Laptop munkára - melyiket válasszam?


Tucatnyi márka, rengeteg különböző hardver, speciális extra felszereltség. A kombinációk száma gyakorlatilag végtelen, így nem csoda, hogy az emberek nagy részét már akkor leveri a víz, amikor szóba kerül a laptop vásárlás. Pedig ha az alábbiak szerint járunk el, könnyen megtalálhatjuk a számunkra tökéletes modellt.
Laptop munkára - melyiket válasszam?
2017
júl
26

„Azért jó vállalkozónak lenni, mert ilyenkor az ember a saját főnöke lehet.” – mondják néhányan, ami bizonyos szinten igaz is, ez azonban azt is jelenti, hogy olyan döntéseket is nekünk kell meghoznunk, mint hogy milyen gépet vásároljunk a munkához. Ezt az idegtépő feladatot nagyban megkönnyíti, ha követünk pár egyszerű lépést.

1. – Határozzuk meg a büdzsét
Akik nem döntik el előre, hogy pontosan mennyit szánnak a gépre, általában beleszaladnak egy jóval nagyobb számlába, mint amire eredetileg számítottak. Nem mindenkinek van szüksége high-end hardverre, így teljesen fölöslegesen nézünk szét az ultrabookok között, ha legfeljebb egy Excel fut majd a gépen. Persze azért alá sem akarunk lőni a célnak, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor az új gépünk sem képes elvégezni a feladatot.

150 ezer forint alatt – bár ez a legalsó kategória, ha nincsenek különleges igényeink, már itt is találunk kifejezetten tetszetős gépeket, amik akár évekig is hű társunkként szolgálnak majd, ha pedig a szükség úgy hozza, kényelmesen bővíthetőek. Az árkategória tetején Core i3 / Core i5 processzorral és 4GB RAM-mal szerelt modelleket találunk, ami mellé általában integrált videokártya dukál, így ezeket a modelleket elsősorban egyszerűbb irodai alkalmazások futtatásához és multimédiás tartalomfogyasztáshoz ajánljuk.
150-300 ezer forint között - ebben az árkategóriában találjuk a HP, a Dell és a Lenovo üzleti modelljeinek jelentős részét. Itt sokkal nagyobb mozgásterünk van, és ha okosan választunk, akár egy Core i7-es processzorral, 8GB RAM-mal és méretes SSD-vel szerelt notebookot is hazavihetünk. Itt nyílik meg az út a hibrid megoldások előtt is, így ha valaki egy átfordítható vagy szétpattintható 2-in-1 gépben gondolkozik, esetleg munkaszünetben játékra is használná a gépét, annak itt érdemes nézelődnie.
300 ezer forint felett – ha megengedhetjük magunknak (vagy épp a szükség megköveteli), akkor persze az átlagnál jóval többet is költhetünk az üzleti laptopra. Ebben az árkategóriában a szupervékony ultrabookoktól a mackósabb, de durva hardvert kínáló munkaállomásokig szinte mindent megtalálunk. Ha valaki Macbookra vágyik (a programozók például előszeretettel választanak ilyen gépet), az szintén úgy készüljön, hogy mélyen be kell nyúlnia a pénztárcájába.

2. – Válasszuk ki a megfelelő dizájnt
A vásárlás (sőt, általában a büdzsé meghatározása) előtt érdemes feltenni néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy mit várunk magától a géptől:
Hagyományos vagy hibrid laptop?
Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szerint a kettő az egyben gépek, amelyek egy notebook minden funkcionalitását ötvözik a táblagépek hordozatóságával. Ezeket a szétpattintható vagy átfordítható gépeket akár ilyen, akár olyan üzemmódban is használhatjuk, és bár nyilvánvalóan drágábbak, mint hagyományos társaik, összességében még így is olcsóbbak, mintha egy laptopot és egy táblagépet is vennünk kéne. Ha például a meetingeken sokat mutogatjuk másoknak a kijelzőn lévő szövegeket, ábrákat vagy bármi egyebet, akkor nagyon jó szolgálatot tud tenni egy ilyen masina.
Mennyire fontos a kényelmes billentyűzet?
Billentyűzet van? Van. Pipa. – sokan ennyivel elintézik a dolgot és inkább a kijelzőre vagy a hardverre fordítják a figyelmüket, pedig az ergonómikus billentyűzet-kialakítás kifejezetten fontos a legtöbb üzleti felhasználó számára. Ha egy kisebb notebookot választunk, akkor azon egyértelműen a tasztatúra is jobban össze lesz nyomva, így ha hosszabb szövegeket is gépelnünk kell, nem fogjuk élvezni a dolgot, mert amellett, hogy kényelmetlen pozícióban kell tartanunk a kezünket, gyakran fogunk hibázni is. Ha van lehetőségünk, próbáljunk ki több billentyűzetet is, és olyan válasszunk, amit kényelmesnek ítélünk meg gépelés közben.
Utazáshoz vagy irodai munkához?
Aki notebookot választ, az általában vágyik valamilyen szintű hordozhatóságra, de egyáltalán nem mindegy, hogy a laptop egy aszalon csücsül-e az év 365 napján, vagy egész nap a táskánkban hordozzuk megbeszélésről megbeszélésre. Előbbi esetben értelemszerűen egy nagyobb kijelzős, kényelmesebb gépet választunk, míg utóbbi esetben fontos szerepet játszik a méret és a súly is, ennek érdekében pedig általában hajlandóak vagyunk bizonyos dolgokat, például a kijelzőt vagy a már előbb említett billentyűzetet is beáldozni.
Legyen-e benne érintőkijelző?
A hibrid gépek értelmenszerűen érintőkijelzővel érkeznek, hiszen tablet módban máshogy nem is tudnánk őket használni, de akár a hagyományos laptopok közül is választhatunk olyan, ami fel van szerelve ilyen panellel. Ez súlyban jár majd némi felesleggel, de ha valaki nem csak a szövegszerkesztőben és a táblázatkezelőben dolgozik, hanem valamilyen kreatív munkát végez, vagy rengeteg weboldalt látogat, annak érdemes lehet megfontolni egy ilyen gép beszerzését. Az érintőkijelző kétségtelenül sokat dob a felhasználói élményen, és senkinek nem ártott még, hogy élvezte a munkáját.

