10 alternatív böngésző, amit érdemes kipróbálni


Az Internet Explorert remélhetőleg már mindenki elfelejtette, de a Chrome-on és a Firefoxon túl is van élet. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb böngészőket, amiknek érdemes adni egy esélyt.
10 alternatív böngésző, amit érdemes kipróbálni
2017
júl
28

A legtöbb embernek fogalma sincs, hány különböző böngésző létezik, amelyek mindegyike más és más előnyöket kínál. A legtöbben megragadnak a Chrome-Firefox-Internet Explorer (újabban ugye már Microsoft Edge) vonalon, illetve pár gépen felbukkan még az Opera, de ezzel gyakorlatilag kifújt. Pedig akár az egyedi kezelőfelület, akár a multimédiás tartalomfogyasztás, akár a gyorsaság, akár a biztonság miatt választottuk a mostani kedvencünket, biztos, hogy van nála jobb.

Opera Neon
Az év elején debütált az Opera új böngészője, amire a vállalat úgy tekint, mint az autóipar a koncepciós modellekre, és megpróbálják vele megjósolni, hogy milyen lesz a jövő böngészője. A kifejezetten egyedi kezelőfelülettel rendelkező Neonban a hagyományos fülek helyett az egyes weboldalakat buborékokba pakolták, ezekkel tudunk újakat megnyitni vagy az aktuálisak közt váltani. Az Opera májusban megjelent frissítése számos olyan újítást tartalmazott, amiket a Neon inspirált, így a fejlesztők a jövőben is figyelemmel követik majd a felhasználók visszajelzéseit, és ha valami nagyon megtetszik az embereknek, azt átemelik majd a Neon nagytestvérébe is.

Vivaldi
Ez a böngésző a hardcore felhasználóknak készült. Azoknak, akik szeretnek mindent kontrollálni, és már a telepítés pillanatától kezdve a kezükben akarják tartani a gyeplőt. Itt mindent testre szabhatunk a fülek elhelyezkedésétől a síneken át a felugró képekig. Egy nagyon letisztult kezelőfelület vár minket, ahonnan villámgyorsan elérjük a kedvenc oldalainkat, de kapunk beépített jegyzetelő alkalmazást és egy extra oldalsó sávot is, ahol megnyithatunk egy másodlagos weboldalt. Rengeteg beépített billentyűparancs és egyéb rövidítés is bekerült, hogy a lehető leggyorsabban nyithassuk meg a számunkra fontos weboldalakat. Mivel a Vivaldi Chromium alapokra épül, teljesen kompatibilis a Chrome Web Store bővítményeivel.

Maxthon
A Maxthon középpontjában egy felhő-alapú fiók, az úgynevezett Passport áll, amely lehetővé teszi, hogy minden böngészési adatunkat folyamatosan szinkronizáljuk az összes eszközünk köztött. Ehhez hasonlót a legnagyobb böngészőkben is találunk, de az alternatív böngészők világában nem kifejezetten általános ez a funkció. A Passport egy Cloud Push névre keresztelt extrával is bír, amivel villámgyorsan megoszthatjuk a tartalmat az ismerőseinkkel emailben vagy üzenetben. Emellett beépített RSS-olvasóval, jegyzettömbbel, jelszókezelővel, virtuális levelezőrendszerrel és reklámblokkolóval is rendelkezik.

Torch
Ezt a böngészőt a multimédiás tartalomfogyasztóknak találták ki, így a legtöbb szolgáltatás a zene, a videók és a játékok köré épül. Van például egy beépített, YouTube-alapú streaming szolgáltatása, a Torch Music, de megemlíthetjük a Torch Games funkciót is, amivel egyetlen kattintással érhetjük el a legjobb webes játékokat. A képernyőn megjelenő tartalmat balra húzva azonnal megoszthatjuk azt a közösségi oldalakon, így jobbra mozdítva őket weves keresést futtathatunk. Emellett kapunk egy beépített médialetöltő szoftvert is, amivel YouTube-ról tölthetünk le zenéket is videókat, sőt, még torrent kliens is van benne.

