Így válassz gamer kiegészítőt


Hiába vásároljuk meg a legdrágább perifériákat, nem leszünk azonnal profi e-sportolók, de a megfelelő kiegészítők nagyon sokat dobhatnak a játékélményen és a teljesítményünkön is.
Így válassz gamer kiegészítőt
2017
júl
01

Mióta a gyártók felfedezték, hogy a rajongók szinte bármiért hajlandóak extra pénzt fizetni, ha arra rá van írva, hogy gamereknek szánták, elképesztő ütemben bővül a paletta. Gamer egér, gamer fejhallgató, gamer szék, gamer energiaital, de még gamer rövidnadrág is van, aminek az oldalán található nedvszívó rétegbe törölhetjük az izzadt tenyerünket. Több tucatnyi márka közül választhatunk, és ha ez nem bonyolítaná meg eléggé a dolgot, az árak közt is hatalmas a különbség: gamer egeret például 5- és 50 ezer forintért is kapunk. De a drágább nem feltétlenül jobb, azt pedig végképp ne gondolja senki, hogy ha rákölt pár százezret egy teljes szettre, azonnal dominál majd a játékokban. Sőt, simán lehet, hogy egy rosszul megválasztott, nagyon drága gamer kiegészítő csak ront a helyzeten.

Gamer billentyűzet
Itt az első kérdés, hogy hagyományos, vagy mechanikus billentyűzetet választunk-e. Utóbbi csoportról írtunk már korábban, ezek nyilván strapabíróbbak és valamivel reszponzívabbak, ugyanakkor általában hangosabbak is, és ez zavarhat minket, vagy épp azokat, akikkel együtt játszunk. Ezek után érdemes átgondolni, hogy milyen játékokkal játszunk általában, és ezekhez szükség van-e bármilyen extra funkcióra. Egy CS:GO játékosnak például teljesen fölösleges 10-15 makrózható extra gomb, miközben egy MMO-rajongó éleltét valószínűleg nagy mértékben megkönnyítik ezek a billentyűk.
Ha valaki éjszaka játszik és még gépelni is akar közben (például hogy kommunikáljon a csapattársaival), annak érdemes háttérvilágítással rendelkező klaviatúrát választania, aki pedig fél napokat tölt a monitor előtt, annak egy csuklótámaszos megoldás jelentheti a megváltást. Ha nagyon durván maximalizálni akarjuk a kényelmet és a funkcionalitást, cserébe pedig hajlandóak vagyunk lemondani a többi billentyűről, választhatunk teljesen különálló 20-25 gombos gamer keypadet is, amin semmi fölösleges nincs, csak az, amire a játékokhoz szükségünk van.
A gamer billentyűzet nem 60 ezer forintnál kezdődik. Ha beérjük a membrános kialakítással, akkor már a 8-10 ezer forintos árkategóriában is találunk olyan modelleket, amelyek strapabíróak, ergonómikus kialakításúak, és rendelkeznek olyan extrákkal, mint a háttérvilágítás és az extra gombok. A határ persze a csillagos ég, és aki megengedheti magának, annak érdemes mechanikus modellre váltania.

Gamer egér
A gamingre szánt egereket alapvetően két dolog különbözteti meg a hétköznapi használatra tervezett modellektől: a jó minőségű szenzor, ami lehetővé teszi a precíziós mozgást, valamint a testreszabhatóság, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a műanyag rágcsálóból.
A legjobb szenzorokkal a Logitech és a Razer egereiben találkozunk. Egy magasabb DPI érték nem feltétlenül jelent jobb érzékelőt, sőt, teljesen fölösleges egy 16 000 DPI-s egeret választanunk, ha úgyis 400-800 DPI-n fogunk játszani (ehhez nyilván egy méretes egérpadra is szükségünk lesz, hiszen ilyenkor tényleg sokat fogjuk tologatni az egeret, de így tudunk a legprecízebben célozni a kurzorral egy adott pontra), viszont fontos, hogy az egér szinte bármilyen felületen folyamatosan frissítse a kurzor pozícióját, ne ugráljon, ne maradjon le.
Itt a dizájn is fontos szerepet játszik: a balkezeseknek például mindenképp balkezes, vagy szimmetrikus kialakítású egeret kell választaniuk, különben nagyon nehéz dolguk lesz. A kisebb kezű játékosok nem érik át kényelmesen a nagyobb egereket, egy hatalmas tenyérben pedig elvesznek a kisebb rágcsálók. Az sem mindegy, hogy hogyan fogjuk magát az egeret: ráfektetjük-e teljesen a tenyerünket és az ujjainkat (palm-grip) vagy az ujjainkat behajlítva, csak az ujjbegyeinkkel nyomkodjuk a gombokat (claw-grip), hiszen vannak olyan egerek, amelyek egyik vagy másik használati módot részesítik előnyben. Ha már a méretnél és kialakításnál járunk, nem mehetünk el szó nélül a súly mellett sem: vannak, akik a könnyebb, vannak, akik a nehezebb perifériákat preferálják, de egy túl nehéz vagy túl könnyű egérrel sokkal nehezebb pontosan célozni. Bizonyos modelleket mi magunk súlyozhatunk, így megtalálva a tökéletes nehézséget.
Az egereknél még hangsúlyosabb, hogy milyen játékokkal játszunk elsősorban. Az FPS-ekhez például egy kényelmes tartású (mondjuk oldalt gumírozott), sallangoktól, fölösleges gomboktól mentes egeret érdemes választani, míg az MMO és MOBA stílus kedvelői sokkal jobban örülnek majd mondjuk egy Razer Nagának és az oldalán található 12 gombnak, ahová kioszthatják az extra képességeket, amiket a billentyűzeten már csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem érnének el.
Néhány éve még megállta a helyét az az állítás, hogy a vezeték nélküli egerek alkalmatlanok játékra az input lag miatt, a mai modellek azonban már annyira reszponzívak, hogy még a profi játékosok sem igazán veszik észre, hogy bármilyen késés lenne a játékban. Bár a kábel mellőzése kétségtelenül kényelmesebbé teszi a használatot, számolnunk kell az elemek jelentette extra súllyal, illetve azzal is, hogy ha elfelejtjük feltölteni őket, akkor biztos, hogy a legrosszabb pillanatban fognak lemerülni.

