5 ingyenes alternatíva, amivel kiválthatod a fizetős szoftvereket


A legfontosabb irodai alkalmazások beszerzése bizony nem olcsó mulatság, de nem feltétlen kell tízezreket költenünk ahhoz, hogy minőségi, jogtiszta programokat használhassunk.
5 ingyenes alternatíva, amivel kiválthatod a fizetős szoftvereket
2017
márc
02

Céges környezetben általában megkapjuk a szükséges lincenszeket, de ha saját használatra akarunk beszerezni egy Photoshopot, Office csomagot vagy csak egy egyszerű Windowst, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Szerencsére léteznek ingyenes alternatívák, amelyek ha nem is feltétlen olyan kényelmesek vagy sokoldalúak, de gyakorlatilag bármilyen feladatot el tudunk velük végezni.

GIMP
Ha nem vásároltunk még Photoshop lincenszt vagy nem fizettünk elő az Adobe Creative Cloudra, akkor ez a legjobb alternatíva. A magyar nyelven is elérhető GNU Image Manipulation Program (röviden GIMP) alapjáraton is egy kifejezetten sokoldalú alkalmazás, amit a pluginoknak köszönhetően tovább bővíthetünk. A kezelőfelülete talán nem annyira letisztult, mint az Adobe képszerkesztő alkalmazásáé, de egy néhány perces beállítással gyorsan átláthatóvá és könnyen kezelhetővé tehetjük a menüt.

Libre Office
Szinte kivétel nélkül minden irodában a Microsoft szoftvercsomagját használják, azonban mivel a legújabb Office gyűjtemény közel százezer forintba kerül, otthoni szövegszerkesztéshez nem sokan vásárolják meg. Ettől függetlenül nyilván otthonról is szeretnénk Word dokumentumokat és Excel munkafüzeteket megnyitni, ehhez pedig szükségünk lesz egy kompatibilis szoftverre. Itt jüön be a képbe a Libre Office,  ami az elmúlt években rengeteget fejlődött. A kifejezetten mutatós és számos kényelmi funkciót kínáló szoftver a Microsoft Office legnagyobb kihívója, köszönhetően annak, hogy teljesen ingyenes.

Inkscape
Ha valaki logókat vagy egyéb vektoros grafikákat akar tervezni, esetleg nyomtatáshoz szeretne előkészíteni különböző kiadványokat, továbbra is az Adobe Illustrator a legjobb választás. Már ha elő vagyunk fizetve a már említett Creative Cloudra. Ha nem, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen ott a teljesen nyílt forráskódú, minden platformon ingyenesen elérhető Inkscape. Habár nem tartalmaz annyi extrát, mint az Illustrator, nagyrészt olyan funkciók maradtak ki belőle, amelyeket egyébként is csak a felhasználók nagyon kis százaléka értékel. Az Inkscape hatalmas rajongótáborral rendelkezik, így a neten rengeteg tutorial és egyéb magyarázat található, amivel könnyen elsajátíthatjuk a szoftverben rejlő lehetőségeket.

Blender
Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 3D nyomtatás alapja, hogy a modelleket el tudjuk készíteni ebben a formában. A modellező és animációs stúdiók általában Mayát használnak, de ha otthon szeretnénk elsajátítani a 3D modellezés, nyomtatás és animáció alapjait, akkor a Blender az ideális választás. Elsőre talán kicsit nehéz átlátni a program működését, de rengeteg interaktív oktatóanyag van a neten, amiből megtanulhatjuk a legfontosabb trükköket.

Avira
Nincs olyan víruskereső, amely képes lenne megvédeni minket a saját hülyeségeinktől, így a legfontosabb mindig az lesz, hogy körültekintően használjuk az internetet és mindig legyünk elővigyázatosak, ha megnyitunk egy oldalt vagy letöltünk egy fájlt. Ettől függetlenül természetesen nem árt, ha használunk vírusirtót, főleg akkor, ha esetleg más is használja a gépet, akiben nem bízunk meg feltétel nékül. Az ingyenes antivírusok közül az Avira, míg a malware-ek ellen a MalwareBytes alkalmazása a legjobb windowsos választás. Fölöslegesen költünk súlyos tízezreket védelemre, úgyis csak rajtunk múlik, hogy milyen fájlok landolnak a merevlemezünkön, de jobb félni, mint megijedni.

Szerző: Kiss Róbert