Így csinálhatsz Wi-Fi hotspotot a laptopodból


Többen is csatlakoznátok a hálózatra, de csak egyetlen ethernet kábeletek van? Mutatunk egy trükköt, amivel teljesen ingyen alakíthatod Wi-Fi központtá a notebookod.
Így csinálhatsz Wi-Fi hotspotot a laptopodból
2017
márc
17

Bár ma már szinte mindenhol van valamilyen Wi-Fi hálózat, előfordulhat, hogy erre jelszó híján nem tudtok csatlakozni. Az is megtörténhet, hogy egy rendezvényen csak egyetlen ethernet kábel áll rendelkezésünkre. A kompaktabb notebookokból és 2-in-1 gépekből az utóbbi időben ráadásul előszeretettel hagyják ki ezt a portot, így hiába van ott a kábel, nincs hová bedugni. Hasonló a helyzet akkor is, ha egy hotelszobában a szolgáltató csak egyetlen felhasználót enged csatlakozni a hálózatra. Szerencsére ezekre a problémákra létezik egy nem túl bonyolult megoldás.

A Windows 10 egyik rejtett funkciója lehetővé teszi, hogy Wi-Fi hotspottá alakítsuk a gépünket, de third-party alkalmazások közül is válogathatunk, ha másokkal is meg akarjuk osztani a netet.

A gépünk Wi-Fi központtá alakításának legegyszerűbb módja az, ha letöltjük a Connectify névre keresztelt freemium alkalmazást, ami hotspotot csinál a gépünkből, akár kábelen, akár Wi-Fin keresztül csatlakozunk a hálózathoz. Az alkalmazásnak fizetős változata is létezik, de a legtöbb esetben az ingyenesen használható, reklámokat is tartalmazó verzió is megteszi.

Ehhez első körben töltsük le és telepítsük a Connectify szoftvert (http://www.connectify.me/almost-there/). Ha hivatalos forrásból töltjük le az alkalmazást, nem kell aggódnunk a kártevők miatt, így ha a vírusirtónk esetleg elkezd sípolni, nyugodtan függesszük fel a működését. A telepítés után indítsuk újra a gépet, majd a felugró ablakban engedélyezzük, hogy a tűzfal átengedje az ezen a csatornán történő kommunikációt.

A szoftver elindítása után akár meg is vásárolhatjuk azt, de nekünk jelen esetben elég, ha az ingyenes kipróbálást (Try it Out gomb) választjuk. A felugró menüben beállíthatjuk, hogy milyen névvel és milyen attribútumokkal akarunk hálózatot létrehozni. Mindenképp állítsunk be egy egyedi jelszót, főleg akkor, ha valami forgalmasabb helyen akarjuk szórni a jelet, nehogy aztán illetéktelenek is csatlakozzanak a privát hálózatunkra. Ha szeretnénk megszüntetni a hálózatot, egyszerűen csak kattintsunk a „Stop Hotspot” gombra a menüben.

A beépített megoldás
A Windows rendszerekben egy rejtett opció is létezik arra, hogy hotspottá varázsoljuk a gépünket, ez azonban csak akkor működik, ha kábelen keresztül csatlakozunk a hálózatra, vagy két Wi-Fi kártyánk is van (az egyik vevőként, a másik jeladóként működik ilyenkor). Windows 8 és Windows 10 rendszerek alatt ez a funkció nem kapott külön grafikus felületet, de a parancssorból ki- és bekapcsolhatjuk. Ez már egy picit bonyolultabb feladat, de azért nem kell hozzá programozó végzettség.

Első lépésként nyissunk meg a Parancssort rendszergazdaként (a Start menüben gépeljük be, hogy „cmd”, majd jobb gombbal kattintva válasszuk a Futtatás rendszergazdaként opciót).

A felugró ablakba gépeljük be a következő sort:

netsh wlan hostednetwork mode=allow ssid=NÉV key=JELSZO

ahol a név a hálózat neve, a key pedig a csatlakozáshoz szükséges jelszó. Ha például egy „otthon” nevű hálózatot szeretnénk létrehozni amire az „almafa123” jelszóval csatlakozhatnak a felhasználók, akkor ezt kell beírnunk:

netsh wlan hostednetwork mode=allow ssid=otthon key=almafa123

Az Enter leütése után létezik is a hálózatunk, de még nem vagyunk készen. Az indításhoz gépeljük be a következő sort:

netsh wlan start hostednetwork

Ezt követően már csak engedélyeznünk kell, hogy más felhasználók is csatlakozhassanak az internetre rajtunk keresztül. Nyissuk meg a „Hálózati kapcsolatok” menüt akár a Start menüből, akár a Tálca jobb alsó sarkából, majd a központi hálózatra (amin keresztül mi is csatlakozunk az internetre) jobb gombbal kattintva válasszuk a Tulajdonságok menüpontot.

A megosztás fülön a kis pipa elhelyezésével engedélyezük, hogy más felhasználók is használhassák a kapcsolatunkat, a legördülő menüből pedig válasszuk ki az éppen használt hálózatot.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor sikeresen felállítottuk a Wi-Fi hálózatot, amihez a jelszó ismeretében bárki szabadon csatlakozhat. Dolgunk végeztével térjünk vissza a Parancssorba, és a

netsh wlan stop hostednetwork

parancs segítségével állítsuk le a megosztást.

Szerző: Berze András