6 dolog, amit azonnal végezz el, ha új gépet vettél


Gyorsan, amíg még meleg! Hidd el, a jövőben rengeteg bosszúságot megspórolsz majd magadnak, ha már az első indításkor megteszed ezeket a lépéseket.
6 dolog, amit azonnal végezz el, ha új gépet vettél
2017
jan
20

Végre megvetted az új notebookot. Hónapokig gyűjtöttél, böngészted a kínálatot, megkérdeztél több barátot, kollégát és bolti eladót, hogy melyik modellt válaszd, de végre megvan. A hónod alá csaptad a dobozt, és a boltból hazafelé sétálva már azon gondolkozol, hogy mi lesz az első játék, amit feltelepítesz. Vagy lehet, hogy egész mások a prioritásaid, és csak dolgozni szeretnél elkezdeni rajta, vagy egyszerűen csak örülsz, hogy végre lesz miről Skype-olni a nagyival. Akárhogy is, mielőtt bármibe belekezdenél, végezd el az alábbi egyszerű lépéseket, és hidd el, a géped gyorsabb, jobb, és biztonságosabb lesz a jövőben.

Windows frissítés

Valószínűleg ez az utolsó dolog, amivel foglalkozni akarsz ilyenkor, de előbb vagy utóbb mindenképp kénytelen leszel túlesni rajta, és jobb ezt előre eltervezni, mint hogy a hétköznapi rohanásban kelljen idegeskedni, miközben a monitoron a „Kérem ne kapcsolja ki a gépet amíg a rendszer frissül” felirat villog. Az internet egyébként is egy veszélyes hely, ahová nem érdemes a megfelelő védelem nélkül belépni. Attól függően, hogy mióta csücsült a notebook a polcon ez pár perctől akár egy óráig is terjedhet, de mindenképp érdemes időt szánni rá.

Ha csatlakoztattad a gépet a netre, akkor nincs más dolgod, mint a Start menüben végigjárni a Gépház > Frissítés és biztonság > Frissítések keresése utat, aztán nézni, ahogy a gép néhány letöltött frissítés után újraindul. Aztán újra és újra. Tudom, hogy idegtépő dolog, de remélhetőleg nem tart majd sokáig. A későbbi frissítések már egyszerűbbek lesznek, csak az első akadályon kell átvergődnünk magunkat.

Telepítsd a kedvenc böngésződ

Bármennyire is próbálkozik a Microsoft, az Internet Explorert váltó Edge még mindig meg sem közelíti a versenytársakat, így érdemes mihamarabb letölteni és alapértelmezetté tenni szívünk választottját. Itt rengeteg lehetőségünk van. A két legnépszerűbb egyértelműen a Chrome és a Firefox, de az Opera fejlesztői is rengeteg újítást vezettek be az elmúlt időszakban, érdemes lehet ennek is adni egy esélyt. Ha pedig a mainstream megoldások helyett valami speciálisra vágysz, ott a játékokhoz fejlesztett Cowoon,  a multimédiára fókuszáló Torch, a maximálisan testre szabható Vivaldi, a gyengébb gépeken is remekül futó Midori, vagy épp a titkos böngészést lehetővé tevő Tor.

A biztonság az első

Tudom, tudom, már túl vagyunk a Windows frissítésen, a beépített megoldások azonban nem feltétlen elegendők ahhoz, hogy megvédjenek minket az internet legsötétebb zugaiban. A Windows 10-ben már beépített szolgáltatás a Windows Defender, ami nem túl részletes, nem agyonbonyolított, és a legtöbb embernek valószínűleg elegendő védelmet is biztosít. Ha te nem vagy a legtöbb ember, akkor érdemes elgondolkozni valamilyen vírusirtón, anti-malware megoldáson vagy extra tűzfalon, amely távol tartja a behatolókat.

