Így válassz notebookot, ha hosszú távra tervezel


Bár az informatika továbbra is a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága, ha odafigyelünk a részletekre, akkor simán találunk egy jövőbiztos laptopot, amit jó pár évig nem kell lecserélnünk.
Így válassz notebookot, ha hosszú távra tervezel
2017
márc
30

2010 előtt a legtöbben három éves életciklusokban gondolkoztak, amikor laptopvásárlásra adták a fejüket, mert ennyi idő után az új gépekhez képest igazi őskövületnek tűntek a korábbi masinák. Azóta ez a folyamat valamelyest lelassult, a teljesítménybeli ugrásokhoz képest sokkal inkább a kényelmi extrák és egyéb újítások (például a hibrid gépek) kerültek előtérbe. Ezzel együtt az elmúlt években az élre állt néhány olyan szabvány, amelyek jó eséllyel még hosszú ideig velünk lesznek, és hatalmas ugrást jelentenek a korábbi generációkhoz képest. Emiatt ha valaki most választ új gépet, annak már érdemes ezeket szem előtt tartani.

USB Type-C / Thunderbolt csatlakozó
Az USB csatlakozó értelemszerűen a gépünk egyik legfontosabb eleme, hiszen szinte az összes külső adathordozót és perifériát ezen keresztül csatlakoztatjuk. A néhány évvel ezelőtt kifejlesztett USB Type-C azonban szépen lassan mindenhol átveszi az uralmat, és mivel nem az az egyetlen előnye, hogy a hagyományos USB-vel szemben bármilyen állásban bedugható a portba, érdemes odafigyelni rá.
A Type-C szabvány lehetővé teszi, hogy ugyanazzal az egy kábellel töltsük a gépünket, csatlakoztassunk egy monitort vagy másoljunk fájlokat egyik helyről a másikra. Mivel az újabb telefonok már ezzel a csatlakozóval érkeznek, ugyanazzal a kábellel tölthetjük mindkét eszközt. Persze akadnak olyan gépek, amelyeken ugyan van Type-C csatolófelület, még így sem tölthetőek ezen keresztül, de az extra kapacitás így is megéri a pénzét.
Néhány high-end gépbe már Thunderbolt 3-as port került, ami ugyanezt a szabványt használja és kompatibilis is a Type-C eszközökkel, de még nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, így egyetlen kábellel akár két 4K monitort is meghajthatunk, ráköthetünk a gépünkre külső videokártyákat, és olyan sebességgeé másolhatunk fájlokat egy külső adathordozóra, mintha csak egy belső SSD-n pakolgatnánk őket.

Nagy felbontású kijelzők
A notebookoknál hosszú évek óta az 1366 x 768-as felbontás számít alapnak, és a gyártók ettőt néha még a drágább gépek esetén sem hajlandóak eltérni. Ezen a felbontáson nyilván nem csak a kép lesz valamivel szemcsésebb, hanem a szöveges tartalmak sem férnek el olyan kényelmesen, így sokkal többet kell görgetnünk, ha valamit végig akarunk olvasni.
Ma már a pénztárcabarát árkategóriában is találunk olyan notebookokat, amelyek Full HD (1920x1080) felbontású kijelzőkkel doloznak, így nem csak a munkánkhoz szükséges dokumentumok, táblázatok és weboldalak lesznek áttekinthetőbbek, hanem a multmédiás tartalom is sokkal élvezhetőbbé válik. Ha valaki ennél is többre vágyik, az akár a 4K-s megjelenítők közt is szétnézhet, de ez a technológia á/érték arányban egyelőre nem a legjobb.

OLED kijelzők
Az okostelefonok után egyre több notebook-gyártó is elkezdte átvenni ezt a megoldást, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a gyártástechnológia fejlesztésével az ilyen panelek előállítása sokkal olcsóbbá vált az elmúlt években. Ezek a kijelzők sokkal életelibb képeket pordukálnak, hála a remek színskála-lefedettségnek és pontosságnak, így ha nem csak fekete-fehér táblázatokat nézegetünk egész nap, érdemes megfontolni, hogy egy ilyen notebookba fektessünk be.

Kaby Lake processzorok
Az AMD Ryzen felbukkanásával átalakulhat a piac, de az Intel jelenleg toronymagasan vezet, a legtöbb laptopban a kékek processzora dolgozik. A hetedik generációs, Kaby Lake fantázianévre hallgató processzorok nem csak sokkal gyorsabbak, mint azok a chipek, amik a három-négy évvel ezelőtt vásárolt notebookunkban találhatóak, hanem kevesebb hőt is termelnek és az energiafelvételük is alacsonyabb, amivel a gépünk üzemideje is jelentősen megnő. Hogy ilyen chip dolgozik a gépünkben, azt a processzor nevében található 7-es számból könnyű megállapítani, pl: Core i5 – 7200U.


SSD
Aki próbált már SSD-s gépet, az soha nem akar visszatérni a merevlemezekhez. Ezek az adattárolók négyszer gyorsabbak, mint a hagyományos winchesterek, aminek köszönhetően a Windows néhány másodperc alatt bootol és az alkalmazások is sokkal gyorsabban betöltődnek. Emellett nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így kevesebb áramot fogyasztanak, kevésbé melegszenek, és a meghibásodásra is jóval kisebb esélyük van. Egy SSD-t akkor is érdemes megfontolni, ha egyelőre nem akarjuk lecserélni a teljes gépünket, ez a komponens ugyanis külön is beszerelhető akár az optikai meghajtó, akár a merevlemez helyére.

Pascal grafikus chipek
Nem csak a processzorok, hanem a grafikus chipek terén is van egy domináns erő a notebook piacon, ez pedig nem más, mint az Nvidia. Ha a legújabb játékokkal akarunk játszani, ne adj’ isten kacérkodunk a virtuális valóság gondolatával, akkor a néhány éves gépünkben lévő notebook GPU már biztosan nem lesz elég. Ha ilyen jellegű terveink vannak, akkor érdemes az Nvidia Pascal chipjei közt szétnézni.
Az Nvidia 10-es szériája a 1050-től egészen a high-end gépekben található 1080-ig már lehetővé teszi a legújabb AAA játékok futtatását, a felső szegmensben pedig már a VR játékok sem jelentenek problémát. Ha valaki most vásárol gamer notebookot, annak meg se forduljon a fejében, hogy nem Pascal chipet választ.

Legalább 8GB RAM
Néhány éve még hatalmas felárat kellett fizetnünk azért, hogy rengeteg memória legyen a gépünkben, de ma már a középkategóriás okostelefonok is 4GB RAM-mal potyognak le a gyártósorról. Az extra teljesítmény nem csak a játékoknál, hanem a komolyabb alkalmazások futtatásánál és az olyan egyszerűbb feladatok elvégzésénél is megmutatkozik, mint egy videó elindítása vagy egy böngésző megnyitása. Ha túl sok fület tartunk nyitva, az alaposan belassíthatja a gépünk működését, így mindenképp érdemes beruházni egy ilyen fejlesztésbe, és mivel ezek a modulok utólag is könnyedén cserélhetőek vagy fejleszthetőek, ettől sem érdemes elzárkózni.

Szerző: Berze András