Így válassz magadnak ideális monitort


Sokan kizárólag a felbontás alapján döntik el, hogy melyik monitort vegyék meg, de nem a pixelek száma az egyetlen fontos tulajdonság, különösen ha játszani vagy képeket szerkeszteni akarunk a gépen.
Így válassz magadnak ideális monitort
2017
júl
10

A legtöbb vásárlót egyetlen szám érdekel, amikor monitort vagy tévét választ. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a 4K tévék, és a konzolgyártók, a Sony és a Microsoft is csak azzal dobálóznak, hogy a PlayStation 4 és az új Xbox One már képes 4K-ban megjeleníteni a játékokat. Ennek nagyon egyszerű oka van: ez az, amit még az átlagember is megért elsőre. Ha egymás mellé teszünk egy HD és egy 4K tévét, teljesen egyértelmű a különbség. Pedig a képminőséget számos egyéb tényező is befolyásolja. Nincs olyan monitor, ami minden feladatot képes tökéletesen ellátni, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően válasszunk, különben lehet, hogy vagyonokat költünk el teljesen felesleges funkciókra, miközben számunkra hasznos feature-ök kimaradnak.

Méret, felbontás
Érdemes már az elején eldönteni, hogy mekkora kijelzőre is van szükségünk. Egy 22-23 hüvelykes monitor munkához és játékhoz is ideális, de egyre többen váltanak 27”-os kijelzőkre az utóbbi időben. Én szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy egyetlen monitoron dolgozzak (nagyon hozzá tud szokni az ember ahhoz a kényelemhez, amit két egymás mellé pakolt kijelző nyújt), ilyenkor viszont a helyre is oda kell figyelnünk, hiszen nem is biztos, hogy két hatalmas monitor elfér majd az asztalunkon. Amennyiben 24” fölé akarunk menni, érdemes odafigyelni a felbontásra is: az 1920x1080-as Full HD felbontás a legáltalánosabb, de ahogy növeljük a méretet, értelemszerűen úgy esik a pixelsűrűség, és egy 27”-os 1080p-s monitor közelről már nem olyan szép. Egy nagyobb felbontású (mondjuk 2560x1440-es) kijelzőn nemcsak a kép lesz élesebb, hanem több helyünk is lesz az ikonoknak és alkalmazásoknak, kényelmesebben elférünk majd munka közben. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy bár a legtöbb monitor 16:9-es, akadnak  valamivel magasabb, 16:10-es, illetve ultraszéles, 21:9-es képarányú monitorok is, Utóbbival például már majdnem ki lehet váltani egy második monitort, arra azonban figyeljünk, hogy ezeket a képarányokat nem minden játék és alkalmazás támogatja. A felbontás növelésével az is érdekessé válik a játékok esetében, hogy képes lesz-e a gépünk egyáltalán kihajtani a cuccot, mert ha csak másodpercenként 20-30 képkockát képes kiizzadni magából a GPU 4K felbontás mellett, akkor annak nem sok értelme van. Igazodjunk tehát a hardverhez.

Paneltípus
Manapság három fő paneltípus közül választhatunk, amelyek közt érezhető különbség, így érdemes jól meggondolni, mire is használjuk majd a gépet. A TN panelek olcsóbbak, éppen ezért a legtöbb LCD kijelzőben ezeket használják. Hacsak nem szerepel más a monitor dobozán, minden bizonnyal ezzel van dolgunk. Támogatják az alacsony válaszidőt és a magas képfrissítést, így videojátékokhoz ideálisak, cserébe elég tompa a színük és a betekintési szögük is viszonylag kicsi, így filmnézéshez vagy kép/videoszerkesztéshez kevésbé alkalmasak. A VA panelek valahol középen helyezkednek el: szebb a színük a TN paneleknél, de azért még mindig nem tökéletesek. Ezt a technológiát egyre ritkábban használják. Az IPS panelek ezzel szemben gyönyörű színeket és széles betekintési szögeket kínálnak. Ma már ezekből is találunk olyanokat, amelyek tökéletesen alkalmasak gamingre, de készüljünk fel, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk értük.

