5+1 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a Google keresőjéből


A világ legnagyobb keresőmotorját mindannyian napi szinten használjuk. Ezekkel a trükkökkel sokkal gyorsabban bukkanhatunk rá a helyes válaszokra, ezzel rengeteg időt és energiát spórolva.
5+1 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a Google keresőjéből
2017
jún
23

Nem csak a jó pap tanul holtig, hanem az is, aki effektíven szeretné használni az internetet, hiszen mindegy, hogy mennyire vagyunk tapasztaltak, mindig vannak olyan trükkök, amikkel korábban nem találkoztunk. Ez különösen igaz a világ egyik legtöbbet használt weboldalára, a Google-re, ami gyakorlatilag minden kérdésünkre meg tudja adni a választ, feltéve, hogy megfelelő módon tesszük fel a kérdést.

1. Tárolt oldalak megtekintése
Bár az időutazás még nem megy neki, a Google képes a weboldalak korábbi, cache-elt változatainak megjelenítésére is, így megnézhetjük, hogyan nézett ki egy website bizonyos módosítások előtt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a találat linkje melletti zöld nyílra kattintani, és megnyitni a tárolt változatot. Mivel ilyenkor egy korábbi időpontban készített statikus képet jelenítünk meg, ilyenkor a reklámok sem töltődnek be. Ez a megoldás arra is jó lehet, hogy visszanézzünk egy olyan főoldalra, ami jelen pillanatban éppen nem elérhető.

2. Hasonló találatok
Ha egy megadott dologhoz kapcsolódó találatokat szeretnénk kapni, használjuk a „related:keresőkifejezés” formát a keresési mezőben, ezzel számos olyan találatra rábukkanhatunk, ami valamilyen kapcsolatban áll az általunk keresett kifejezéssel, így szélesebb képet kapunk egy adott témáról.

3. Képalapú keresés
Ha egy képen látható dologról szeretnénk több fotót is összegyűjteni, használhatjuk az images.google.com oldalt, ahová nem csak az interneten talált képek url-jét másolhatjuk be, hanem akár a gépünkön található fájlokat is feltölthetünk. A Google Chrome egy beépített funkciót is kínál erre, egyszerűen kattintsunk jobb gombbal a megnyitott képre, és használjuk a „képkeresés ezzel: Google” funkciót. A Google ilyenkor összegyűjti azokat a képeket, amelyeken szerinte ugyanaz a dolog látható, mint az általunk megadott forráson.

4. Hangalapú keresés
Nincs kedved bepötyögni a keresett kifejezést? Nyisd meg a Google-t, kattints a mikrofon ikonra és egyszerűen mondd bele a mikrofonba, amit szeretnél. A hangfelismerő azonnal átalakítja amit hallott, és már meg is van az eredmény.

5. Közeli találatok
Néha egyetlen szó is elég ahhoz, hogy egészen más keresési eredményt kapjuk. A „coffee nearby” keresésre például az aktuális helyzetünkhöz közel eső kávézókat listázza ki a Google. Ezzel a módszerrel tehát bármilyen ismert helyre, boltra, étteremre kereshetünk, ami kifejezetten hasznos tud lenni akkor, ha mondjuk elutazunk valahová, és szeretnénk a leggyorsabban megtalálni valamit a közelben. A módszer természetesen magyarul is működik, a „kávézó a közelben” keresés hasonló eredménnyel tér vissza.

+1 Fájltípus-alapú keresés
Sok esetben pontosan tudjuk, hogy milyen kiterjesztésű találatot szeretnénk kapni (egy társasjáték szabálykönyvet például pdf-ben, egy átlátszó hátterű képet png-ben, stb.), és ezt szerencsére tudathatjuk is a Google keresőjével. Egyszerűen csak írjuk a kifejezés mögé, hogy „filetype:”, majd adjuk meg a kiterjesztést (pdf, docx, mp3), és az algoritmus csak ezeket listázza ki.

Szerző: Berze András