2016 legmenőbb újításai


Ez az év is bővelkedett innovatív megoldásokban, amelyek forradalmasították, de legalábbis alaposan befolyásolták a hétköznapi notebookhasználatot, és úttörői annak az iránynak, amelyen jövőre elindulhatunk.
2016 legmenőbb újításai
2016
dec
29

Ha az év összes IT-s újítását össze akarnánk gyűjteni, valószínűleg még a szilveszteri koccintást is e bejegyzés írása közben kéne megejteni, hiszen elképesztő mennyiségű fejlesztéssel találkozhattunk, legyen szó a kijelzőkről, az asztali gépekről, a mobilokról vagy épp a különböző kategóriás notebookokról. Az informatika mindig is rohamtempóban fejlődött, az elmúlt években beinduló startup-őrület és a közösségi finanszírozás azonban azok számára is megteremti a lehetőséget, akik korábban eltűntek volna a tömegben. Éppen ezért most nem is próbálunk meg teljeskörű képet adni az idei év innovációiról, inkább csak szigúrúan a notebook szektort górcső alá véve szemezgetünk a legjobbakból.

Lenovo Yoga Book

A Lenovo koronaékszere az év második felében debütáló Yoga Book, amely androidos és windowsos kiszerelésben is a boltok polcaira került. A valahol a notebookok és a táblagépek közt lavírozó eszköz nemcsak csúcskategóriás hardvert, masszív kialakítást és gyönyörű formatervezést kapott, hanem egy olyan dizájnt is bemutatott, amilyennel korábban nem nagyon találkoztuk.

A Halo névre keresztelt érintős billentyűzet egy pillanat alatt digitális rajztáblává alakítható, így nyugodtan írogathatunk vagy firkálhatunk rajta, az eredményt azonnal rögzítjük digitálisan is. A művészek mellett ez azoknak is kifejezetten jól jön, akiknek gyakran kell valamit feljegyezniük, és még mindig jobban szeretnek tollal memókat készíteni. Maga a billentyzet ugyan nem tökéletes, de maga a koncepció mindenképp érdekes, kíváncsian várjuk, továbblép-e a gyártó ezena vonalon.

Logitech C922 webkamera

A videojátékok közvetítése az elmúlt években egyszerű hobbiból komoly munkává vált, ma már több ezer ember megélhetését jelenti világszerte, hogy közvetítik ahogy játszanak. Persze ahhoz, hogy élvezhető legyen az adás, komoly technikára (egy erős gépre, mikrofonra, kamerára és fényekre van szükség), amelynek összértéke sokszor átlépi az egymillió forintot is.

A Logitech C922 amellett, hogy remek minőségű képet és hangot készít, képes arra is, hogy önállóan, külső szoftver és zöld háttér nélkül válassza le a videós mögötti hátteret (ezt hívják szaknyelven szakításnak), valamint akár nagyon gyenge fényviszonyok mellett is éles képet rögzít. Jelenleg ez a YouTuberek álma, de ha valaki a Skype beszélgetéseit szeretné a lehető legjobb minőségben lefolytatni, annál is jó szolgálatot tehet.

ASUS ZenBook 3

A notebook vásárlás általában a kompromisszumokról szól, az ASUS mérnökei azonban a jelek szerint nem ismerik ennek jelentését. A mindössze 11,9mm vastag és 910g súlyú ultrabook egy elképesztően erős alumínium ötvözetből készült, ráadásul a kijelzőt is Corning Gorilla Glass 4-es borítás takarja, az elképesztően kecses, mégis hihetetlenül strapabíró gépbe nem holmi Core M processzor került: a legújabb Intel Core i7-es processzorral, 16GB RAM-mal és akár 1TB-os SSD-vel is beszerezhetjük.

Emellé kapunk egy kényelmes háttérvilágított billentyűzetet, remek hangszórókat, ujjlenyomat-olvasót, és még rengeteg olyan extrát, amely a prémium kategóriából is kiemeli az ASUS ultrabookját.

