Erre figyelj, amikor üzleti gépet választasz


Mindenki másra használja a notebookját, ezért érdemes olyan konfigurációt választani, ami a mi igényeinkhez van szabva. Nézzük, mik azok a sarokpontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani.
Erre figyelj, amikor üzleti gépet választasz
2017
jan
05

Korábban foglalkoztunk már azzal, hogy mitől is lesz üzleti egy üzleti notebook, így ennek részleteibe most nem feltétlen mennénk bele, nézzük meg inkább közelebbről, hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki most szeretne beruházni egy új gépbe. A több tucat gyártó különböző termékcsaládjaival gyakorlatilag Dunát lehet rekeszteni, így fontos, hogy priorizáljunk, mert hacsak nem akarunk egy kissebbfajta vagyont elkölteni, bizony kompromisszumokat kell kötnünk. Vegyük hát sorra a legfontosabb szempontokat.

Operációs rendszer
A felhasználói élményt nyilvánvalóan ez befolyásolja a leginkább, így érdemes mérlegelni a lehetőségeinket. Ez határozza meg, hogy milyen programokat futtathatunk, vagy hogy hogyan viselkedik a gépünk céges környezetben.

Mac OS X
Bár az elmúlt években divatos lett utálni az Apple gépeit, vannak a rendszernek komoly előnyei. A felhasználói élmény itt a legkényelmesebb, az operációs rendszer gyors és stabil, valamint bizonyos fejlesztői eszközök csak ezen a platformon érhetőek el. Ebből adódóan számos dizájner és programozó teszi le a voksát mellettük.

Windows
Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, ez a legelterjedtebb operációs rendszer, amely gépek százmillióin fut. Sokkal több lehetőséget ad a felhasználók kezébe, könnyen hozzáférhető, támogatja az érintőkijelzőket és szinte bármilyen alkalmazás futtatására képes. A legtöbb notebook ezzel az operációs rendszerrel kerül a boltokba.

Chrome OS
A Google operációs rendszere már a jövőre koncentrál: a tradicionális alkalmazások helyett szinte mindent egy webes felületen kezelünk, az adatainkat pedig a felhőben tároljuk, aminek köszönhetően visszafogottabb hardverrel is elboldogulunk. A jövőben a Chrome OS és az Android házzassága új kapukat is megnyithat a felhasználók előtt.

Kijelzőméret
A felbontást és a panel típusát egyelőre hagyjuk, koncentráljunk csak a képátlóra. Egy átlagos notebook esetében ez valahol 10-17 hüvelyk között mozog, és értelemszerűen nem csak arra van hatással, hogy mekkorában látjuk a dokumentumainkat vagy nézzük a videóinkat: minél nagyob a kijelző, annál nagyobb maga a ház is, egy nagyobb házba pedig értelemszerűen komolyabb hardvert lehet bezsúfolni, de ezzel értelemszerűen a hordozhatóság is csökken.

A 13”-os gépek súlya valahol 1-1,5 kg között mozog, ezeknek még egy nagyobb női táskában sem lehetetlen helyet találni. 14-16” között már inkább a 2-2,5 kg az, amivel számolnunk kell, ami mondjuk egy üzleti út során még mindig nem gond, de azért már érezhető teher, ha állandóan a nyakunkban lóg. A 17” feletti gépeket már csak akkor fogjuk mozgatni, ha nagyon muszáj.

Processzor
Ez az a pont, ahonnan igazán elkezd számítani, hogy pontosan milyen terveink is vannak a géppel, hiszen elsősorban ezek az alkatrészek szabják meg, hogy milyen árkategóriából válogathatunk. Az természetesen senki sem akarja, hogy az általa rendszeresen használt szoftverek egyáltalán ne, vagy csak nagyon lassan fussanak a gépen, de annak sincs értelme, hogy megvegyük a legdrágább gépet a boltban, aztán kizárólag szöveget szerkesszünk rajta.