Gamer headset
Itt az első és legfontosabb dolog a kényelem. Hiába szól gyönyörűen egy fejhallgató, ha annyira szorítja a fülünket, hogy egy óra után kénytelenek vagyunk levenni, mert már teljesen elzsibbadtak a fülcimpáink, akkor pár nap után a pokolra fogjuk kívánni az egészet. Itt nyilván a fejformánk és a kobakunk mérete és szerepet játszik majd a választásnál, így ha van lehetőségünk, a vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki a fülest. Ha egy óra játék után az ember egyáltalán nem is érzi, hogy egyáltalán van valami a fején, akkor megtalálta a tökéletes darabot. Az sem mindegy, hogy oda vagyunk-e láncolva a géphez, vagy szabadon körbejárhatjuk a szobát egy vezeték nélküli headsettel
A headsetek ott vannak a leggyakrabban cserélt gamer cuccok élbolyában, aminek az oka általában törés vagy kopás. Ha naponta többször is szétfeszítjük a fülest, amikor feltesszük és levesszük, akkor a műanyag előbb-utóbb elfárad, és hangos reccsenés mellett két darabban marad a kezünkben a cucc. Persze ennek esélyét egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük, vagy választhatunk rögtön fém kerettel készülő modellt (a HyperX Cloud fülesek például ilyenek), amiknél biztos, hogy nem fogjuk eltörni őket. Az sem mindegy, hogy milyen a fülpárnák borítása: az olcsó műbőr huzatok általában hamar elkezdenek szétszakadni, ezért érdemesebb a szövetpárnákat választani, vagy olyan fülest venni, aminél valódi bőrrel vonják be ezt a részt.
Nyilván nem utolsó szempont a hangminőség sem, hiszen akár zenét hallgatunk, akár egy játékot játszunk, azt szeretnénk a lehető legjobb minőségben tenni. Ezen a téren a Sennheiser fülesek élen járnak, viszont a mikrofonnal szerelt gamer megoldásaik elég drágák (ha valaki nagyon vájt fülű, választhat egy önálló fülest és hozzá egy külön mikrofont). A Razer, a HyperX, az Astro és a Steelseries fülesei közt találunk kifejezetten jól szóló darabokat, de a Logitech és a Turtle Beach is szóba jöhet. Ha tehetjük, ezt is érdemes tesztelni még a vásárlás előtt.
15-20 ezer forint felett már általában olyan mikrofonnal érkezik a headsetünk, aminek megfelelő a hangminősége ahhoz, hogy a haverokkal játsszunk, ha viszont ne adj isten streamelni is szeretnénk, akkor mindenképp ruházzunk be egy jóminőségű mikrofonra. Itt az árak általában 15-50 ezer forint között mozognak, de aki igazán csúcsminőségű cuccot szeretne, az a világ összes pénzét is elköltheti keverőkre, állványokra és egyéb extrákra. Ha maradunk a headset saját mikrofonjánál, akkor arra érdemes még odafigyelni, hogy az fix, vagy eltávolítható-e. Utóbbi esetben az utcán, utazáshoz is kényelmesen használhatjuk a fülest, de ha egy mikrofon lóg a nyakunkban, amikor emberek közé megyünk, akkor ne lepődjünk meg rajta, ha páran kinevetnek.

Szerző: Berze András