Interaktív táblák az oktatásban és az üzleti életben


Néhány éve még projektorokban gondolkodtak azok, akik nagyobb közönség előtt tartottak előadást, azonban ha valakinek nem elég, hogy statikus képeket vetít maga mögé, annak érdemes elgondolkodnia egy alternatív koncepción. Például egy hatalmas érintőkijelzőn.
Interaktív táblák az oktatásban és az üzleti életben
2017
febr
06

A technológiai fejlődésnek köszönhetően nemcsak a multimédiás tartalomfogyasztási szokások, hanem a munkahelyi és iskolai trendek is átalakultak. A diákoknak egyre kevesebb anyagot kell a könyvtárakban felkutatniuk, hiszen az interneten gyakorlatilag a világ összes tudása megtalálható, és mivel a nebulók figyelmét is sokkal egyszerűbb modern kütyükkel lekötni, számos iskola és oktató próbálkozik azzal, hogy forradalmasítsák az évszázadok óta használt, de mára kissé ingerszegény módszereket. Az üzleti szférában egyre több az IT-s cég, ahol értelemszerűen nem lehet mindent egy whiteboardon elmagyarázni, hiszen sokszor konkrét példákon keresztül kell szemléltetni a problémát több embernek. De nem csak nekik jön jól egy interaktív felület: vállalati környezetben mindenképp hasznos, ha az esetlen vetítések helyett egy izgalmas prezentációval tudunk előállni.

A krétaporos őrületet előbb a filccel operáló whiteboardok, majd a legtöbb esetben a projektorok váltották, amelyek egy bizonyos fokig képesek is kiszolgálni a céges meetingeket, konferenciákat és előadásokat, van azonban egy nagy hátrányuk: nem interaktívak. A vetített kép mellett állva magyarázhatunk a látottakról, de ha fel akarunk rajzolni egy ábrát, át akarunk írni egy sort, be akarunk szúrni egy jegyzetet, vagy egyszerűen csak rá akarunk közelíteni a kép valamelyik részére, akkor kénytelenek vagyunk visszasétálni az asztalon pihenő gépünkhöz, ahol a legtöbb esetben az egérrel szerencsétlenkedve rajzolunk krikszkrakszokat a képre. Ez egyrészt nehézkes, ami miatt sokan inkább nem is csinálják, amivel fontos információk maradhatnak ki, másrészt megtöri az előadás ütemét, így a hallgatóság könnyen elveszti az érdeklődést. Egyik sem ideális, de szerencsére már létezik megoldás.

Bár több alternatíva is létezik, az interaktív táblákat alapvetően úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas érintőkijelzős monitort. Léteznek monitor méretű (18-23”-os) táblagépek, amelyek a kiscsoportos foglalkozásoknál még talán elegendőek, de mi most elsősorban a messziről is jól látható, 65”-nál is nagyobb panelekkel foglalkozunk. Ezeket felszerelhetjük tantermekbe vagy konferenciákhoz, megbeszélésekhez használt irodákba, a nagy méretnek és a széles betekintési szögnek köszönhetően pedig mindenki jól látja majd az anyagot. Lebonyolíthatunk velük konferenciabeszélgetéseket, de az érintőkijelzőnek köszönhetően a „tábla” mellett állva is kezünkben tarthatjuk az irányítást. Léteznek beépített megoldások, amelyekben combos hardvert is elhelyezetta gyártó (ilyen például a Microsoft Surface Hub), de a legtöbb esetben a saját notebookunkat vagy táblagépünket csatlakoztatjuk az interaktív táblához. A Windows 10 már remekül működik táblagépes módban, ami jelen esetben kifejezetten hasznos.

Itt aztán tényleg bármit megtehetünk. Kedvünkre változtathatjuk a méretet, rajzolhatunk a felületre, válthatunk az alkalmazások között, módosíthatunk előre megadott dolgokat, lejátszhatunk videókat anélkül, hogy egy lépést is kellene tennünk a tábla mellől.  A hangsúly ma már egyre többször nem is a prezentáción, hanem a kollaboráción, a közös munkán van. Feldobjuk a problémát, amit aztán a többiekkel közösen megoldunk, Ilyenkor fontos, hogy azonnal bele tudjunk nyúlni az anyagba, felírjuk a szükséges jegyzeteket, demózzuk a módosításokat. Ezekben az esetekben pedig hatalmas segítséget jelent egy interaktív tábla.

Ilyen például a Dell 70”-os interaktív konferenciatermi monitora, amelyen a 10 ujjas vezérlésnek köszönhetően egyszerre akár ketten is dolgozhatnak. A speciális bevonat megvédi a kijelzőt az ujjlenyomatoktól akkor is, ha nem az eszköz mellé járó két stylus valamelyikével rajzolunk, a számos különböző csatolófelületnek köszönhetően pedig egyszerre akár több eszközt is csatlakoztathatunk vezetékkel vagy akár anélkül is.

Szerző: Berze András