Így gyorsíthatod fel a Windows 10-es laptopod


Egyre lassabb a géped, de fogalmad sincs miért? Mutatunk néhány trükköt, amivel olyan lesz, mint új korában.
Így gyorsíthatod fel a Windows 10-es laptopod
2017
szept
08

Bármennyire is vigyázunk a gépünkre, egy idő után szinte elkerülhetetlen, hogy elkezdjen belassulni. Ilyenkor persze vehetünk bele több ramot, vagy válthatunk SSD-re (és sok esetben ez a legjobb megoldás), de nem feltétlen kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Még mielőtt nekiállunk újrakonfigurálni a rendszert, azt érdemes tisztázni, hogy a nagyobb teljesítmény rövidítheti az üzemidőt. De nézzük szépen sorban, milyen lehetőségeink vannak.

1. Indítsuk újra
Ez annyira kézenfekvő, hogy valószínűleg mindenkinek eszébe jutott, de azért biztos ami bizos, megemlítjük a dolgot, mert sokszor a legegyszerűbb dolgok felett siklik el az ember. Ha általában csak alvó állapotba rakjuk vagy hibernáljuk a gépet, és azt tapasztaljuk, hogy már nem olyanok a reflexei, mint új korában, akkor érdemes egy gyors újraindítással felfrissíteni a memória tartalmát.

2. Kapcsoljunk magasabb teljesítményre
A Windows szerint a felhasználók a lehető leghosszabb üzemidőre vágynak, ezért a teljesítményt is az akkumulátor megőrzésére lövi be, de ez nem minden esetben elegendő. Néha hajlandóak vagyunk egy kicsit többet fogyasztani, hogy több kakaót kapjunk.
Ilyenkor nincs más dolgunk, mint jobb gombbal kattintani a Start Menün, ahol válasszuk ki az Energiagazdálkodási lehetőségek fület, és a Kiegyensúlyozott vagy Energiatakarékos lehetőségek  helyett válasszuk a Teljesítménycentrikus opciót. Lehet, hogy ez alapjáraton egy rejtett gomb, ilyenkor a kis nyíl segítségével tudjuk előhozni.

3. Szabadulj meg a fölösleges animációktól
Persze sokkal örömtelibb egy színes-szagos rendszer használata, de amikor minden másodperc számít, akkor lehet, hogy hajlandóak vagyunk lemondani a sallangokról.  Ehhez válasszuk ki a Start Menüre jobb gombbal kattintva a Rendszer menüpontot, majd a Speciális Beállítások menüben a Teljesítmény beállításainál pipáljuk ki a legjobb teljesítményt. Ilyenkor nem lesznek árnyékok és beúszások, cserébe érezhetően gyorsabb lesz az egész rendszer.

4. Kapcsold ki a fölöslegesen betöltő alkalmazásokat
Rengeteg olyan szoftver található a gépünkön, amik a Windows betöltésével automatikusan elindulnak, és ez sokszor nagyon kényelmes is, de tényleg szükségünk van mindig mindenre? A Ctrl-Shift-Esc kombinációval előhozhatjuk a Windows felügyeteli eszközét, amelynek Indítás fülén találjuk azokat az alkalmazásokat, amelyek bootoláskor automatikusan betöltődnek. Válasszuk ki azokat, amelyekre nincs szükség, és egyszerűen tiltsuk le őket. Amennyiben nem ismerjük fel név alapján, hogy pontosan mit takar az adott bejegyzés, inkább keressünk rá az interneten, nehogy valami fontos szoftver betöltését korlátozzuk.

5. Kapcsold ki az indexelést
A keresőindexelés alapjáraton nem egy rossz dolog, hiszen felgyorsítja a keresést a rendszerben, ugyanakkor a teljesítményt is befolyásolja, hiszen folyamatosan fut a háttérben. Ha ritkán használjuk a keresőt, akkor érdemes lehet ettől is megszabadulni. Ehhez ismét jobb gombbal kell kattintanunk a Start Menüre, megnyitni a Számítógép-kezelés menüpontot.  A bal oldali menüben találjuk a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások menüt, ezen belül pedig a Szolgáltatásokat. Itt már csak annyi a dolgunk, hogy a lista alján lévő Windows Search-öt Automatikus helyett Kézire állítjuk, vagy egyszerűen Letiltjuk.

6. Nem kellenek a tippek
Bár néha hasznosak tudnak lenni, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a gépből, akkor ezektől is meg kell szabadulnunk.  Lépjünk be a Gépházba, válasszuk a Rendszer menüt, majd bal oldalt az Értesítések és műveletek fülön belül görgessünk le a Tippek, trükkök, javaslatok részig, és kapcsoljuk le!

7. Tegyünk rendet a háttértáron
Amikor a gépünk háttértára majdnem teljesen tele van – függetlenül attól, hogy merevlemezről vagy SSD-ről van-e szó, könnyen lelassulhat a gép, hiszen a rendszernek nincs szabad helye, hogy különböző feladatokat elvégezzen. Ezért érdemes legalább a háttértár 10%-át mindig szabadon tartani. Emellett a haszontalan adatoktól is érdemes megszabadulni néha napján, amihez a Lemeztisztítás funkció a legjobb.
A Start Menüre jobb gombbal kattintva válasszuk a Fájlkezelőt, keressük meg a Saját gépet, majd erre jobb gombbal kattintva a Tulajdonságok menüpontot. Itt találjuk majd a Lemezkarbantartót, amit egyszerűen csak el kell indítani, majd törölni azokat a fájlokat, amiket a rendszer összegereblyéz.

Ha ezek után sem értük el a kívánt hatást, akkor itt az idő, hogy hardveresen is fejlesszük a gépet, és beruházzunk néhány giga RAM-ra vagy egy SSD-re.

Szerző: Kiss Róbert