Kihagyhatatlan notebook kiegészítők


Egy komolyabb notebook önmagában is sok mindenre képes, néhány okosan kiválasztott kiegészítővel azonban sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé és produktívabbá tehetjük a mindennapos használatot. Az eszközökre nem feltétlen kell egy vagyont költeni, de érdemes már a laptopvásárláskor beszerezni az egész csomagot. Mindegy, hogy tanulásra, munkára vagy játékra használjuk-e a gépet, nem fogjuk megbánni, hogy egy kicsivel többet költöttünk a laptopra.
Kihagyhatatlan notebook kiegészítők
2016
aug
05

Ha már laptopot választottunk, valószínűleg gyakorta visszük majd magunkkal a gépet. A klasszikus notebook hordtáskák a mai napig ellátják a feladatukat, de ha ennél egy kicsit többet szeretnénk, érdemes megfontolni egy speciális hátizsák beszerzését. Ezek jóval fiatalosabbak, ami fontos szempont az egyetemisták esetében, a kipárnázott rekesznek köszönhetően biztonságban tudhatjuk a gépünket, az extra zsebekbe pedig a könyvektől a napi bevásárláson át bármit kényelmesen bepakolhatunk.

A touchpad használata hosszútávon már egyszerű szövegszerkesztés során sem kifejezetten kényelmes, játékra pedig teljességgel alkalmatlan. Érdemes hát beszerezni egy egeret, ideális esetben vezeték nélkülit, ilyenkor ugyanis nem kell a kábelekkel foglalkoznunk, a Bluetooth adaptert pedig ki sem kell húznunk a gépből, így azonnal elkezdhetjük a munkát, amint felnyitottuk a gépet.

Túlmelegedés ellen

Amennyiben hardverigényes programokat, játékokat futtatunk, esetleg nagy felbontású filmeket nézünk a gépen, rövid idő után érezni fogjuk, hogy a notebook elkezdett melegedni. Különösen problémás lehet ez akkor, ha a laptopot az ágyon vagy az ölünkben használjuk, ilyenkor ugyanis még annyira sem tud szellőzni, mint az asztalon. Ilyen esetekre érdemes beszerezni egy notebook hűtőt, amely hűvösen tartja a gépünket, épségben tartva ezzel az alkatrészeket. A drágább darabokkal már a gép dőlésszögét is változtathatjuk, ami egy asztali munkaállomás esetén jöhet jól.


Zenehallgatás bárhol

Ha munka vagy játék közben szeretnénk kizárni a külvilágot, egy fejhallgatóra is szükségünk lesz. Itt választhatunk nagyobb párnázott fülest vagy dönthetünk az “agybadugós” megoldás mellett. Érdemes odafigyelni a csatlakozásra, az újabb notebookokon ugyanis már csak egyetlen 3,5-es jack csatlakozó kapott helyet, így ha olyan mikrofonos fejhallgatót választunk, ami külön hangszóró és mikrofon csatlakozóval rendelkezik, kénytelenek leszünk beszerezni egy USB-s átalakítót is. Előzzük ezt meg azzal, hogy rögtön egy USB-s füles vagy egyetlen jack csatlakozós füles mellett tesszük le a voksunkat.


Merevlemez SSD

Ha nem bízunk a felhő-alapú szolgáltatásokban és az adataink már nem férnek el a merevlemezünkön, vagy csak még hordozhatóbb formában szeretnénk őket magunknál tudni, érdemes beruházni egy pendrive-ba vagy külső merevlemezbe. Ma már nem kell egy vagyont költeni ezekre a kiegészítőkre, néhány ezer forintért simán kapunk egy 32GB-s USB 3.0-s pendrive-ot. Ha nagy mennyiségű adatot akarunk mozgatni, de a sebességről és megbízhatóságról sem akarunk lemondani, elgondolkodhatunk egy külső SSD-n is, de készüljünk fel, hogy ezek ára azért húzósabb, mintha merevlemezt választanánk.

USB csatlakozási lehetőségek

Egy notebookon általában 2-3 USB csatlakozó áll rendelkezésünkre, így egy egér, egy laptophűtő és egy pendrive csatlakoztatása után ki is fogytunk a szabad helyekből. Ha ennél több kiegészítőt szeretnénk használni (legyen az merevlemez, külső webkamera, hangszóró, nyomtató, billentyűzet, telefontöltő vagy bármi egyéb) akkor mihamarabb újítsunk be egy USB HUB-ot. Ennek akár fix helye is lehet az asztalunkon, és ha minden eszközt erre csatlakoztatunk, akkor elég csak ezt az egy kábelt kihúzni a gépből indulás előtt, amivel hosszútávon nemcsak időt spórolunk meg, de az asztalon is sokkal nagyobb rendet tarthatunk.

Előző írásunkhoz kattints ide Nokia telefonok története.

Szerző: Berze András

32 gb usb 3.0 pendrive | notebook hűtőt