Epic Privacy Browser
Ahogy a nevéből valószínűleg a legtöbben már rájöttek, ez a böngésző a személyes adataink védelmét helyezi előtérbe. Ha valakinek bejön a Google Chrome, de nem akarja, hogy a böngészési adatai a reklámcégeknél kössenek ki, annak az Epic Privacy Browser lehet az ideális választás. Alapjaiban nagyon hasonlít a Google böngészőjére, de van benne beépített proxy, folyamatos privát böngészési mód, illetve automatikusan blokkolja a külső cookie-kat és trackereket. Emellett szintén tartalmaz egy video-letöltő szoftvert, ami előugrik a YouTube-on és az ahhoz hasonló oldalakon. Google fiók integrációt nem tartalmaz, így ha valaki szinkronizálni akarja a könyvjelzőit, annak másik böngésző után kell néznie.

Pale Moon
Hiányzik a Firefox régi dizájnja? Akkor ezt a böngészőt neked találták ki. Persze nem a nagyon régire gondolunk, hanem arra, amit a jelenlegi előtt évekig használt és szeretett több millió felhasználó. A Pale Moon fejlesztése még 2009-ben indult, amikor a fejlesztőcsapat az Firefox akkori nyílt forráskódját felhasználva saját böngésző fejlesztésébe kezdett. A végeredmény ismerős lesz azok számára, akik sokáig használták a rókás szoftvert. Azon kevés böngészők egyike, amelyek a mai napig támogatják az NPAPI plug-ineket.

Comodo IceDragon
A biztonságtechikával foglalkozó Comodo böngészője értelemszerűen arra koncentrál, hogy az interneten soha ne legyünk veszélyben. A böngésző automatikus ellenőrzni a weboldalakat esetleg malware-ek után, alapjáraton is használja a Comodo Secure DNS szolgáltatását, és folyamatosan blokkolja azokat a weboldalakat, amelyek spyware-terjesztéssel vagy adathalászattal foglalkoznak. A Firefox alapokra építő böngészőben a Torch-hoz hasonlóan mozgathatjuk a tartalmakat, csak itt épp fordított irányba: a megosztáshoz jobbra, a kereséshez balra kell húznunk az adott képet vagy szöveget. Rendelkezik tablet móddal, így a kisebb kijelzőkön is jól olvasható, és beépítetten tartalmazza a könyveljzők mentéséhez használt Pocket add-ont.

Ghost Browser
Ez egy kifejezetten izgalmas böngésző, ami a produktivitást hivatott elősegíteni. Egy ablakon belül különböző sessionönket hozhatunk létre a munkához kapcsolódó dolgoknak és a személyes tartalmaknak, aminek köszönhetően egyszerre több email- és közösségi média fiókba is bejelentkezhetünk, azok nem zavarják egymást. A könnyű megkülönböztetés érdekében ezeket a füleket színekkel is ellátja a böngésző.  Sőt, akár projekteket is létrehozhatunk, egy adott projekt elindításakor pedig megnyílik az összes olyan oldal, ami az adott projekthez szükséges. A Ghost Browser freemium modellre épül, vagyis az ingyenes változat lehetőségei korlátozottak, ha valaki a teljes élményre vágyik, annak havi 10-15 dollárt kell letennie az asztalra. Már az ingyenesben is indíthatunk 3 projektet, projektenként 3 különböző oldallal, az inkognitó módról és a több felhasználós fiókrendszerről azonban ilyenkor le kell mondanunk.

Midori
A Midorit hosszú ideje használják azok a felhasználók, akik gyengébb, Linuxos gépeken dolgoznak, de már Windowsos változata is létezik, ami mindenki számára elérhető, akinek elege van abból, hogy a böngészője felzabálja a gépe összes erőforrását. A Midori egy letisztult, minden sallangtól mentes böngésző, aminek a dizájnja a Windows XP-s időket idézi. Ennek köszönhetően villámgyors, még a leggyengébb gépeken is elfut, és nagyon egyszerű használni. Még hordozható változata is létezik, amit akár egy pendrive-ról is futtathatunk.

Avant Browser
Az Avant igazi fanatikusoknak készült. Ahelyett, hogy egyetlen böngésző-motort használna, ötvözi a Firefox, az Internet Explorer és a Safari által használt engine-eket. Számos izgalmas funkcióval rendelkezik, képes például különböző videók letöltésére, de azt is beállíthatjuk, hogy mindig előtérben maradjon, ne takarják el más alkalmazások, mint a Word vagy a Photoshop. A kezelőfelület szintén végtelenül leegyszerűsített, de személyre szabható, így ha valaki egy kicsit csicsásabb külsőt szeretne, különböző bővítményekkel megoldhatja azt.

Szerző: Berze András