20 billentyűparancs amit nem használsz, pedig kellene


Amikor felemeled a kezed a billentyűzetről, hogy az egér, vagy a touchpad után nyúlj, értékes másodperceket veszítesz. Mutatunk pár billentyűparancsot, amivel sokkal produktívabbá teheted a munkát.
20 billentyűparancs amit nem használsz, pedig kellene
2017
ápr
13

A beépített parancsok nem csak sokkal gyorsabbak, hanem precízebbek is, ha egy szövegrész kiemeléséről vagy cellák használatáról van szó. Bár a Ctrl+C, Ctrl+V parancsokat sokan ismerik és használják, rengeteg olyan kombináció van, amit még a tapasztaltabbak sem építenek be a napi rutinjukba. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Ctrl+F – Keresés
Egy laptoptesztet olvasol, és arra vagy kíváncsi, van-e rajta USB Type-C csatlakozó, vagy egy beszámolót szerkesztesz éppen, és a bevételek részbe kell belenyúlnod, de a több oldalas szövegben alig találod a megfelelő részeket. Ilyenkor egyszerűen megnyomod a Ctrl+F gombokat, és máris kereshetsz különböző szavakra. A böngészőktől kezdve a szövegszerkesztőkön át a táblázatkezelőkig gyakorlatilag minden szoftver támogatja ezt a parancsot. Van, ahol az összes találatot kiemelik, de lehet, hogy csak az első előfodulást dobja ki a program: ilyenkor az F3 billentyűvel ugrálhatsz közöttük.

Ctrl/Shift + bal klikk – Több elem kiemelése
Mindegy, hogy egy Excel táblában akarsz több cellát kijelölni, vagy a kedvenc képeidet akarod kiválogatni, ez a módszer rengeteget segít majd. Ha egymás mellett lévő elemeket akarsz módosítani, akkor kattints az elsőre, tartsd lenyomva a Shift billentyűt, majd így kattints az utolsóra, és az összes köztes elemet is kijelölöd! Ha nem egymás melletti elemekről van szó. Akkor a Ctrl billentyű lenyomásával kattintgasd végig őket!

Ctrl+A – Az összes elem kijelölése
Ha egy ablak teljes tartalmát szeretnéd kijelölni, – függetlenül attól, hogy egy dokumentum szövegéről vagy egy mappában található fájlokról van-e szó – nem kell az egér lenyomásával kijelölnöd a célterületet: egyszerűen nyomd meg a Ctrl+A kombinációt, és máris kiemelted az egészet. Ezt követően törölheted, másolhatod, vagy akár formázhatod is az elemeket.

Shift+Nyilak – Szövegkiemelés
Ez különösen akkor jön jól, ha touchpadet használsz, ezzel ugyanis kifejezetten nehéz egy megadott szövegrészt karakterre pontosan kijelölni. Ilyen esetekben egyszerűen tartsd lenyomva a Shift billentyűt és mozgasd a kurzort a megfelelő irányba a nyilak segítségével! Ha emellé a Ctrl-t is lenyomod, karakterek helyett azonnal teljes szavakat jelölhetsz ki, ezzel alaposan meggyorsítva a feladatot.

Alt+Balra nyíl – Visszalépés a böngészőben
Véletlenül elnavigáltál az oldalról, amit néztél? Nem kell az egérrel kattintanod a böngésző bal felső sarkában található vissza gomba: egyszerűen nyomd meg az Alt+ Balra nyilat, és máris visszaugrottál! Értelemszerűen ha ismét a következő oldal tartalmát akarod látni, az Alt+ Jobbra előre lépteti a böngészőt.

Windows+Nyilak – Ablakok rögzítése
A Windows 10 egyik leghasznosabb újításam hogy a különböző alkalmazásokat egy pillanat alatt eloszhatjuk a képernyőn, egyenlő arányban felosztva ezzel a monitorunkat, ami megkönnyíti a multitaskingot. Ezt az egérrel is megtehetjük, ha a képernyő valamelyik szélére húzzuk az ablakot, de billentyűzettel sokkal egyszerűbb. A Windows gomb lenyomása mellett üsd le azt a nyilat, amelyik irányba rendezni szeretnéd az ablakot, és az operációs rendszer máris odarántja az egészet. Ezzel akár négyfelé is oszthatod a kijelzőt. A Windows+Fel nyíl teljes képernyőssé teszi az alkalmazást, míg a Windows+Le nyíl a tálcára minimalizálja azt.

