagy a kedvenc képkeresőnket.

Szerző: Berze András