Képfrissítés, válaszidő
Alacsony képfrissítéssel és magas válaszidővel játszani igazi kínszenvedés: a mozgás nem lesz folyamatos, az általunk bevitt parancsok pedig csak késleltetve jellenek meg a kijelzőn. Persze nem másodpercekről, csupán milliszekundumokról beszélünk, de játék közben még így is érezhető a különbség. A jó gamer monitor válaszideje 1-5 ms között van, e fölött már nem fogjuk annyira szeretni a kijelzőnket. Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a 120- és 144Hz-es kijelzők (ez ugye azt jelenti, hogy hányszor frissül a képernyőre kirajzol információ másodpercenként), ezen monitorok pedig hasonló hatást váltanak ki a játékosokból, mint az SSD-k: amíg nem próbálja ki az ember, kényelmesen megvan nélküle, de ha egyszer megtapasztalja az előnyeit, esze ágában sincs visszatérni. Vannak ennél magasabb teljesítményre (165- vagy akár 200Hz-re) képes monitorok is, de ezek egyelőre csak szűkebb rétegben terjedtek el. Nem szabad megfeledkezni az AMD féle FreeSync és az Nvidia által kidolgozott G-Sync megoldásokról sem, ezeknek azonban csak akkor vesszük előnyét, ha megfelelő videokártya van a gépünkben.

Extra funkciók
Ha valaki szeretné, természetesen cifrázhatja a dolgot és választhat olyan monitort, ami sokkal többet tud annál, mint hogy képet jelenít meg. Jó, kávét (még) egyik sem tud főzni, de a tévékhez hasonlóan itt is vannak hajlított panelek, extra USB és egyéb csatlakozókkal ellátott példányok, háttérvilágítással dolgozó monitorok, állítható magasságú,tekergethető, 360 fokban körbefordítható darabok, sőt, a Samsung egyik modelljébe még vezeték nélküli töltőt is építettek, így játék vagy munka közben elég csak magunk elé tenni a telefont, és amikor felállunk, biztosan fel lesz töltve az akkumulátor. Vannak helyzetek, amikor ezek a funkciók hasznosak tudnak lenni (néhány programozó például szeret 90 fokban elforgatott monitoron dolgozni, mert így hosszabb részt lát a kódból), de gondoljuk át, hogy megéri-e ezekért extra pénzt fizetni.

Monitorok munkára
Nem csak a gamereknek lehetnek speciális igényeik, sőt! A grafikusok, kiadványszerkesztők, webfejlesztők és játéktervezők munkája is megköveteli, hogy pontosan azt a színt lássák a kijelzőn, ami a végeredmény lesz. Számukra fontos a lehető legjobb színtérlefedettség, a magas fényerő, a megfelelő gamma- és kontrasztbeállítások. Persze ha ezek pontosan be vannak állítva, abból mindenki profitál majd az irodai asszisztenstől az e-sportolón át a vágóig, de aki ezen a területen dolgozik, annak az állása is múlhat azon, hogy olyan piros-e a piros, mint amilyennek ő elképzelte. Akadnak olyan monitorok, amelyeket már a gyártók hitelesítenek, így biztosra vehetjük, hogy a dobozból kivéve azonnal a maximumot kapjuk. Ezért persze felárat fogunk fizetni, de vannak olyan helyzetek, amikor érdemes biztosra menni. Ha nem ilyen monitort választottunk, akkor is van lehetőség kalibrációra, ezt azonban érdemes szakértőkre bízni, akik erre specializált gépekkel néhány perc alatt tökéletesítik a kijelzőnk teljesítményét.

Összegzés
Ha lépést akarunk tartani az iparral és mindig a legtöbbet akarjuk kihozni a játékainkból, akkor a gépünk alkatrészeit kénytelenek leszünk 2-3 évente cserélni, egy jól megválasztott monitor azonban 6-8 évig is velünk lehet, így vásárlás előtt alaposan körülnézni. Ha a gaming a fő profilunk, akkor a gépünk teljesítménye is fontos szerepet játszik, de egy 23-24 hüvelykes 1080p-s vagy 1440p-s, 144Hz-es modellel nem nagyon tudunk mellélőni. Ha több modell is horogra akad, akkor érdemes  a gyártó megbízhatósága és az anyagminőség alapján dönteni. A legtöbb pixelgaranciát is vállal, ennek mindenképp érdemes utánanézni vásárlás előtt. Mindig tartsuk szem előtt hogy tökéletes monitor nem létezik, ezért próbáljuk meg kiválasztani azt, ami a lehető legjobban kielégíti az igényeinket.

Szerző: Berze András