Ctrl+Shift+V – Beillesztés nyers szövegként
Számtalanszor előfordul, hogy formázások nélkül szeretnénk kimásolni egy szöveget, hogy azt mondjuk emailben küljük tovább. Ilyenkor sokak által használt módszer, hogy az egészet bemásolják egy Jegyzettömbbe, ahol eltűnik a formázás, de van ennél könnyebb megoldás is. A Chrome és a Firefox is támogatja a Ctrl+Shift+V kombinációt, ami az egyszerű beillesztés helyett a vágólap tartalmát nyersz szövegként másolja be.

Alt+F4 – Bármilyen Windows alkalmazás bezárása
A legtöbben az ablak jobb felső sarkában található X ikonra kattintva zárják be az alkalmazásokat, de ehhez nyilvánvalóan sokat kell rángatni az egeret, főleg akkor, ha több ablakot akarunk becsukni egymás után. Ehelyett használhatjuk az Alt+F4 parancsot, ami az éppen aktív ablakot zárja be.

Ctrl+Shift+T – Bezárt böngészőfül visszaállítása
Mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül rossz helyre kattintott, és ezért bezárt egy oldalta böngészőben, amit éppen olvasott vagy szerkesztett. Ilyen esetekben nagyon hasznos, hogy ezeket a füleket egyesével visszanyithatjuk a Ctrl+Shift+T parancs segítségével. Ez a kombinációt az össszes nagy böngésző, a Chrome, a Firefox, az Edge, sőt, még az Internet Explorer is támogatja.

Windows+L – A számítógép lezárása
Amikor felállsz a gép elől, függetlenül attól, hogy otthon vagy épp munkában vagy-e, mindig érdemes lezárni azt, még akkor is, ha semmi titkosat nem tárolsz rajta. Nincs annál kellemetlenebb, mikor egy vicces kedvű kolléga vagy barát valami megalázót tesz közzé egy közösségi oldalon, vagy átállít valamit a gépen. Kattintani sem kell ilyenkor, egyszerűen csak megnyomni a Windows+L billentyűket, ami azonnal zárolja a rendszert. Ha van a laptopunkban ujjlenyomat-olvasó vagy támogatja a gép a Windows Hello arcfelismerő rendszerét, akkor még a jelszavunkat sem kell begépelni ahhoz, hogy feloldjuk.

Windows+M – Minden alkalmazás a tálcára
Amikor rendszeresen mentünk le képeket vagy fájlokat az internetről, akkor ezeket legtöbbször csak kihúzzuk az asztalra. Az ikonokhoz nyilván nem túl könnyű hozzáférni, ha több tucat ablak van megnyitva előttük, de nem kell végigkattintgatnunk az összeset, hogy hozzáférjünk a dokumentumokhoz. A Windows+M kombináció azonnal a tálcára minimalizálja az összes futó alkalmazást, így az Asztalon található összes fájl azonnal láthatóvá válik.

Shift+Space – Egy sor kijelölése Excelben
Akik sokat dolgoznak táblázatokkal - legyen szó Excelről vagy épp a Google webes megoldásáról – biztosan hasznát veszik majd ennek a trükknek. Az éppen kijelölt cella teljes sorát kiemelhetjük a Shift+Spacekombinációval, ha pedig az ez alatt vagy fölött lévő összes sort is szeretnénk kijelölni, azt a Ctrl+Shift+Le/Fel nyilakkal tehetjük meg.

Ctrl+D – Megjelölés könyvjelzőként
Egy weboldal kedvencnek jelölése általában a kis csillag ikonra történő kattintással vagy a menüben történő trükközéssel történik, de a Ctrl+D billentyűkkel ezt a folyamatot is meggyorsíthatjuk. Ilyenkor ugyanaz az ablak ugrik fel a böngészőben, mintha kattintottunk volna, vagyis átírhatjuk az oldal nevét, és azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik mappába kerüljön a könyvjelző.

