HP Omen X – egy asztali gép is lehet izgalmas


A legtöbben az asztal alá dugják az egyszerű fekehet gépházat, amiben megbújik a munkára vagy szórakozásra használt hardver, az Omen X azonban simán a szobánk legszebb dísze lehet, amit eszünk ágába se jutna elrejteni mások elől.
HP Omen X – egy asztali gép is lehet izgalmas
2017
febr
01

A HP az utóbbi időben elsősorban az üzleti notebookok piacán volt aktív, ahol rengeteg izgalmas megoldást és szolgáltatást bemutattak, gondoljunk csak a tavalyi év leginnovatívabb megoldásai közt is említett HP Sure View technológiára. Az Omen azonban egészen más irányvonalat képvisel: a HP égisze alatt üzemelő gaming brand gyakorlatilag a Voodoo utódja, amely saját fejlesztőcsapattal törekszik arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a gamer gépekből és kiegészítőkből.

Ennek legékesebb példánya az Omen X, amelyről első ránézésre is megállapítható, hogy nem egy hétköznapi masinával van dolgunk. A prémium anyagokból készülő gépház a szokásos álló téglatest helyett egy élére állított kockát formáz, aminek nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati haszna is van. A tágas házban minden alkatrész kényelmesen elfér, a 45-fokban megdöntött kialakításnak köszönhetően pedig nem kell görnyedve, asztal alá kuporodva, vagy a gépházat felborítva piszkálgatnunk az alkatrészeket, hiszen ha esetleg erre lenne szükség, mindenhez kényelmesen hozzáférünk. A kamrákra osztott házban ráadásul remekül el is rejthetjük a kevésbé mutatós alkatrészeket és a fölösleges kábeleket, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik szeretnek rendet tartani a gépházban.

A külső világítással, USB Type-C portokkal és könnyen kipattintható HDD-fiókokkal érkező horganyzottacél-házat külön is beszerezhetjük, ha mi magunk szeretnénk megépíteni álmaink gamer PC-jét, azonban ha nem akarunk ezzel vacakolni, válaszhatunk az Omen X mérnökei által összeállított megoldások közül is. Hozzánk egy kifejezetten combos darab jutott el, amelynek motorházteteje alatt egy Core i7-6700K processzor, egy GeForce GTX 1080-as videokártya és 16GB DDR4-es RAM dolgozik. Ez már több mint elég ahhoz, hogy a legújabb játékokat is kompromisszumok nélkül, a legnagyobb felbontásban és részletességgel futtassuk. Ha ez nem lenne elég, a három év garanciával érkező gép természetesen támogatja a két videokártyás SLI vagy CrossFire megoldásokat, valamint tágas ahhoz, hogy egy egyedi vízhűtés otthonául szolgáljon.

Persze ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a játékainkból, egy megfelelő monitorra is szükség van. Szerencsére a HP mérnökei erről az aspektusról sem feledkeztek el: választhatjuk a 2560x1440-es felbontású 32 hüvelykes 16:9-es, vagy a 3440x1440-es felbontású 35 hüvelykes hajlított monitort is. Előbbi AMD FreeSync, utóbbi Nvidia G-Sync támogatást kapott, amelyeknek köszönhetően a képfrissítést dinamikusan állíthatjuk, elkerülve ezzel a töredezett képkockákat. De a perifériák sora természetesen folytatódik: a HP az egyik legismertebb gamer kiegészítőket gyártó vállalattal, a SteelSeries-zel közösen gamer egeret, egérpadot, billentyűzetet és headsetet is piacra dobott, hogy minden tökéletesen passzoljon az asztalunkon. Bár ezt a gépet valószínűleg nem nagyon fogjuk hurcolni, ha a laptopunkat akarjuk biztonságban tudni utazás közben, arra is van megoldása a cégnek.

A tavalyi (és minden bizonnyal még az elkövetkező néhány) év slágere egyértelműen a virtuális valóság, az Omen X pedig maximálisan kész arra, hogy megbirkózzon a HTC Vive vagy az Oculus Rift által felállított kihívásokkal. A HP egyébként VR fronton is erősített a közelmúltban: egyrészt ott a hátizsákba rejtett PC, az Omen X VR PC Pack, amely teljes szabadságot biztosít a virtuális térben anélkül, hogy aggódnunk kéne a kábelek miatt, másrészt pedig ott a Microsoft platformjára épülő VR-headset, ami elérhető áron kínálja majd a virtuális valóságot azoknak, akik nem akarnak 3-400 ezer forintért beruházni egy Oculus Rift vagy egy HTC Vive szemüvegbe.
 

Szerző: Berze András