A korábbi Windows verziókban nem is feltétlen kapott helyet a Windows Defender, és bár a Windows 8-ban ott figyel, az előre telepített ingyenes vírusirtó próbaverziók kikapcsolhatják, így ezekben az esetekben érdemes még körültekintőbbnek lenni.

Takarítsd le a szemetet

Az ember azt hinné, hogy miután megszabadult a régi gépétől, az új notebook tiszta lappal indul majd, de ez sajnos nem minden esetben igaz. Ha operációs rendszer nélkül (vagy FreeDOS-szal) vesszük a laptopunkat, akkor ezt a lépést megúsztuk, hiszen csak a programok kerülnek fel a gépünkre, amiket mi akarunk (vagy legalábbis engedélyezünk), azonban ha már a dobozból kivéve ott figyel rajta a Windows, akkor biztosak lehetünk benne, hogy találunk majd teljesen fölösleges, sőt, nagyon ritkán egyenesen káros alkalmazásokat a merevlemezen. Ez alól a legnagyobb gyártók gépei sem képeznek kivételt: egy vírusirtó trial verziója, egy médialejátszó, vagy egy nevében produktivátást elősegítő, de a valóságban csak a gép erőforrásait visszafogó alkalmazás biztosan ott figyel majd.

Nekiállhatunk mi magunk is egyesével törölgetni ezeket, de sokkal jobban járunk, ha a PC Decrapifiert használjuk. Az elég beszédes nevű szoftver felismeri a leggyakoribb bloatware-eket és egyetlen kattintással megszabadít minket tőlök. Méghozzá ingyen.

Kezdjünk el telepíteni

Miután megszabadultunk az idegesítő alkalmazásoktól, eljött az ideje, hogy a helyüket átvegyék az általunk preferált szoftverek. A vírusirtót és a böngészőt ideális esetben már feltelepítettük, de a lista még így is hosszú: médialejátszók, szövegszerkesztők, streaming-szolgáltatások, monitoring szoftverek, és így tovább. Rengeteg ingyenes szoftver közül választhatunk, és szerencsére nem is kell őket egyesével telepíteni.

A legjobb amit tehetünk, hogy a Ninite nevű szolgáltatást használjuk. Ez gyakorlatilag a PC Decrapifier ellentéte: egy kategorizált listából kiválaszthatjuk, hogy milyen szoftvereket szeretnénk telepíteni, aztán elég egyet kattintani, és a Ninite mindent elintéz. AZ alkalmazásokat az alapértelmezett helyre telepíti,miközben garantálja, hogy egyetlen toolbart vagy egyéb zavaró kiegészítőt sem töltünk le velük együtt.

Egy klón mindig jól jön

Most, hogy frissítettük a rendszert, megszabadultunk a szeméttől és feltelepítettünk minden szükséges alkalmazást, már csak egyetlen dolog maradt hátra, mégpedig hogy felkészüljünk a legrosszabb eshetőségre. Arra a kellemetlen pillanatra, amikor a merevlemez valamiért felmondja a szolgálatot, és a gépünk egyszerűen nem hajlandó elindulni. Korábban volt már szó a biztonsági másolatokról itt a blogon, és egyáltalán nem rossz, ha a merevlemezünk tartalma egyetlen könnyen mozgatható képfájlban is rendelkezésre áll, de a legbiztonságosabb egyértelműen a rendszer klónozása.

Hogy mi a különbség a kettő között? Klónozás esetén a merevlemez aktuális állapotát egy az egyben átmásoljuk egy másik háttértárra. Fájlokat, bootolási beállításokat, mindent. A klón pontosan ugyanazt tudja, mint a mostani rendszerünk, és probléma esetén csak be kell dugnunk a gépbe, máris visszatértünk az eredeti állapotba. A képfájlt ugyan egyszerűbb tárolni, de jóval nehezebb belőle visszaálítani egy teljes rendszert.

Ehhez számos ingyenes alkalmazás áll lehetőségünkre, mint például a Macruim Reflect Free vagy az EaseUs Todo Backup

Szerző: Berze András