3. – A hardveres teljesítmény három alappillére
Mostanra eljutottunk oda, hogy leszűkítettük a kört a pénztárcánknak megfelelően és kiválasztottunk azokat a gépeket, amik dizájnban is kielégítik az elvárásainkat. Nincs más hátra, mint hogy összehasonlítsuk a hardvert és eldöntsük, mire is van szükségünk. A legtöbben ezen a ponton vérzünk el, hiszen a számok tengerében egyáltalán nem könnyű eligazodni. Az alábbiakban megpróbáltuk kicsit egyszerűbben összefoglalni, mi mire való a gépben,
Kezdjük is mindjárt a processzornál
Belépőszint: ide sorolhatjuk az Intel Atom, Pentium és Celeron modelleket, az AMD E szériát és az elsősorban szétpattintható hibrid gépekben használt Intel Core m sorozatot. Ha a böngészés, email küldés és jegyzetelés megállít minket a hétköznapokban, akkor választhatunk ezek közül a modellek közül, de ha ennél csak egy kicsivel is többet akarunk, már bajban lesznek ezek a modellek.
Mainstream vonal: itt találjuk a legnépszerűbb lapkákat, az Intel Core i3 és i5 processzorokat, amik már bármilyen hétköznapi helyzetben megállják a helyüket. Nyugodtan megnyithatunk nagyobb táblázatokat vagy ugrálhatunk egy tucat megnyitott böngészőfül között. Ha nem akarunk videót vágni vagy komoly képszerkesztő munkába bonyolódni, bátran válasszuk ezeket a modelleket, mert az egyszerű folyamatok során szinte semmit nem profitálunk majd a felsőkategóriás chipek extra teljesítményéből.
Felső kategória: Ide tartoznak az Intel újgenerációs i7-es processzorai. Ez a teljesítmény talán túlzás egy olyan felhasználó számára, aki kizárólag Excellben dolgozik, de ha komolyabb alkalmazásokat, például az Adobe multimédiás szerkesztőit is használjuk, akkor ne féljünk beruházni egy ilyen chipbe. Az i7 akkor is jó választás, ha hosszútávra tervezünk és jövőbiztos gépet szeretnénk, hiszen ki tudja, milyen szoftverekkel kell dolgoznunk egy év múlva. Egy ilyen rendszert biztosan nem fog térdre kényszeríteni még a legkomolyabb programcsomag sem.
Memória és tárhely
A programok futtatása után a legfontosabb, hogy az adataink milyen gyorsan töltődnek be. A memória itt elsőbbséget élvez, de a háttértárat sem hanyagolhatjuk el. Hanyagoljuk a 2GB RAM-mal szerelt gépeket, ma már a középkategóriás okostelefonokba is 4GB memóriát építenek, így válasszuk inkább ezeket, vagy ha hosszútávra tervezünk válasszunk rögtön 8GB-s notebookot. A csúcskategóriás gépekben 16 giga vagy akár ennéltöbb memória is lehet, és ha úgy érezzük, hogy szükségünk van az extra kakaóra, akkor akár ilyen konfigurációt is választhatunk. Akkor sem kell pánikba esni, ha már megvettük a 8GB-s notebookot és végül kevésnek bizonyult a teljesítmény, hiszen a memória azon kevés alkatrész egyike, amit utólag is tudunk bővíteni egy laptopban.
A háttértár esetében válaszhatuk a hagyományos merevlemez és az újabb SSD közül. Utóbbi érezhetően drágább, cserébe sokkal kevésbé sérülékeny és az írási/olvasási sebessége is sokkal magasabb, ennek köszönhetően pedig nemcsak a futtatandó programjainkat, hanem magát az operációs rendszert sokkal gyorsabban tölti be.
Üzemidő
A harmadik legfontosabb dolog, amit egy üzleti notebook esetén érdemes szemügyre venni, az az akkumulátor teljesítménye, különösen akkor, ha sokat utazunk majd a géppel. hiszen senki nem akarja órákig bámulni a fekete kijelzőt, amíg eljut a legközelebbi konnektorig. A telep mérete önmagában nem sokat jelent, hiszen a hardver határozza meg, hogy mennyit fogyaszt a gép futás közben, a gyártók által közölt számok pedig általában inkább jóindulatú becslésekre, mint konkrét mérésekre alapszanak, így érdemes a neten utánanézni, hogy hogyan teljesített a gép a teszteken.
Ha ezeket a lépéseket végigjártuk akkor ideális esetben alig egy, vagy legfeljebb egy maroknyi gép maradt a kalapban, amelyek közt legfeljebb egy hajszálnyi a különbség, így bármelyiket válasszuk is, valószínűleg nem fogjuk megbánni a dolgot.

Szerző: Berze András