5+1 kérdés, amit fogadjunk, hogy úgysem mersz feltenni egy IT-szakembernek


Bevallom, nem szégyen az: totál hülye vagyok a (számítás)technikához. (A matekhoz is, nem kicsit, de ez most nem ide tartozik.) Az, hogy totál hülye vagyok hozzá, azt jelenti, hogy gyakorlatilag a legalapvetőbb dolgokat sem vagyok képes felfogni. Hát még megoldani. Szóval tényleg olyan problémáim vannak, amitől egy számteches embernek a haja szála az égnek áll. Namármost vannak olyan kérdések, amelyek annyira alapvetőek, és (látszólag) olyan szinten van velük tisztában mindenki, hogy vérciki föltenni őket. Hogy lásd kivel van dolgod, én ezeket bizony most összeírtam – hogy neked ne kelljen.
5+1 kérdés, amit fogadjunk, hogy úgysem mersz feltenni egy IT-szakembernek
2016
szept
20

1. Tényleg figyelnek minket?
Ömlenek ránk a különböző összeesküvés-elméletek, és én egyáltalán nem vagyok hajlamos elhinni ezeket, de… az igaz lehet-e, hogy a laptopunk kameráján keresztül figyelnek minket és fotókat és videókat készítenek rólunk? Illetve lehetséges-e egyáltalán? (ÉS nem, de tényleg nem azért kérdezem, mert meztelenül laptopoznék otthon. Mit képzeltek ti rólam?)
 
Igen, a találékony hackerek bármikor hozzáférhetnek a kamerádhoz, nem véletlenül látunk rendszeresen olyan gépeket, amelyeken Mickey egeres és egyéb matricák díszíti a webkamerát. Ha úgy érzed, takargatnivalód van, tégy úgy, mint Mark Zuckerberg: ragaszd le!
 
2. Miért titkolóznak a képbeállítások?
Miért van az, hogy egy titokzatos mozdulattal képes vagyok kurva kicsire vagy durván nagyra állítani a képernyőmön a képet. De ugyanazt a véletlenszerű titkos mozdulatot már az istennek se tudom megcsinálni visszafelé, pedig összevissza kalimpálok. És egyáltalán minek kell rárakni ilyen érzékelős micsodát, amitől néhány (fúdetitkos) mozdulatra hirtelen kicsire vagy nagyra vált a kijelző. Utálom!
 
Az érzékelők csak bizonyos laptopoknál vannak jelen, az új laptopok touchpadje viszont már a Macbookokhoz hasonlóan trackpadként funkcionál. Ez azt jelenti, hogy hasonló mozdulatokkal, mint egy okostelefonon, sok extra funkció használható, többek között a nagyítás is, vagy két ujjal történő mozgatás esetén a hagyományos egerek görgőjét is helyettesíthetjük. Ha pedig véletlenül sikerült elforgatnod a képernyődet valamelyik irányba véletlenül: nyomd le a (bal alsó sarokban található) Ctrl és a (kettővel mellette jobbra található) Alt billentyűt, plusz játszadozz kicsit a nyilakkal, és előbb-utóbb megtalálod a helyes irányt.
 
3. Miért bonyolítják agyon a szövegszerkesztő programot?
Tök jó a Word meg minden. Főleg ezt használom a munkámhoz. Az is jó, hogy fejlesztik. De miért mániájuk az a fejlesztő embereknek, hogy a jól működő (még egyszer hangsúlyozom, hogy jól működő), megszokott beállításokat átállítsák egy nagy hülyeségre? Én azt a nagy hülyeséget még csak véletlenül sem tudom felfogni, mert hát hogyan is tudnám, elvégre: hülyeség!?
 
A fejlesztésekre két dolog miatt van szükség: az egyik, hogy egyre újabb és újabb funkciók által felhasználóbarátabbá és sokrétűbbé tegyék a programot (folyamatosan haladni kell ezekkel az újításokkal), a másik, hogy ezáltal kénytelen legyél váltani, hogy a frissebb változatot használókkal együtt tudj dolgozni.
 
4. 4D nyomtatás? És ezt így hogy?
Elképesztően izgalmas dolog, hogy lehet nyomtatni (bár én még egy egyszerű nyomtatóprogramot se vagyok képes feltelepíteni a gépemre, de az most nem lényeg). Az viszont végképp, de végképp nem fér a fejembe, hogy a viharba valósul meg a 4D-s nyomtatás? Hogy? Hogy? Hogy?
 
A 4D-s nyomtatás működésének megértése nem a mi dolgunk, nekünk csak élvezni kell majd az innováció által adott nagyszerű előnyöket, pl.: önjavító vízcsövek. Nincs többé csőtörés!
 
5.
Tudom, hogy kínos, hogy nem tudom ezeket a dolgokat, de hogyan lehet végighallgatni úgy egy IT szakembert, amikor az IT dolgokról beszél, hogy ne aludj el?
 
Nagyon fontos az, hogyan közvetítünk. Van, aki le tudja egyszerűsíteni az IT-témákat, úgy, hogy józan paraszti ésszel is megértse mindenki, de vannak, akik – szakemberek lévén – nehezen szakadnak el a szaknyelvtől, és nem tudnak lealacsonyodni az egyszerű földi halandók szintjére, nemtől függetlenül :)
 
+1. Ez az egész téged – mint szakembert - tényleg érdekel?
 
Igen, nyilván, különben nem ezt csinálnám. Számomra is tud furcsa lenni, hogy egy könyvelő naphosszat adóbevallásokkal foglalkozik, hiszen engem az nem köt le, de inkább meg sem próbálom érteni, miért és hogyan csinálja J Mi is ilyen egyszerű kérdésekkel indultunk, csak aztán elmélyültünk benne, és egyre több és több kérdés és probléma vetődött fel, amire választ, megoldást akartunk találni. Így szippantott be minket a szakma.

Korábbi cikkünkhöz kattints ide !

Szerző: Szentesi Éva & a Notebookspecialisták

4 D-s nyomtatás | hagyományos egerek | IT szakértő