Ctrl+Shift+B/O – Könyvjelzők kezelése
Ha már a könyvjelzőknél járunk, érdemes kitérni egy másik trükkre is. A Ctrl+Shift+B parancs az összes böngészőben működik, ezzel a címsor alatti könyvjelző-sávot tudjuk eltüntetni és megjeleníteni, ami akkor lehet hasznos, ha rengeteg megjelölt oldalunk van és szeretnénk egy letisztult felületen dolgozni. A Chrome emellett támogatja a Ctrl+Shift+O parancsot is, ami teljes képernyőn nyitja meg a mappaszerkezetet, így téve átláthatóvá a könyvjelzőinket.

Alt+S / Ctrl+Enter – Email elküldése
Ha a lehető leggyosabban akarunk elküldeni egy elektronikus levelet, akkor egész biztosan nem akarunk azzal vesződni, hogy az egérrel keresgéljük a küldés gombot. De szerencsére nincs is rá szükség, ugyanis amint befejeztük a szöveget, már ki is lőhetjük azt az éterbe a billentyűzetről. Ez az Outlookban és hasonló asztali kliensekben az Alt+S kombinációval működik, míg a Gmail webes felületén a Ctrl+Enter kombinációt kell használnunk.

R / Ctrl+R – Válasz egy emailre
A villámgyors levelezés témakörénél nem mehetünk el szó nélkül a beérkező levelekre küldött válaszok mellett sem. Ezek megírásához sem kell a Válasz gombra kattintanunk, hiszen az asztali kliensek esetében a Ctrl+R kombináció pont ezt a feladatot látja el. A Gmailben ezzel szemben már az R billentyű lenyomása is megnyitja a válaszlevelet, feltéve, hogy a beállításokban engedélyeztük a billentyűkombinációk használatát. Ha esetleg másik gombot szeretnénk erre a célra dedikálni, természetesen azt is megtehetjük.

F2 – Fájlok átvevezése
Rengeteg oka lehet annak, hogy egy fájlt át szeretnénk nevezni. Lehet, az egy dokumentum, vagy épp egy fotó is, melynek tartalmát egyértelművé szeretnénk tenni. Ennek egyik leggyorsabb módja, ha a Windows Intézőben kijelöljük a fájlt és megnyomjuk az F2 billentyűt. Egyszerre akár több fájlt is kijelölhetünk (ennek módját ugye már korábban említettük), ilyenkor minden fájl megkapja ugyanazt a nevet, mellé pedig egy sorszámot is.

Ctrl+P – Nyomtatás
A legtöbb alkalmazás rendelkezik beépített nyomtatás paranccsal, amelyet a menüből is kikereshetünk, de ki akar ezzel bajlódni, ha sietve próbál fizikai másolatot készíteni a dokumentumából, vagy megpróbál lementeni egy weboldalt. A Ctrl+P parancs azonnal a nyomtatási menübe visz minket, ahol a nyomtatási beállítások mellett akár azt is kérhetjük, hogy a dokumentumot egy PDF fájlba mentse el a rendszer.

Windows+P – Másodlagos kijelzők használata
Ha valaki egyszerre több monitort használ vagy csak egy projektorra szeretné kirakni mondjuk az előadásához használt diákat, akkor ezzel a módszerrel válthat a különböző beállítások között. A képernyőt kiterjeszthetjük (ilyenkor a panelek egymás mellett vagy alatt helyezkednek el), duplikálhatjuk (ilyenkor mindkét felületen ugyanaz látszik), vagy dönthetünk úgy, hogy csak egyik vagy másik panelt szeretnénk használni.

F5 / Ctrl+R – Weboldal frissítése
Lehet, hogy egy gyakran frissülő portálon szeretnénk megnézni a legújabb híreket, vagy csak egy beragadó animációt akarunk eltünteni. Akárhogy is, a címsorban található frissítés gomb lekattintásánál mindenképp gyorsabb, ha az F5 billentyűt, vagy a Ctrl+R billentyűkombinációt használjuk arra, hogy a böngészőnk újra betöltse az oldalt és annak minden módosítását az előző frissítés óta.

Szerző: Berze András