A legkisebb hordozható gépekben és hibrid megoldásokban általában olyan megoldásokkal találkozunk, mint a passzív hűtésű Intel Core m sorozat vagy épp az Intel Atom, az üzleti notebookokra azonban ez nem jellemző, de persze akadnak kivételek. A belépő szint itt az Intel Celeron, ami egyszerűbb feladatok elvégzésére, például böngészésre, szövegszerkesztésre és egyéb irodai alkalmazások használatára még alkalmas, de több szoftver egyidejű futtatásakor bizony már vannak gondjai.

A legnépszerűbbek az i3 és i5-ös processzorral, vagy az AMD A szériás chipjeivel szerelt gépek, amelyek minden különösebb gond nélkül megbirkóznak a legtöbb felhasználó igényeivel. Amennyiben kifejezetten hardverigényes alkalmazásokat futtatunk, például tervezőprogramokat vagy videoszerkesztőket, akkor érdemes elgondolkodni egy i7-es gépen is. Lehet, hogy a feladatot egyébként egy gyengébb notebookon is el tudnánk végezni, de a rengeteg megspórolt óra megéri az extra befektetést.

Rendszermemória
Aki rendszeresen több alkalmazást futtat (vagy egyszerűen csak szeret egy tucat ablakot nyitvatartani a böngészőben), az pontosan tudja, hogy memóriából sosem elég. Ma már az alsó-középkategóriás mobilokba is 3GB RAM-ot szerelnek, úgyhogy felejtsük is el azokat a gépeket, amibe csak 2GB-t pakolt a gyártó. Már az olcsóbb árkategóriában is főleg 4GB-s megoldásokkal találkozunk, ez pedig elég is az egyszerűbb feladatok ellátásához, mint a böngészés vagy az irodai alkalmazások használata.

Ha ennél többre van szükségünk, akkor érdemes inkább a 8GB RAM-mal szerelt gépek piacán szétnézni. Ennyi memória már a játékok futtatásához is bőven elég.  16GB vagy ennél több már csak nagyon indokolt esetben szükséges, de a grafikusok és animátorok például nagy hasznát veszik. A RAM egyébként azon kevés alkatrészek egyike, amelyet később is szabadon cserélhetünk vagy bővíthetünk, így ha nem vagyunk elégedettek a gépünkkel, még nincs minden veszve.

Adattárolás
A háttértár mérete mellett ma már egy másik nagyon fontos kérdésben is döntenünk kell: SSD-t vagy HDD-t szeretnénk-e a gépünkbe. A hagyományos merevlemezek viszonylag olcsók, nagy mennyiségű adatot képesek tárolni, viszont a fogyasztásuk is magasabb. Egy SSD jóval drágább, cserébe alig fogyaszt, az adataink pedig sokkal gyorsabban betöltődnek róla, így az operációs rendszer bootidejét egy percről akár tíz másodpercre is lerövidíthetjük. Aki használt már SSD-t, soha nem akar visszatérni a hagyományos merevlemezekhez.

Videokártya
A belépő szintű gépekben általában integrált grafikus chipekkel van dolgunk, amelyek Intel HD Graphics vagy AMD Radeon HD néven szerepelnek a specifikációnál. Ezektől semmi extrát ne várjunk: multimédiás tartalomfogyasztásra még alkalmasak, de játékok vagy komolyabb alkalmazások futtatására már egyáltalán nem.

A komolyabb gépek elsősorban a GeForce GTX széria tagjait részesítik előnyben, és mivel ezekkel találkozunk a gamer notebookok esetében is, elég erősek ahhoz, hogy kihajtsák a komolyabb játékokat vagy azokat az alkalmazásokat, amelyekhez erős GPU-ra van szükség. Ha valakinek ez sem elég, az választhat Nvidia Quadro vagy AMD FirePro chippel szerelt munkaállomást, ezeknek azonban már megkérik az árát.

