Kint jártunk a PlayIT-en


A hétvégén újra megrendezésre került az ország legnagyobb gamer és IT rendezvénye, ami rengeteg izgalmas programmal várta az érdeklődőket. Meg is néztük magunknak a dolgot.
Kint jártunk a PlayIT-en
2016
nov
29

Az idei volt a 11. PlayIT Show Budapesten, ami a hagyományokkal ellentétben ezúttal csak egy napos volt, programokban azonban így sem volt hiány. A Hungexpó három csarnoka több mint 35 ezer négyzetméternyi izgalmat kínált, és az összeset kipróbálni egy hét is kevés lett volna. Persze ennek egyrészt a hatalmas érdeklődés az oka: a hivatalos adatok szerint a PlayIT-re idén több mint 25 ezren voltak kíváncsiak, ami bizony azt eredményezte, hogy néhány kiálított eszközhöz nem volt könnyű hozzáférni.


 
A sláger ezúttal a virtuális valóság volt: több mint 100 headsetet hoztak a kiállítók, így az egyszerűbb mobilos megoldásoktól a HTC Vive-ig és a hazánkban még meg sem jelent PlayStation VR-ig mindent kipróbálhattak azok, akik korán érkeztek, vagy hajlandóak voltak esetenként akár órákat is sorba állni egy néhány perces élményért. Hasonló őrület övezte a videósokat is: hazánk legismertebb YouTubereivel több ezren akartak közös szelfit készíteni, így a dedikáló zónában hatalmas tömeg várta, hogy felbukkanjon a TheVR vagy a Pamkutya formáció.

A Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esportokra a szponzorok is elkezdtek felfigyelni, aminek köszönhetően már kifejezetten színvonalas versenyekre is benevezhetnek a legjobb játékosok. Ilyen volt például a Lenovo Y kupa, melynek döntőjében kétmillió forintos nyereményalapért küzdöttek a játékosok, a meccsekre pedig természetesen rengetegen voltak kíváncsiak.


Az IT világ szerelmesei kipróbálhatták a legújabb gamer notebookokat, de PC modding zóna, 3D nyomtatás, drónok és egyedi építésű robotok is felvonultak a Hungexpón. A PlayIT társadalmi felelősségvállalása is egyre nagyobb, ennek köszönhetően idén nagyobb hangsúlyt kapott a Mozdulj Gamer mozgalom, ami a „kockákat” próbálja meg kirobbantani a gép elől, és egy jótékonysági aukciót is rendeztek, amelynek bevételeit egy leukémiás kisfiú kapta.
 
Közvetlenül a PlayIT után rendezték a világhírű Video Games Live koncertet, ahol a legismertebb játékzenéket hallgathattuk meg egyedi hangszerelésben, nagyzenekari kísérettel.

Ez volt idén a PlayIT. A rendezvénysorozat 2017-ben új lendülettel tér majd vissza, hiszen a vidéki helyszínek mellett Belgrádban és Bukaresten is megrendezésre kerül. A látogatók átlagéletkora folyamatosan csökkent az évek során, ezt ellensúlyozandó jövőre a PlayIT-ek után rendezik a kizárólag nagykorúaknak szóló PlayIT Plus bulikat. Hogy ez mennyire lesz népszerű a hazai közönség körében, azt egyelőre csak találgatni tudjuk.

Szerző: Berze András

lenovo | gamer laptopok | esport