5 dolog, amit imádunk a Windows 10 Alkotói frissítésben


A Windows 10 legújabb frissítése rengeteg izgalmas újítást tartalmaz, amelyek alapvetően befolyásolják majd, hogyan is használjuk a számítógépünket.
5 dolog, amit imádunk a Windows 10 Alkotói frissítésben
2017
ápr
19

Több hónapnyi várakozás és találgatás után végre megérkezett a Window 10 Creators Update, vagyis az alkotói frissítés, amely számos új eszközt, szolgáltatást és egyéb érdekességet tartogat a felhasználóknak. Nyilvánvalóan most sem lett minden hibátlan, a rendszernek továbbra is vannak gyenge pontjai, de koncentráljunk most a jó dolgokra, hiszen ezekből is akad bőven.

Night Light
Akik egész nap a gép előtt ülnek, azok nagyon jól tudják, hogy nem könnyű dolog éjjel nyugovóra térni, a monitorból áradó kék fény ugyanis úgy stimulálja a szemünket, hogy azt nehéz csukva tartani. Ezért is javasolják sokan, hogy lefekvés előtt olvassunk könyvet (mindenképp papír alapút, ne egy tabletes e-bookot), ilyenkor ugyanis ki tudjuk zárni a kék fényt és tudjuk pihentetni a szemünket. Persze eddig is volt megoldás arra, hogy az irritáló kék fényt csökkentsük, mostantól azonban nem szükséges külső programokat letöltenünk ehhez, a Windows 10 alapjáraton is képes rá, hogy este egy speciális filtert alkalmazzon, így ha éjszakába nyúlóan kell dolgoznunk egy határidős feladaton, akkor sem fogunk órákig álmatlanul forgolódni. Akár időzíthetjük is a réteget, így automatikusan bekapcsol, amikor odakint lemegy a nap.

Microsoft Edge
Hiába kapott új böngészőt a Windows 10, sokan nem tudtak elvonatkoztatni az Internet Explorertől, és lássuk be, az új szoftvernek is bőven voltak hibái, így nem csoda, hogy a legtöbben a Chrome vagy a Firefox mellett döntöttek. Szerencsére az alkotói frissítésnek (és a korábbi javítócsomagoknak) hála rengeteget fejlődött a szolgáltatás, így ma már azt mondhatjuk, hogy elfogadható alternatívaként van jelen a piacon. Az már önmagában hatalmas előnyt jelent, hogy az Edge használatával akár 30-40%-kal is kitolhatjuk az üzemidőt a konkurens böngészőkhöz képest. Emellé jönnek a rendszerezhető és lementhető fülek, az új megosztás funkció, az átalakított előnézet, a fülek közti váltás akár görgővel, vagy az olvasó nézet, ami automatikusan szűri a zavaró reklámokat. Emellett az Edge arra is képes, hogy kedvenc Netflixes sorozatainkat 4K felbontásban játssza le.

Cortana
De nem csak az Edge böngésző, hanem a Microsoft virtuális asszisztense, Cortana is rengeteget fejlődött a frissítésnek köszönhetően, ráadásul ennek előnyeit nem csak a számítógépünkön, hanem az iPhone-unkon, androidos telefonunkon vagy Xbox One konzolunkon is érezni fogjuk. Cortana segít például abban, hogy pontosan ott folytathassuk a munkát, ahol korábban abbahagytuk. Ha például a munkahelyünkön böngésztünk még indulás előtt, az otthoni gépünk értesítései közt ott lesznek a gyorslinkek, amelyekkel visszatérhetünk a látogatott oldalakhoz. Emellett többek közt a Windows telepítésénél és beállításánál is segítségünkre lesz a virtuális személyi asszisztens, így nem kell egyedül megküzdenünk ezzel a feladattal.

Biztonság
Adataink védelme kulcsfontosságú, így egy percre sem érdemes magára hagyni a gépünket anélkül, hogy valamilyen módon le ne zárnánk azt. A jelszavas védelmek mellett már nem csak ujjlenyomat-olvasókkal, hanem egyéb biometrikus szenzorokkal, például írisz-szkennerekkel és arcfelismerőkkel is feloldhatjuk a rendszert. A Windows Hello szolgáltatásnak köszönhetően ezek egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években, most pedig tovább bővült a paletta a Dynamic Lock szolgáltatással. Ezzel az okostelefonunkat szinkronizálhatjuk össze a PC-vel, így utóbbit automatikusa lezárja a Windows, ha eltávolodunk a géptől, és bármilyen interakció nélkül feloldja, ha visszatérünk telefonnal a zsebünkben.

Testreszabhatóság
Az alkotói frissítésnek hála sokkal több személyre szabási lehetőségünk van, mint bármelyik korábbi Windows verzióban. Csak hogy egy végtelenül egyszerű, de annál fontosabb újítást emeljek ki: mostantól bármilyen kiegészítő színt választhatunk a Star menühöz, a tálcához, a címsorokhoz és az élő csempékhez. Eddig be kellett értünk a Microsoft által definiált 48 szín valamelyikével, de ennek mostantól vége. Megjelentek a témák, amelyekkel a színek mellett a háttérképet, a hangokat, sőt, még a kurzort is személyre szabhatjuk. Ezekből a Windows Store-ban több tucat található, amelyeket letölthetünk vagy megvásárolhatunk. De teljesen átalakíthatjuk többek közt a Start menüt is, hogy csak a számunkra fontos dolgok legyenek szem előtt.

Szerző: Berze András