Hogyan akadályozd meg, hogy lelassuljon a géped?


Egy kis odafigyeléssel nemcsak rengeteg bosszúságot, hanem egy csomó pénzt is megspórolhatunk, egy jól karbantartott notebook ugyanis mindig meghálálja a törődést.
Hogyan akadályozd meg, hogy lelassuljon a géped?
2016
dec
13

Szerencsés esetben éveket is kibír egy laptop, azonban ha nem vigyázunk, néhány hónap után még a legerősebb masinákon is meglátszanak az öregedés jelei. Jó hír, hogy ezek a dolgok nem maguktól történnek, így néhány egyszerű lépéssel és pár szabály betartásával sokáig megőrizhetjük laptopunk teljesítményét.

Biztos, hogy mindenre szükséged van?

A gép lassulásának elsődleges okai legtöbbször az alkalmazások és különböző böngészős bővítmények, amiket az óvatlan felhasználók letöltenek, mert hát mit számít az a plusz egy gomb? A valóság az, hogy minél több ilyen programmal kell megküzdenie az operációs rendszernek, annál nehezebben veszi majd az akadályokat, hiszen ha az erőforrások nagy részét ezek viszik el, akkor a valóban fontos dolgokra már nem marad több kakaó.

Mielőtt feltelepítünk egy marginális alkalmazást, mindig kérdezzük meg magunktól, hogy valóban szükségünk van-e rá. Nem lehet, hogy van belőle webes kliens, vagy hogy jobban járnánk egy hordozható változattal? Egyes bővítmények elsőre nélkülözhetetlennek tűnnek, aztán az ember azon kapja magát, hogy hónapok óta nem használta őket és csak porfogónak vannak fent. Igyekezzünk rendszeresen kipucolni ezt a szekciót is.

A karbantartáshoz használhatjuk a beépített Programok telepítése és törlése funkciót, vagy akár direkt erre a célra fejlesztett szoftvereket is, mint mondjuk a CCleaner, amelyek biztosítják, hogy maradéktalanul megszabaduljunk a fölösleges dolgoktól. Arra is érdemes odafigyelni, hogy mindig maradjon elegendő szabad hely a lemezen, különösen akkor, ha SSD-t használunk, a zsúfolt háttértárakról futtatott rendszerek ugyanis hajlamosak a szokásosnál lomhábban reagálni.

Automatikus indulás? Még mit nem!

Miért indítanánk el mindent mi magunk, amikor megkérhetjük a PC-t, hogy bootoláskor azonnal készítse elő a Spotify-t, indítsa el a különböző szolgáltatásokat, léptessen be minket a Steam kliensbe, esetleg rögtön főzzön egy kávét is?  - gondolhatják sokan, ez a folyamat azonban nemcsak magát a bootolási folyamatot teszi fölöslegesen hosszúvá, hanem értelemszerűen használat közben is lelassítja a gépünket, hiszen a háttérben sokszor teljesen fölöslegesen futó alkalmazások csak zabálják a memóriát.

Az automatikusan elinduló programok listáját persze bármikor módosíthatjuk. Windows 8-as és Windows 10-es rendszer esetén a Feladatkezelőben (Ctrl-Alt-Del), míg a korábbi rendszerek esetén az msconfig futtatásával hozhatjuk elő a bootoláskor betöltendő programok listáját (a Startup fülön érdemes nézelődni), ahol azonnal le is tilthatjuk a fölösleges alkalmazásokat, hogy minimalizáljuk az elherdált erőforrások mennyiségét.

Fő a biztonság!

A rendszer lassulásának egyik általános oka az, hogy összeszedünk valamilyen kártevőt, ami aztán belölről kezdi el mételyezni az operációs rendszer működését. Nem csak akkor van baj, amikor egy vírus átveszi az irányítást a gépünk felett: a különböző reklámcélokból adatot gyűjtő bővítmények és az egyébként hasznos szoftverek mellé rejtett malware-ek is okozhatják a vesztünket.

Ha az első pontot betartjuk, akkor jóval kisebb az esélye, hogy feltelepítünk valami problémás alkalmazást a gépre, de nyilvánvalóan előfordulhat, hogy a kártevők anélkül próbálják meg átvenni az irányítást, hogy erről értesítenék a felhasználót. Éppen ezért érdemes valamilyen vírusirtót telepíteni a gépre. Vannak ingyenes megoldások, de ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes lehet havi pár ezer forintot rászánni a lincenszre.

Tartsd frissen!

Az alkalmazások és szolgáltatások rendszeres frissítése könnyen az ember agyára mehet egy idő után, de hosszútávon ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy karbantartsuk a gépet. A szoftverfrissítések általában biztonsági réseket tömnek be, optimalizálják a kódot, új funkciókkal bővítik az alkalmazást és javítják a kompatibilitást más szoftverekkel.

Mivel napi szinten több tucat programot futtatunk, különösen fontos, hogy ezek semmiképp se akadjanak össze egymással, hiszen az nem várt fagyásokhoz és egyéb problémákhoz vezethet. Ennek érdekében érdemes megengedni, hogy automatikusan frissüljenek a háttérben.

Vissza az alapokhoz!

Sokaknak a gyári beállítások visszaállítása egy utolsó utáni mentsvár, amihez csak egy hatalmas katasztrófa esetén nyúlnának, de a valóságban egyáltalán teszünk rosszat azzal, ha rendszeresen visszaállítjuk a gépünket, ilyenkor ugyanis általában jelentős teljesítménynövekedést érhetünk el. Régebben érdemesebb volt ilyen esetekben formázni a merevlemezt és a nulláról újratelepíteni a gépet, a Windows 10 azonban már lehetővé teszi, hogy a személyes adataink megőrzésével húzzuk újra a rendszert.

A számunkra fontos szoftverekről és fájlokról természetesen minden esetben érdemes biztonsági másolatot készíteni, mielőtt belevágunk egy ekkora volumenű rendszerkarbantartásba.

Szerző: Berze András

mentés | lassú laptop | laptop tisztítás