Kezelhetőség
Mivel az üzleti gépeket elsősorban munkára használjuk, fontos szempont, hogy akár több órás használat során is kényelmes és effektív legyen. Ha nem ergonómikus a billentyűzet kialakítása, az hosszú idő után fájdalmassá teheti a gépelést, arról nem is beszélve, mennyi bosszúságot és fölösleges munkát okoznak az elütött billentyűk. Egy esetlen tapipad szintén megnehezíti a munkát, hiszen ha nem tudjuk precízen mozgatni a kurzort, akkor nem is haladunk majd gyorsan a dolgunkkal. A legtöbb üzleti gépen már egy navigációs gomb is helyet kapott a tasztatúra közepén, így anélkül is mozgathatjuk a kurzort, hogy felemelnénk a kezünket a billentyűzetről.

Amennyiben hibrid gépet vagy érintőkijelzős ultrabookot vásárolunk, érdemes lehet beruházni egy stylusra (digitális tollra) is, ez ugyanis jelentősen megkönnyíti a munkát, ha csak valamit gyorsan le akarunk jegyzetelni, vagy egy rajzolt ábrára van szükségünk, hogy szemléltessünk valamit a kollégáknak.

Üzemidő
Amennyiben kizárólag az irodában használjuk a gépünket, úgy ez nem nyom annyit a latba, de ha utazásokra is magunkkal vinnénk a gépet (vagy egyszerűen csak szeretünk a hálózati csatlakozótól távol, mondjuk egy kávézóban, esetleg parkban dolgozni), akkor bizony egyáltalán nem mindegy, hogy három vagy nyolc órát tudunk-e kisajtolni az aksiból. Általánosságban elmondható, hogy az erősebb gépek több áramot fogyasztanak, az új generációs processzorok és az SSD-k energiafelvétele azonban alacsonyabb, mint idősebb társaiké. Egy komolyabb notebookból akár 13-15 órát is kipréselhetünk, ha pedig cserélhető a telep, akkor érdemes megfontolni egy tartalék akkumulátor beszerzését, amit egyszerűen csak bepattintunk vész esetén.

Melyiket szeressem?
Bár nyilvánvalóan nem élesek a határok az egyes kategóriák között, hiszen minden gyártó más szempontok szerint állítja össze a különböző gépeit, azért elég jól meg lehet becsülni, mit kapunk majd a pénzünkért
    
150 ezer forint alatt
Ebben a kategóriában találjuk a belépő szintű gépeket. Itt általában Celeron vagy Core i3-as processzorokkal van dolgunk, amelyek mellé 4GB memória és legtöbbször dedikált videokártya tartozik. Alapvető irodai feladatokra és multimédiás tartalomfogyasztásra persze ezek is alkalmasak, némelyik modellben pedig még SSD-t is találunk. Erre nagyon jó példák a HP 250 G4 HP 250 G4 P5U05EA és T6P87EA modellje.

150-300 ezer forint között
Ezek a gépek képviselik a mainstream vonalat. Számos hibrid megoldással és prémium notebookok visszafogottabb hardverrel szerelt változataival is találkozhatunk. A motorháztető alatt általában közép- vagy felső kategóriás processzor, 4-8GB RAM és egy komolyabb videokártya dolgozik. Itt már a Full HD felbontású kijelző és a fémes borítás is egyre elfogadottabb. Közülük kiemelhetjük a HP Probook 650 G1 P4T33EA vagy a Dell Vostro 5459 14 210697 modelljét.

300 ezer forint felett
Innentől kezd el igazán izgalmassá válni a dolog. Ebben az árkategóriában már csúcskategóriás hardver, strapabíró, mégis elegáns kialakítás, gyönyörű kijelző és számos extra is várja a vásárlókat. A különböző biztonságtechnikai megoldások (mint az ujjlenyomat-olvasó vagy épp a beépített GPS) mellett méretes SSD, nagy felbontású érintőpanel vagy grafikai munkához fejlesztett grafikus chip is kerülhet a gépünkbe. A határ a csillagos ég. Ebben az árfekvésben rengeten gépet találhatunk, de az Acer Travelmate TMP645-S-55AH 3G notebook és a Lenovo Thinkpad X1 Carbon 20BSA012HV ultrabook biztosan nem fog csalódást okozni.

Szerző: Berze András