Hogyan tartsd tisztán a laptopod


A laptopunkon felhalmozódó por és kosz nemcsak elcsúfítja a gépet, hanem annak teljesítményére is komoly hatással lehet. Szerencsére nem minden esetben kell szakemberhez fordulni, hogy kitisztítsuk kedvencünket.
Hogyan tartsd tisztán a laptopod
2016
szept
06

Azt remélhetőleg senkinek nem kell elmagyarázni, miért kell egy csésze kakaót a lehető legtávolabb tartani egy vadonatúj notebooktól. A csillogó felületek egyébként is vonzzák a port és az ujjlenyomatot, így elkerülhetetlen, hogy a gépünk előbb-utóbb alapos tisztításra szoruljon, de ha ezt zsíros ujjal, morzsákkal és ragadós folyadékokkal tetézzük, akkor ember legyen a talpán, aki képes visszaállítani az eredeti állapotot.

Egy asztali gép esetén nyilván sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen ott a hardvernek ideális esetben csak a porral kell megküzdenie, ami egyébként sem jelent akkora problémát egy szellősebb gépház esetében.

A notebookok belsejében azonban minden milliméter pontosan van kiszámolva, beleértve a szellőzés számára fenntartott nyílásokat is, így ha ezekbe tetemes mennyiségű por kerül, búcsút mondhatunk a hűtésnek, ami nemcsak a hardver teljesítményét, hanem a túlmelegedő alkatrészek élettartamát is csökkenti. Ez főleg akkor jelent problémát, ha a grafikus chip komoly terhelésnek van kitéve (játékok, nagy felbontású videók vagy különböző szerkesztőprogramok esetén), hiszen ez melegszik a legjobban. Ha romlik a hűtés hatásfoka, akkor a ventilátoroknak is magasabb fordulatszámon kell dolgozni, ami az üzemidőre van kártékony hatással. Egy szó, mint száz: a tiszta notebook a jó notebook.

Külső takarítás

Az első és legfontosabb dolog, hogy a notebookot kapcsoljuk ki, áramtalanítsuk, és ha tudjuk, az akkumulátort is távolítsuk el. A külső borításhoz használhatunk enyhén nedves törlőkendőt és valamilyen általános tisztítószert, majd a folyamat végeztével száraz kendővel töröljük át az egészet. A notebook alsó műanyag részével legyünk nagyon óvatosak, a szellőzőkön és az illesztéseknél ugyanis könnyen befolyhat a víz.

A kijelző tisztításához használhatunk direkt erre a célra készült alkoholos törlőkendőt (ezt a legtöbb elektrotechnikai üzletben vagy nagyobb áruházban be tudjuk szerezni), de ha ez nincs kéznél, akár a hétköznapi ablaktisztító is megteszi.

Ezt azonban semmiképp se fújjuk közvetlenül az üvegre vagy plexire, hiszen könnyen befolyhat a panel borítása alá, ez pedig tönkre is vághatja a laptopunkat.

A billentyűzet tisztításához érdemes beszereznünk egy flakon sűrített levegőt (ezt fogjuk használni a belső tisztításhoz is), így a gombok alatt megbújó port könnyen ki tudjuk fújni. A notebook billentyűk eltávolítása nem kifejezetten egyszerű, egy óvatlan mozdulattal pedig könnyen el is törhetjük a rögzítő pántokat, úgyhogy ha nem muszáj, ezt ne erőltessük. A gombok felületéhez érdemes némi izopropil-alkoholt beszerezni, ez ugyanis szinte azonnal elpárolog, így nem fenyeget annak veszélye, hogy folyadék kerül a billentyűzet alá, ráadásul remekül oldja a zsíros ujjlenyomatokat is. Ha mások is használják a notebookot (vagy csak épp influenza-járvány van), érdemes időnként valamilyen fertőtlenítővel is áttörölni az egész felületet, ezzel megszabadulva a kórokozóktól.

Belső takarítás

Ha a laptopunk a szokásosnál jobban melegszik, az minden bizonnyal azért van, mert por halmozódott fel a ventilátorok és hűtőnyílások közelében. Mindenféle szakmai előképzettség nélkül nem érdemes atomjaira bontani a gépet, de erre nem is feltétlenül van szükség.  A legtöbb notebook esetében ha az egész alsó borítást nem is tudjuk eltávolítani, legalább néhány panelt ki tudunk csavarozni, így hozzáférünk a gép belsejéhez. Mielőtt a csavarhúzóért rohannánk, győződjünk meg róla, hogy az elemek eltávolítása nem jár a garancia elvesztésével, ebben az esetben ugyanis érdemesebb szakszervizre bízni a dolgot.

Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, szétszerelés előtt/közben érdemes pár képet is készíteni a folyamatról, hogy az összerakásnál tudjuk, melyik csavar hová való.

A folyadék itt értelemszerűen nem opció, így a már korábban említett sűrített levegőre kell támaszkodnunk. Érdemes ezt a műveletet olyan helyen végezni, ami nem kifejezetten poros (ha több kosz rakódik le a gépben, mint amennyit eltávolítunk, akkor nem sok értelme volt az egésznek), de nem is bánjuk, ha a közben kifújt por itt száll le.

Akár eltávolítottuk a paneleket, akár nem, ugyanazok az alapelvek érvényesek. Próbáljuk meg a port mindig a gépből kifelé fújni, hiszen annak nem sok értelme van, ha csak belül kering a kosz. Legyünk kifejezetten óvatosak, ha a ventilátorok irányába fújunk, ugyanis ha a levegővel túlpörgetjük a lapátokat, akár meg is sérülhetnek, ezért sose fújjuk hosszan a levegőt, dolgozzunk rövidebb sorozatokkal, és várjuk meg, amíg lelassulnak a lapátok.

Láttunk már olyat, hogy valaki porszívóval esett neki a notebookjának, de hacsak nem az a célunk, hogy bekerüljünk az év legnagyobb balekjai közé, ezt a módszert ne erőltessük. Ha sűrített levegős flakon helyett kompresszort használunk, bánjunk még óvatosabban a laptoppal, a túl nagy nyomású levegő ugyanis akár kárt is tehet a sérülékenyebb alkatrészekben. Ha valaki nem mer vagy egyszerűen nem akar ezzel foglalkozni, érdemes szakemberhez fordulni.

Ismerd meg előző cikkünkből az iPhone fájlok visszaszerzésének biztonságos módját !

Szerző: Berze András

laptop tisztítás | billentyűzet | szakemberhez fordulni