Ezekről ne hazudj, ha másokkal akarod megcsináltatni a géped


Tényleg nem tudod, hogy tűntek el a fájlok a gépedről? Az unokaöcséd használta a gépet, amikor vírusos lett? Már többször is újraindítottad? Ne keress kifogásokat, azzal csak megnehezíted mások dolgát!
Ezekről ne hazudj, ha másokkal akarod megcsináltatni a géped
2017
márc
30

Mindenkivel előfordul, hogy valamit elront a gépén. Rossz helyre kattint, véletlenül töröl le valamit, vagy megszakít egy folyamatot, amit nem kellett volna. Az is lehet, hogy nem a te hibád, egyszerűen csak összeakadt két driver, ezért omlik össze folyton a rendszer. Sokan keresnek kifogásokat, mikor szervizbe viszik a gépüket, de előbb vagy utóbb úgyis ki fog derülni a turpisság. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amelyekről nem érdemes hazudni.

Ne mondd, hogy már újraindítottad!
Minden szerviz és ügyfélszolgálat legalább heti egy-két olyan esettel találkozik, ahol az ügyfél esküdni merne rá, hogy ő bizony már újraindította a gépét, miközben egyértelmű, hogy ha így tett volna, már nem állna fenn a probléma. Ha egy frissített program folyamatosan összeomlik, ha több hétnyi, ne adj’ isten hónapnyi folyamatos működés után lelassul a gép, vagy ha valamiért nem működik a Wi-Fi, akkor az esetek 99%-ában egy egyszerű újraindítás megoldja a problémát. Ugyanez igaz a modemekre és routerekre is, amelyek ugyan se monitorral, se beviteli eszközzel nem rendelkeznek, a valóságban kis számítógépek, nagyon hasonló működési elvvel. Ezért tanácsolják mindenhol első lépésként, hogy fél percre áramtalanítsuk az eszközt, aztán kapcsoljuk be újra.

Ne mondd, hogy mindent jól bedugtál!
Az internetes ügyfélszolgálatosok rémálma, amikor 20 perc kutatás és problémamegoldás után kiderült, hogy az Ethernet kábel csak félig volt bedugva. Mindenkivel előfordul, hogy valamit elfelejt bedugni vagy egyszerűen rosszul csatlakoztat, legyen az hálózati kábel, USB csatlakozó vagy épp a nyomtatóban található patron. Ha valamelyik periféria nem reagál, akkor először mindenképp győződjünk meg róla, hogy valóban jól csatlakoztattuk a dolgokat. Ha pedig valaki nem ért hozzá, az nyugodtan mondja az a telefonba, hogy halvány lila fogalma sincs arról, helyesen van-e összedugva minden, mert sokkal jobb, ha ezen két perc alatt végigvezet egy hozzáértő, mintha negyed óra után derül ki, hogy valami kimaradt.

Ne mondd, hogy fogalmad sincs arról, hogyan lett vírusos a géped!
Ezek a dolgok nem maguktól történnek. Olyan weboldalt látogattál meg, amit nem lett volna szabad, és olyan linkre kattintottál, amire nem kellett volna, vagy egy olyan fájlt töltöttél le, amit aztán megbántál. Néha egyetlen kattintás elég, és megvan a baj, sőt, akkor is bele kerülhetünk a slamasztikába, ha véletlenül elgépeljük valamelyik ismert weboldal címét. Ha valamiért a tilosban jársz, akkor nagyon óvatosan kattintgass! Ha a felvillanó reklám egy drága szoftvert kínál teljesen ingyen, és az ajánlat túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg úgy is van. Az első és legfontosabb lépés, hogy felelősségteljesen böngésszünk, mert az emberi hülyeségtől a világ legjobb vírusirtója sem tud megmenteni minket. Ha pedig már megtörtént a baj és segítséget kell kérni, érdemes minden fontosnak tűnő részletet kiemelni, mert ahogy az orvos is a tünetek alapján dolgozik, a szervizben is akkor fognak tudni effektíven segíteni, ha azonnal kiderül, hogy honnan és pontosan mit is szedtünk össze.

 
Ne mondd, hogy nem tudod, miért vannak kávéfoltok a billentyűk alatt!
Sok dolgot lehet elmondani a Föld különböző kávéiról, de a bögréből egyik sem ömlik bele önszántából a klaviatúrába. A dolog persze azonnal nyilvánvalóvá válik, amint a szervizben szétkapják a gépet (sőt, lehet hogy már előtte), és akkor kezdődhet a magyarázkodás. Mindegy, hogy te öntötted-e bele a ragadós löttyöt a gépbe, vagy ott se voltál, amikor megtörtént a dolog, a helyzeten nem sokat segít. Ezek általában garanciavesztéssel járnak, és teljesen fölösleges hazudni róluk, mert előbb utóbb úgyis kiderülnek, és akkor csak a másik idejét raboltuk vele.

Ne mondd, hogy már törötten érkezett!
A legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy hülyének nézed azt, akivel a gépedet akarod megjavíttatni, vagy ami még jobb, hogy egy új eszközt akarsz kihúzni belőle. Ha azzal kezded, hogy: „de hát már törött volt, amikor kivettem a dobozból”, akkor légy felkészülve arra, hogy nem fogják elsőre elhinni. A használat közben megkopott, csillogó felületű billentyűk, a táskában keletkező apró karcolások és egyéb jelek alapján könnyen megállapítható, ha valami turpisság van a dologban. Egy betört kijelző miatt még nem tűnnek el az adatok a gépedről, és viszonylag hamar megállapítható, hogy használtad-e már vagy sem.

Egy szó mint száz: ne gondold, hogy okosabb vagy, mint akit megkérsz, hogy csinálja meg a géped. Ha így lenne, nem is kéne segítséget kérned.

Szerző: Berze András