5 dolog, amiket nem szeretünk a Windows 10 Alkotói Frissítésben


Bár kétségtelen, hogy a Creators Update rengeteg hasznos újítást hozott, a Windows 10 legújabb frissítése után is maradtak még kisebb hibák a rendszerben, azokról nem is beszélve, amiket épp ez a csomag idézett elő.
5 dolog, amiket nem szeretünk a Windows 10 Alkotói Frissítésben
2017
ápr
27

A múlt héten már összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket imádunk a Windows 10 alkotói frissítésében, de mint mindennek, ennek az éremnek is két oldala van. Akadnak olyan módosítások, amelyekkel nem feltétlen értünk egyet, ezeket gyűjtöttük most csomagba.

Billentyűzettel lassabb beállítani
Az alkotói frissítésnek köszönhetően a Windows telepítése után az alapvető funkciók beállításában és kalibrálásában a Microsoft virtuális személyi asszisztense, Cortana is segédkezik. Ez alapjaiban kifejezetten hasznos, azonban van egy bökkenő: ha egeret és billentyűzetet használunk, a folyamat jóval tovább tart, mint korábban. Bizonyos képernyőkön akkor is lassabban tudjuk átverekedni magunkat, ha Cortana ki van kapcsolva. Ezt viszonylag egyszerű javítani, csak fel kell pörgetni a szöveget, vagy berakni egy gombot, amivel a felhasználó manuálisan léptetheti tovább a képet ahelyett, hogy unott arccal bámulná a monitort. Ha valaki gyakran telepít Windowst, annak ez biztosan csípni fogja a szemét.

Nem lehet átnevezi az élő mappákat
Ez a funkció a Windows Phone-okon már a 8.1-es verzió óta elérhető, az asztali operációs rendszerbe azonban csak most került be. A feature lényege, hogy a Star menü csempéit mappákba rendezhetjük, amiket aztán átméretezhetünk és áthelyezhetünk, hogy mindent könnyebben megtaláljunk. Hasznos funkció ez azoknak, akik rendszerezni szeretnék az alkalmazásaikat, de a Microsoft fejlesztői valamiért elfelejtették implementálni a „mappa átnevezése” feature-t, ami már csak azért is különös, mert a mobilos változatban erre van lehetőség. Nyilván nem omlik össze a világ, amiért egy ilyen apró funkció hiányzik, de ettől függetlenül is reméljük, hogy mihamarabb bekerül.

Hiányzó szolgáltatások
Nem az átnevezhetetlen mappa az egyetlen furcsaság a Windows 10 legújabb frissítésében, ami valamilyen oknál fogva kimaradt, ezek miatt pedig a végső frissítés érezhetően kisebb volumenű, mint eredetileg gondoltuk. Pár héttel a megjelenés előtt vágták ki, ezért nem kaptuk meg például az alkotói frissítés egyik legnagyobb újítását, a My People névre keresztelt szolgáltatást, amely gyorsabbá és kényelmesebbé tenné, hogy különböző dolgokat osszunk meg a barátainkkal és családtagjainkkal. Hasonló sorsa jutott a Groove Music Maker, a 3D Capture, vagy épp az Értesítési Központ javítócsomagja.

Még több testreszabhatóság
A számos új funkció sokat dob a felhasználói élményen, de azért még ezeken is lehetne csiszolni, hogy kényelmesebb legyen a mindennapi használat. Ott van például a Dynamic Lock, ami automatikusan zárolja a gépünket, ha a telefonunk kiért annak Bluetooth hatótávján kívül. Ez mind szép és jó, de miért ne lehetne ezt ennél bővebben konfigurálni mondjuk különböző időzítésekkel? Hasonló helyzetben van a Night Light funkció, amely szintén elbírna egy csúszkát, amivel megszabhatjuk, hogy mennyi idő alatt álljon át a kép.

Cortana nem szeret mindenkit
Van néhány újítás az alkotói frissítésben (például hogy pontosan ott folytathassuk a munkát az egyik gépen, ahol a másikon abbahagytuk), amelyeknél központi szerepet játszik Cortana, a virtuális személyi asszisztens. Ez a Cortana-támogatással rendelkező országokban vagy nyelveken nem probléma, mások viszont nem részesülhetnek belőle. Mivel a szolgáltatás egyelőre csak angol, spanyol, olasz, francia, német, japán és kínai nyelveken érhető el, sajnos ezekből az újításokból mi, a magyar felhasználók is kimaradunk.

Szerző: Berze András