Melyik HP laptopot válasszam?


A HP elképesztően széles spektrumon kínál notebookokat, így nem könnyű megtalálni a számunkra tökéletes modellt. Most segítünk a választásban.
Melyik HP laptopot válasszam?
2017
márc
09

Szóval napokon át olvasgattad a különböző teszteket és összehasonlításokat, beszéltél az ismerőseiddel, és végül úgy döntöttél, hogy egy HP notebookot választasz. Igen ám, de melyiket? Az ár/érték arányban tündöklő Paviliont, vagy a teljesítményben élen járó Spectrét? Üzleti notebookra lenne szükséged, de fogalmad sincs mi a különbség a ProBook és az EliteBook között? Most mindenre megadjuk a választ.

Mit jelentenek a számok?
Az egyes termékcsaládokba tartozó gépeknél a gyártó feltünteti, hogy ez most egy Omen vagy egy Spectre masina-e, a megnevezést azonban további jelölések követik, és ha valaki tudni akarja, mi a különbség egy ProBook 440 és egy ProBook 650 között, akkor meg kell tanulnia értelmezni a gyártó által kitalált számrendszert. A százasok helyén lévő számjegy a gép kategóriáját szimbolizálja (minél magasabb, annál jobb), a tízesek pedig a kijelző méretét (a 4 például 14 hüvelyknek felel meg). Az egyesek helyén csak 0 vagy 5 szerepelhet, előbbi a gépben található Intel, utóbbi az AMD processzort hivatott jelezni.
Ez persze nem minden. Az x360 nevet az érintőkijelzős, átfordítható 2-in-1 gépek kapják, míg x2-re a szétpattintható hibrideket keresztelik. Ha egy notebook nevében csak a ”t” szerepel (mondjuk Envy 13t), akkor az egy érintőkijelzős, de nem átfordítható eszköz. Ezt követheti még egy G1, G2, stb jelölés, ami egyszerűen a generáció feltüntetése. Ezek alapján már könnyű összerakni, hogy a ProBook 440 G3 név mögött egy harmadik generációs, 14 hüvelykes, Intel processzorral szerelt gép rejlik.

Spectre – az osztályelső
Ezeknek a laptopoknak elég borsos áruk van, cserébe viszont egy igazán prémium konstrukcióval van dolgunk. Lélegzetelállító dizájn, gyönyörű kijelző, pehelykönnyű, mégis masszív kialakítás és kiemelkedő teljesítmény jellemzi ezeket a notebookokat. Ezzel a sorozattal azokat a vásárlókat vette célba a HP, akik a legjobbat keresik. A hétköznapi modellek mellett itt számos hibriddel is találkozunk.

Envy – ha fontos a kinézet
Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a laptopunkkal hódítunk, de egy HP Envy géppel a hónunk alatt sehol nem kell majd szégyenkeznünk. A gyártó gyönyörű, letisztult dizájnnal alkotta meg ezeket a laptopokat, közben pedig olyan extrákról sem feledkezett meg, mint az élénk színekkel operáló kijelző vagy a Bang&Olufsen hangrendszer. Ha valaki üzleti célokra használná a gépet, az akár ujjlenyomat-olvasóval is kérheti.

EliteBook – az üzleti élet királya
Az EliteBook családot elsősorban nagyobb vállalatok számára alkotta meg a HP, ahol a biztonság és a strapabíróság is fontos szempont. Ezeket a gépeket nem csak különböző biometrikus szenzorokkal pakolták meg, hanem rengeteg egyéb hardveres és szoftveres biztonságtechnikai megoldást is alkalmaztak, egyes modellek pedig még a katonai felszereléseknél elvárásnak számító MIL-SPEC szabványnak is megfelelnek. A Folio megjelölésű változatok a szokásosnál is vékonyabbak, elegánsabbak.

ProBook – kisvállalkozásoknak
Ha valaki nem engedheti meg magának, hogy bevásároljon az EliteBook sorozatból, akkor sem kell messzire mennie: az első logikus lépés a ProBook széria, ami alacsonyabb árának köszönhetően nyilván nem olyan lenyűgöző, mint csúcskategóriás testvére, de így sincs okunk panaszkodni a kialakítás vagy a teljesítmény miatt.

ZBook – a mérnökök választása
A kreatív szakmában dolgozók, videókkal foglalkozók és mérnökök elismerően bólintanak a ZBook láttán. Ha egy bivalyerős munkaállomásra van szükségünk, amit bárhová magunkkal vihetünk, akkor ezt a szériát nekünk találták ki. A Quadro grafikus chippel szerelt szörnyeteg hatalmas teljesítményre képes, és természetesen ujjlenyomat-olvasóval is kérhetjük, ha biztonságban akarjuk tudni a szellemi termékünket.

„Notebook” – ha minden mindegy
A világ legunalmasabb neve mögött ha nem is a világ legunalmasabb notebookjai rejlenek, kétségtelen, hogy ebbe a szériába nem ölt túl sok energiát a HP. Műanyag borítás, tompa színekkel dolgozó kijelző és visszafogott teljesítmény jellemzi őket. Nem kifejezetten lenyűgözőek, de ha nagyon szegényes az eklézsia, akkor ezek is elvégzik a rájuk bízott feladatot.

Pavilion – prémium minőség elérhető áron
Ha valaki nem tudja megfizetni a Spectre gépeket, de hasonlóan igényes kialakításra vágyik, annak a Pavilion sorozat lehet az ideális választás. Ebben a családban a remek üzemidővel érkező 2-in-1 gépektől kezdve a combosabb grafikus kártyával szerelt, de még elérhető árú gamer notebookokig szinte minden megtalálható. Az árból persze valahol le kellett faragni, ami a legtöbb esetben a kijelző rovására történik.

Omen – a gamerek álma
A HP notebookjait elsősorban az üzleti szférához kötjük, de gamer vonalon is van mit a tejbe aprítaniuk. Combos hardver, remek kijelző, csilli-villi kialakítás jellemzi őket. Ezek a gépek akkor sem esnek kétségbe, ha a legújabb játékokkal teszteljük a képességeiket. A Voodoo szériából kifejlődő családhoz immár nem csak notebookok, hanem extravagáns asztali gépek is tartoznak.

Szerző: Berze András