Biztonságos notebookot akarsz? Ilyen lehetőségeid vannak


Az üzleti notebookokat nem csak az anyaghasználat vagy az extra teljesítmény miatt szeretjük, fontos szerepet játszanak a beépített biztonságtechnikai megoldások is, amelyek illetéktelen felhasználók és egy esetleges meghibásodás ellen is védik az adatainkat.
Biztonságos notebookot akarsz? Ilyen lehetőségeid vannak
2017
márc
07

A megfelelő laptop kiválasztása nem könnyű feladat. Simán el lehet veszni olyan részletekben, mint a processzor órajele vagy pár ezer forint árkülönbség, így aztán mire az emberek nagy része oda jut, hogy az extrákkal foglalkozna, már elmegy a kedve az egésztől. Főleg akkor, ha nem is valami izgalmas újításról, hanem egy biztonságosabb BIOS-ról van szó. A vásárlók általában jóval fontosabbnak tartják a teljesítményt, az árat és a felszereltséget is, mint a biztonságtechnikai és hálózati megoldásokat, miközben a cégek súlyos dollármilliárdokat költenek titkosítási megoldások, anti-malware szoftverek, tűzfalak és autentikációs lehetőségek fejlesztésére. Az adataink felértékelődtek, és senki nem szeretné, ha a munkahelyi dolgai mellett a privát adatai is rossz kezekbe kerülnének. Szerencsére ma már rengeteg különböző megoldás létezik, amelyek biztonságosabbá teszik a komolyabb notebookokat.

Pre-boot autentikáció
A jelszavas Windows nem egy rossz kiindulópont, egyes gyártók üzleti gépeiben a rendszergazda azonban már a BIOS chipnek is külön titkos kódot állíthat be. Ezt közvetlenül a gép bekapcsolása után, még az operációs rendszer betöltése előtt meg kell adnunk, ezzel megakadályozva olyan támadásokat, ahol a rosszakarók mondjuk egy másik háttértár segítségével próbálják meg elindítani a gépünket.

Merevlemez jelszavas védelme
Ha a háttértárainkat nem védjük külön, akkor az adatainkra vadászó tolvajoknak elég kipattintani a winchestert a gépünkből és átdugni egy másik notebookba, hogy megkerüljék az autentikációt és hozzáférjenek a dokumentumainkhoz. Éppen ezért alkalmaznak egyes üzleti notebookokban ilyen védelmi rendszert, ahol a jelszót a merevlemezen tárolják, így csak úgy férhet hozzá valaki az adatokhoz, ha ismeri a titkos karaktersorozatot.

Öntitkosító háttértárak
Az adatok titkosítása központi szerepet játszik abban, hogy mások árgus szemei elől elrejtsük a dokumentumaink tartalmát. Bizonyos üzleti gépek erre külső beavatkozás nélkül, hardveresen is képesek, így az adatainkat mindig 128- vagy 256-bites kódolás védi. Ez a folyamat ráadásul sokkal gyorsabb is, mint a különböző szoftveres megoldások.

Adatmegsemmisítés
Bizonyos gépek akár arra is képesek lehetnek, hogy már BIOS-szinten megsemmisítsék a rajtuk tárolt adatokat, így a megfelelő biztonsági mentések esetén akár távolról is képesek lehetünk arra, hogy mindenestől töröljük a gépen tárolt bizalmas fájlokat, és a rendszert egy másik gépen újra felállítsuk, ezzel garantálva, hogy illetéktelenek nem férnek hozzá az adatainkhoz.

Öngyógyító BIOS
Ez egy olyan dinamikus megoldás, amely 15 percenként vizsgálja és azonnal javítja is a BIOS esetleges sérüléseit, valamint észleli a rosszindulatú támadásokat, amelyek ellen nem csak azonnali védelmet nyújt, hanem képes visszaállítani a rendszert akkor is, ha a támadók egyébként komoly károkat okoztak.

Kikapcsolható szenzorok
A lehallgatási botrány óta a felhasználók egy része sokkal elővigyázatosabb, nem véletlen, hogy sokat ragasztják le a notebookjuk webkameráját vagy takarják el valamivel a mikrofont. Persze léteznek ennél elegánsabb megoldások is, sőt, egyes gyártók direkt emiatt építettek be egy olyan extra gombot a gépbe, amivel egy pillanat alatt deaktiválhatjuk az összes rögzítésre alkalmas eszközt a notebookunkban, így biztosak lehetünk benne, hogy senki sem szimatol utánunk.

Windows Hello
Egy egyszerű jelszó sok esetben már nem elég, ennél komolyabb védelemre van szükség. Felismerték ezt a gyártók is, így egyre többen támogatják a Microsoft Windows Hello névre keresztelt szolgáltatását, amely a jelszavas védelem mellett a biometrikus azonosítást is alkalmazza, vagyis ujjlenyomat-olvasóval, arcfelismerővel és írisz-szkennerrel is feloldhatjuk a gépeinket.

Biztonságos kijelző
Sokan szeretnek nyilvános helyen, kávézókban, vagy épp a vonaton dolgozni, azt viszont senki nem akarja, hogy mások is lássák, ami a képernyőn megjelenik. Éppen ezért alkotta meg a HP a Sure View technológiát, amely lehetővé teszi, hogy kizárólag mi lássuk, ami a monitoron történik. Egyetlen gombnyomással átállíthatjuk a gépünket privát módba, amelynek kijelzője egy bizonyos betekintési szögön kívülről egyáltalán nem látható, vagyis aki nem pontosan szemben ül vele, az semmit nem tud arról, hogy mi történik éppen.

Folyamatos fejlődés
Biztonságtechnikai megoldások terén a HP jár az élen, de a többi nagy gyártó is gyakorlatilag hónapról hónapra áll elő valamilyen új megoldással, amivel biztonságosabbá tehetjük a gépünket. Amikor elhagyjuk a biztonságos otthoni vagy irodai környezetet, akkor az itt felsorolt technológiák nagyon jó szolgálatot tesznek, de fontos megjegyezni, hogy saját magunktól egyetlen szoftveres vagy hardveres megoldás sem tud megvédeni minket, így a legfontosabb mindig az lesz, hogy elővigyázatosak legyünk, főleg akkor, ha szenzitív adatokat is tárolunk a gépünkön.

Szerző: Kiss Róbert