MacBook Pro TouchBar

Bár az Apple előtt már a Razer, sőt, a Microsoft is próbálkozott hasonlóval, értelemszerűen csak az almás cég tudta sosem látott innovatív újításként eladni a billentyűzetbe épített érintőpanelt, amire azonnal rengetegen ugrottak rá. A MacOS-be épített érintőfunkciók helyett a funkciógombok helyére építettek egy kis OLED kijelzőt, amelynek funkcionalitása a felhasználók igényeinek megfelelően változik.

A gombokat általában a megnyitott alkalmazás szabályozza, így zenehallgatáskor médiagombok, chatelés közben különböző emojik, míg a vágóprogramok használatakor az ehhez szükséges segédfunkciók jelennek meg itt, de nyitva a kapu a fejlesztők előtt, hogy előálljanak a saját megoldásaikkal. Eddig mondjuk inkább vicces, mint hasznos megoldásokkal találkoztunk, de valószínűleg idővel befutnak azok az ötletek is, amelyre elismerően csettintünk majd.

Nvidia Pascal architektúra

Korábban is találkoztunk már erős grafikus chipekkel notebookokban, de a Pascal architektúra igazi generációváltást jelent a GPU-k terén. Az Nvidia új generációs videokártyái nemcsak erősebbek és gyorsabbak, mint a korábbi modellek, de elérték azt a szintet, amely lehetővé teszi, hogy az ezekkel szerelt gépek támogassák az idei év slágerének számító virtuális valóság headseteket, mint az Oculus Rift vagy a HTC Vive.

A GeForce 1070-nel és 1080-nal szerelt gépek már igazi szörnyetegnek számítanak, arról nem is beszélve, hogy egyre több gyártó dönt úgy, hogy a hordozható gépekbe tervezett M változat lehett az asztali gépekhez gyártott GPU-kat szereli be a gépbe, ezzel jelentős teljesítménybeli javulást elérve. Néhány gyártó persze nem áll meg ennyinél, az ASUS GX800-ba például rögtön kettőt is szereltek a GeForce 1080-ból, de ez a szörnyeteg egyébként is megér egy misét.

HP Sure View

Adataink védelme egyre fontosabbá vált, a HP üzleti notebookjainál pedig különösen fontos pont a biztonság. A legkomolyabb modellekbe közel egy tucat különböző lopásgátló módszert építenek az ujjlenyomat-olvasótól a GPS követésen át egészen az olyan megoldásokig, amelyek még a merevlemez cseréjét követően is képesek blokkolni a gép használatát.

A Sure View nem ennyire radikális, sokkal inkább a hétköznapi haszálat során hivatott megóvni az adatainkat a kíváncsi szemektől. A notebookok kijelzőjét egy speciális fényáteresztő réteggel vonják be, amelyet az Fn+F2 kombinációval aktiválhatunk. Ilyenkor a kijelző betekintési szöge (ami ideális esetben akár 170 fok is lehet) lecsökken mindössze 70 fokra, így csak és kizárólag az látja a kijelző tartalmát, aki szemből nézi azt, oldalról kukkolni esélytelen.

Tobii Eye Tracking

A Tobii szemkövető technológiája egy külön szenzorral már korábban is elérhető volt, idén azonban néhány notebookba is beépítették az érzékelőt, amely több különböző szempontból is hasznos lehet. Egyrészt bizonyos játékokat a szemünkkel is irányíthatunk (oda megy vagy céloz a karakter, ahová nézünk), ami a testi fogyatékossággal élők számára lehet forradalmi. Másrészt figyelemmel követhetjük, hogy milyen gyakran nézünk egy adott pontra, vagy mennyi időt töltünk el a képernyő egyes pontjaira koncentrálva, ami a professzionális gamereknek lehet kulcsfontosságú.

Emellett nyilván rengeteg kényelmi funkciót is hozzárendelhetünk a kütyühöz. Az Alienware 17-be épített szenzor például úgy van beállítva, hogy azonnal felébreszti a gépet, amint ránézünk a kijelzőre, hozzá sem kell érnünk a laptophoz. Ez is egy olyan technológia, amely egyelőre gyerekcipőben jár, de néhány éven belül fontos szerepet tölthet be a mindennapokban.

Szerző: Berze András