​​Megéri-e drága egérpadot venni?


Tudtad, hogy egy egérpad ára akár 30 ezer forint is lehet? Mit tud ennyiért egy egyszerű kiegészítő? Meg egyébként is, szükségünk van egyáltalán egérpadra?
​​Megéri-e drága egérpadot venni?
2017
okt
13

Az egérpad halála
Az ezredforduló környékén az egérpadok még nagyon fontos szerepet töltötek be. Ebben az időben a legtöbben golyós egeret használtak, ezek használatához pedig szinte elengedhetetlen volt egy egérpad. Egyrészt kaptunk egy sima, kiszámítható felületet, amin precízen tudtuk mozgatni az egeret és a kurzor mozgatásáért felelős golyó bármilyen probléma nélkül tudott gördülni, másrészt ezek az egérpadok segítettek abban is, hogy a piszkot, zsírt és egyéb szennyeződéseket távol tartsuk az egér talpától.
Aztán a Microsoft és a Logitech piacra dobták az első, hétköznapi használatra szánt optikai egereket, amelyekben a golyót egy LED-optikai szenzor páros váltotta fel. Ez sokkal konzisztensebb követést tett lehetővé és gyakorlatilag bármilyen felületen működött (a fényvisszaverő és átlátszó felületekkel meggyűlt a baja, így az üveg asztalokon nem igazán működött). Néhány évvel később megjelentek a lézeres egerek, amelyeknél már ezekkel a korlátokkal sem kellett foglalkozni, és ma már a legolcsóbb egerek is használhatóak tényleg bármilyen felületen. Ezzel együtt az egérpadok (amire anno családi fotókat nyomattak a legtöbben) is kimentek a divatból, hiszen az érzékelőnek már nem kell érintkeznie a felülettel, így ilyen szempontból mindegy, hogy az asztalon, vagy épp a combunkon húzogatjuk-e a műanyag rágcsálót.

Védekezz!
Ezzel együtt az egérpadok továbbra is betöltenek egy nagyon fontos szerepet: megvédik az asztalod felületét. Ahogy a gumi vagy műanyag talpakat több ezerszer végighúzzuk ugyanazon a felületen, meg fog kopni, mindegy, hogy műanyagről, bőrről vagy kemény fáról beszélünk-e. Az egérpadok megvédik az asztallapot a kopástól, ami óhatatlanul is kialakulna azon a területen, ahol az egeret használjul. Sokkal egyszerűbb egy egérpadot kicserélni, mint az egész asztallapot. Persze nem csak az asztal felületével kell foglalkoznunk, hanem magával az egérrel is. Nincs már görgő, de az egér lábai ugyanúgy összeszedik a koszt és a zsírt az asztalról. Egy jó egérpaddal az egerünk élettartama is kinyújtható, hiszen sokkal lassabban kopnak majd le a csúszótalpak. Ha ez mégis megtörténne, olcsón szerezhetünk utángyártott kiegészítőket, hogy az egerünk úgy csússzon, mint új korában.

Játszani jobb így
Még ha munkához nem is használunk egérpadot, a játékokhoz mindenképp érdemes, különösen akkor, ha kompetitív FPS, RTS vagy MOBA játékokkal játszunk, ahol villámgyors, precíz mozdulatokra van szükség. Egy konzisztens felület ilyenkor rengeteget segít abban, hogy az történjen a játékban, amit szeretnénk.

Mekkorát válasszak?
Ez attól is függ, hogy mivel játszik az ember. Vannak játékok, ahol apró csuklómozdulatokkal kezeljük a kurzort, ilyenkor értelemszerűen egy kisebb méretű egérpad is elég. A kompetitív FPS játékosok általában méretes egérpadokat választanak, mert nagyon alacsonyra állítják az egér érzékenységét, hiszen így tudják hirtelen a lehető legpontosabban a megfelelő helyre rántani a célkeresztet. Ők nem csuklóból, hanem könyékből dolgoznak, ezért van szükségük ekkora felületre. A legnépszerűbbek ezen a fronton a SteelSeries QCK+ vagy azzal egy méretű egérpadok, amelyek 40x45 centis felületet biztosítanak a játékhoz. Persze vannak akkora egérpadok is, amelyek az egész asztalt betakarják, ezekre már a billentyűzetet és minden mást is rárakhatunk, hogy egy egységesebb, esztétikusabb látvány fogadjon minket, ha leülünk a gép elé.

Puha vagy kemény?
Arról a mai napig megoszlik a játékosok véleménye, hogy a szövet, vagy a keményebb anyagból készült egérpadok-e a jobbak. Előbbieket általában az FPS játékosok, utóbbiakat pedig az RTS profik használják, mert a kemény felületen még jobban siklik az egér, ezáltal nagyon apró mozdulatokkal is lefedhetjük az egész képernyőt. A kemény egérpadokat számtalan különböző anyagból gyártják, a műanyag és gumi váltzatok mellett fém felületet is használhatunk. A szövetek felületén általában valamilyen látványos grafika, mondjuk egy e-sport csapat logója található, a keményebb változatok azonban általában letisztultak, a fekete felületnek legfeljebb az egyik sarkába festik fel a gyártó logóját.

Ami gamer, az világít
A Razer volt az első, aki piacra dobta az RGB egérpadot, de azóta számos gyártó követte a példájukat. Ezek kemény és szövet kialakításban is kaphatóak, és amellett, hogy világítanak, USB hubként is funkcionálnak. A LED-ek világítása szinronizálható a billentyűzetünkkel, így egy még egységesebb felületet teremthetünk az asztalon. Ezek nyilván sokkal drágábbak, mint hagyományos társaik, a Razer Firefly ára például 20-25 ezer forint között mozog.

Akkor most megéri?
Kétségtelen, hogy a minőségi játékhoz elengedhetetlen egy jó egérpad. A nagy minőségi szövet felületeket 5-6 ezer forint körüli áron már megkapjuk, de a határ a csillagos ég. Vásárlás előtt érdemes megfontolni, hogy pontosan milyen célra használjuk majd a kiegészítőt, és ez alapján választani méret, anyag és dizájn tekintetében. Amellett, hogy kényelmesebbé teszi a használatot, megóvja az egerünket és az asztalunkat is.

Szerző: Berze András