Ezért van szükséged egy jelszókezelőre


Több tucat jelszót észben tartani nem könnyű feladat, ezért a legtöbben egyszerű kódokat használnak, közben fittyet hányva a veszélyekre. Egy jelszókezelő minden problémánkat megoldja.
Ezért van szükséged egy jelszókezelőre
2017
máj
29

Ma már gyakorlatilag minden weboldal és szolgáltatás saját belépést igényel, így minden egyes regisztrációnál új jelszót kell megadnunk. A legtöbben bele sem gondolnak, hány különböző rendszerbe regisztrálnak be heti szinten, közben pedig már bőven 100 fölött jár azon adatbázisok száma, amelyekben a különféle adatainkat tárolják. A legtöbben ilyenkor vagy ugyanazt a jelszót használják, vagy mindenhol valami specifikus, ugyanakkor nagyon egyszerű megoldás mellett döntenek.

Utóbbi nyilván azért előnyös, mert ilyenkor ha feltörik a rendszert, legalább csak arra az egy fiókra kell keresztet vetnünk, azonban mivel ezek a jelszavak a könnyű megjegyezhetőség érdekében általában elég bugyuták, végtelenül egyszerű feltörni őket. A másik véglet, hogy mindenhol ugyanazzal lépünk be (és az emberek általában ezt sem bonyolítják túl, hiszen ha mindenhol ugyanazt kell begépelni naponta többször, akkor az legyen egy egyszerű szó), ilyenkor pedig értelemszerűen a teljes digitális életünkhöz hozzáfér, aki egyet megszerez.

A jelszókezelő alkalmazások segítségével központi helyen, titkosítva tárolhatjuk az összes jelszavunkat. Egy új regisztráció esetén a szoftver akár le is generál nekünk egy bombabiztos karaktersorozatot, amit szinte lehetetlen feltörni. Emellett jelzi, ha az általunk használt jelszavak nem elég biztonságosak, sőt, egyes alkalmazások külön értesítést küldenek, ha valamelyik weboldalon komolyabb probléma lép fel (mondjuk a Yahoo-t megtámadó hackerek megszerzik 2 millió felhasználó adatait), hogy időben léphessünk.

De hát így ha egy jelszavamat feltörik, az összeshez hozzáférnek! – gondolhatja valaki, és ez valamilyen szinten igaz is, hiszen akik hozzáférnek a jelszókezelőnkhöz, azok az összes ott tárolt jelszavunkat látják. Ebben az esetben azonban nekünk elég egyetlen erős jelszót legenerálni és megjegyezni, amit szinte lehetetlen feltörni, és máris biztonságban tudhatjuk az adatainkat. Emellett a legtöbb esetben többlépcsős-azonosításra is lehetőségünk van, vagyis a mesterjelszó mellett az ujjlenyomatunkkal, vagy egy SMS-ben vagy emailben érkező extra kóddal is biztosíthatjuk, hogy mások ne férjenek hozzá a fiókunkhoz.

A jelszókezelő nem egy kényelmi eszköz. Nem azért van, hogy csak egyszer kelljen beírnunk, hogy „almafa123”. Ez egy komoly biztonságtechnikai megoldás, ami nagy terhet vesz le a vállunkról, ha minden fiókunkat biztonságban akarjuk tudni. Mivel a legtöb ilyen szolgáltatás teljesen multiplatform, asztali gépen, okostelefonon és tableten is használható. Az adatainkat titkosítva tárolják, bejelentkezéskor pedig szinkronizálják őket, így ha legeneráltunk egy új fiókot a laptopunkon, abba a telefonunkról is be tudunk lépni a rendszer segítségével.

A jelszavak megjegyzése mellett ezek a szolgáltatások számos egyéb extrát is kínálnak. Képesek a webes táblák automatikus kitöltésére, vagyis a felhasználónév-jelszó páros mellett a személyes adatainkat, nevet, címet, telefonszámot is beírják helyettünk, de akár bankkártya adatok rögzítésére is alkalmasak. Bár a jelszavaink a legtöbb esetben a felhőben tárolódnak, egyes szoftverek (mint például a Sticky Password) képesek arra, hogy a gépek közt Wi-Fin keresztül szinkronizáljanak, így a jelszavakat csak lokálisan tároljuk. A legnépszerűbbek a már említett Sticky Password a LastPass, a 1Password, a KeePass és a Dashlane, amelyek az alapvető szolgáltatásokat ingyen kínálják, a prémium funkciókért azonban fizetnünk kell, éves szinten általában 10-40 dollár közötti összeget.

Szerző: Berze András